UVažili žalbu Opštine Tivat

Tužilaštvo ponovo istražuje Lekovića

Prema tvrdnjama rukovodstva Opštine Tivat, Leković je 4. novembra oko 15 časova, nakon što je prethodno ujutro razgovarao sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (Narod pobjeđuje) o svom novom statusu u opštinskoj administraciji, došao u svoju kancelariju koja se nalazi u staroj zgradi Opštine i dobio izliv bijesa u kome je, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar.

13776 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru pogrešno je i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje, odbacujući kao neosnovanu krivičnu prijavu koju je Opština Tivat podnijela protiv bivšeg načelnika Komunalne policije u tom gradu Novaka Lekovića (DPS).

To se navodi u odluci koju je po žalbi Opštine donijelo Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici.

Državni tužilac u VDT Željko Tomković u rješenju koje je donio 6. maja i u koji su “Vijesti“ imale uvid, naveo je da su osnovani navodi pritužbe koju je Opština Tivat podnijela na odluku ODT Kotor o odbacivanju krivične prijave protiv Lekovića zbog čega je naložio ODT-u da “potpuno i pravilno utvrdi činjenično stanje i nakon toga donese odluku u skladu sa zakonom“.

ODT u Kotoru je 24. marta odbacilo krivičnu prijavu protiv Lekovića usljed nedostatka dokaza.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo “oštećenje i uništenje tuđe stvari“, prijavu protiv Lekovića podnijelo je Odjeljenje bezbjednosti Tivat, tvrdeći da je on početkom novembra prošle godine demolirao sopstvenu kancelariju u staroj zgradi lokalne uprave Tivta.

“Nalazim da u konkretnom slučaju nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je osumnjičeni izvršio prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Naime, nesporna je činjenica da je odbačeni kancelarijski inventar pripadao kancelariji Leković Novaka, kao što je nesporno da je osumnjičeni bio u zgradi stare Opštine Tivat nakon 15 časova, što se utvrđuje uvidom u video snimke sa nadzornih kamera, a što ne spori ni sam osumnjičeni. Međutim, sa stanovišta ove tužiteljke, nije dokazano da je upravo on izvršio inkriminisane radnje, odnosno da je on oštetio kancelarijski materijal, što bi činilo obilježja krivičnog djela uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 235 Krivičnog zakonika Crne Gore“, piše u rješenju tužiteljke Anđe Radovanović iz ODT Kotor, koja je nakon skoro pola godine izviđaja odbacila krivičnu prijavu.

Prema tvrdnjama rukovodstva Opštine Tivat, Leković je 4. novembra oko 15 časova, nakon što je prethodno ujutro razgovarao sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (Narod pobjeđuje) o svom novom statusu u opštinskoj administraciji, došao u svoju kancelariju koja se nalazi u staroj zgradi Opštine i dobio izliv bijesa u kome je, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar. On je navodno, kroz prozor kancelarije na zelenu površinu pred starom zgradom Opštine, pored ostalog, izbacio kućište i monitor službenog kompjutera, kancelarijsku stolicu i još neke manje predmete i pritom je otjerao jednu od svojih koleginica iz Komunalne policije koja je verbalno pokušavala da ga smiri.

Nakon što je demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil “dacia sandero stepway“ (TV CG 106) i pod ukjučenom rotacijom, navodno se velikom brzinom vozio po gradu. Njegovom ispadu kako tvrde, iz rukovodstva Opštine, prisustvovalo je više ljudi, između ostaloga i pripadnik privatne sekjuriti firme koju je Opština angažovala da obezbjeđuje staru zgradu lokalne uprave. U toj zgradi je smješteno i nekoliko gradskih službi, političkih partija, državnih inspekcija, kao i privatni Fakultet za mediteranske poslovne studije sa svojim Centrom za obuku pomoraca. Radnik obezbjeđenja, međutim, nije reagovao i spriječio uništavanja opštinske imovine, niti je Lekovićev ispad prijavio policiji.

Saznavši za incident, rukovodstvo Opštine podnijelo je prijavu Odjeljenju bezbjednosti i zatražilo zvanično izjašnjenje od vlasnika sekjuriti firme koja je angažovana da obezbjeđuje opštinske nekretnine i imovinu. Policija je pokrenula istragu i saslušala radnika obezbjeđenja i Lekovića koji je negirao da je on bio ta osoba koja je demolirala kancelariju i istakao da on o tome ništa ne zna.

On je dan nakon incidenta, otvorio bolovanje i više nije dolazio na posao, a u međuvremenu je stupanjem na snagu nove odluke o organizaciji i načinu rada službi Opštine Tivat, smijenjen sa mjesta načelnika jer je Komunalna policija prestala da postoji kao samostalna služba i sada je dio novoformiranog opštinskog Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor.

Leković je i tokom izviđajnog postupka u ODT Kotor nastavio da negira da je on počinilac ovog u Tivtu do sada nezabilježenog skandala i kazao da oštećene i kroz prozor izbačene stvari nisu pripadale njegovoj kancelariji. Iz iskaza još četiri saslušana svjedoka, tužiteljka Radovanović nije našla dokaze da je upravo Leković počinilac incidenta, pri čemu je čak službenica Komunalne policije J. V. pred tužiteljkom, negirala da se upravo ona nalazi na fotografiji ženske osobe a koja je stajala u dvorištu opštinske zgrade, pred prozorom Lekovićeve kancelarije, neposredno nakon što su kroz njega izletjele kancelarijska stolica i kućište službenog računara, i koja je u razgovoru tada pokušavala da smiri osobu što je iz kancelarije izbacivala taj inventar.

Iako je odbacilo krivičnu prijavu protiv Lekovića, ODT Kotor je odlučilo da nastavi rad na ovom predmetu “pod oznakom odgovarajućeg broja Krivičnog upisnika za nepoznate učinioce“, jer iako u izviđaju protiv bivšeg načelnika Komunalne policije “nije utvrđen identitet lica koje je oštetilo predmetni kancelarijski inventar, postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari“.

Aktuelno rukovodstvo Opštine već je ranije u više navrata javno izrazilo sumnju u profesionalnost postupanja tivatske policije i ODT Kotor u tom slučaju, sumnjajući da policija i tužioci pokušavaju da iz kolegijalnih razloga zaštite Lekovića od krivičnog gonjenja jer je on bivši dugogodišnji inspektor Centra bezbjednosti Herceg Novi. U međuvremenu, direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin, smijenio je kompletno dosadašnje rukovodstvo OB Tivat.

Državni tužilac u VDT Željko Tomković u rješenju koje je donio 6. maja i u koji su “Vijesti“ imale uvid, naveo je da su osnovani navodi pritužbe koju je Opština Tivat podnijela na odluku ODT Kotor o odbacivanju krivične prijave protiv Lekovića zbog čega je naložio ODT-u da “potpuno i pravilno utvrdi činjenično stanje i nakon toga donese odluku u skladu sa zakonom“