Istraga o nezakonitom uhođenju i fotografisanju: Tajna pratnja neće odgovarati

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja da li postoje indicije da je još neko od službenika ANB-a bio uključen u te nezakonite radnje, niti koliko je osoba i u kom svojstvu saslušano u tom predmetu

14363 pregleda 31 reakcija 9 komentar(a)
Katnić i Peruničić, Foto: Filip Roganovic
Katnić i Peruničić, Foto: Filip Roganovic

Podizanjem optužnog predloga protiv smijenjenog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića i njegovog tadašnjeg saradnika Srđana Pavićevića, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) okončalo je istragu prošlogodišnjeg nezakonitog uhođenja i fotografisanja pojedinih novinara, tada opozicionih političara i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

To proizlazi iz odgovora poslatih Vijestima iz tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić.

“Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da je Specijalno državno tužilaštvo u navedenom predmetu po okončanom postupku u kojem je u svojstvu svjedoka i svjedoka oštećenih saslušan veći broj lica, pred Višim sudom u Podgorici, podnijelo optužni predlog protiv D.P. i S.P. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 Krivičnog zakonika Crne Gore”, odgovorila je specijalna tužiteljka i portparolka SDT-a Sanja Jovićević.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja da li postoje indicije da je još neko od službenika ANB-a bio uključen u te nezakonite radnje, niti koliko je osoba i u kom svojstvu saslušano u tom predmetu.

Pojedini novinari, predstavnici aktuelne vladajuće većine i pokojni mitropolit Amfilohije Radović nezakonito su praćeni i fotografisani od januara prošle godine do 30. avgusta kada su okončani parlamentarni izbori.

“Dokazi koji nijesu unušteni, a među kojima je i foto-dokumentacija, pokazuju da su od januara do početka predizborne kampanje pojedini novinari, političari i sveštenstvo bili pod lupom, ali tada nije praćen njihov svaki korak. Peruničić je uhođenje pojačao sa početkom predizborne kampanje. Tada je svakodnevno nadzirano njihovo kretanje, sastanci i kontakti sa drugim osobama iz javnog života, dominantno političarima i sveštenstvom. Nakon tajnog, nezakonitog praćenja, agenti su pravili službene zabilješke u kojima su pisali nagađanja. Na primjer, ako je fotografisan međusobni, ili sastanak praćenih sa nekim, oni su pisali zbog čega su se sastali, što su planirali itd. To nijesu mogli znati, kao što nijesu ni sa kim se neko sastao u zgradi u koju je ušao, hram, kancelariju”, kazao je ranije Vijestima sagovornik iz istrage.

Na konferenciji za novinare SDT-a, održanoj krajem februara, saopšteno je da je ANB, mimo propisa, prisluškivao većinu tada opozicionih lidera, pojedine novinare i mitropolita Amfilohija, ali i da su za to osumnjičeni Peruničić i tadašnji šef tajne pratnje u toj instituciji Srđa Pavićević.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, za šta su i optuženi.

Prema nezvaničnim, ali iz više izvora potvrđenim informacijama, na spisku za praćenje bili su i aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, sadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, šef njihovog poslaničkog kluba Slaven Radunović, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, poslanik Milo Božović (DF), čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, funkcioner Demokrata Boris Bogdanović, kao i novinari Nevenka Bošković Ćirović i Petar Komnenić.

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić krajem februara na konferenciji je objasnio da je taj predmet formiran nakon što je v. d. direktora ANB Dejan Vukšić podnio krivičnu prijavu zbog utvrđenih nezakonitosti.

Radonjić je konstatovao da postoji sumnja da su službenici ANB-a dobijali naloge da izvrše praćenje i osmatranje navedenih građana, uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje - na području opština Podgorica, Budva i Cetinje, bez zakonski izdatog pisanog naloga...

Objasnio je da je Pavićević postupao po nalozima Peruničića i usmeno naređivao podređenima “da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih”, što su službenici ANB-a i uradili.

Iako je SDT predmet formirao tek nakon smjene vlasti, policija je još u junu prošle godine dobijala prijave praćenih.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović tada je prijavio da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo.

Tadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću on je poslao obavještenje - prijavu - da je primijetio da ga neke osobe u stopu prate.

“Čini se to iz auta bez registarskih oznaka, čija su sva stakla, uključujući i vjetrobransko, potpuno zatamnjena, tako da se ne može vidjeti ni ko je, ni koliko je lica u autu”, piše u prijavi u koju su Vijesti imale uvid.

Uz prijavu, Bogdanović je dostavio i fotografije automobila koji se u to vrijeme konstantno “pojavljuje” na parkingu kad i on, ispred zgrade u kojoj tada opozicioni političar živi.

Veljović mu je u avgustu odgovorio da je sa sadržajem prijave upoznat nadležni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici:

“Koji se izjasnio da u ovom slučaju nema elemenata, kao ni dokaza za kvalifikaciju djela čije se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti”.

Viši sud u Podgorici danas je prihvatio predlog advokata Zdravka Begović, branioca Peruničića da se isključi javnost sa suđenja Peruničiću i Pavićeviću.

Bonus video: