Lekić nije povrijedio čast i ugled Kadribašića

Lekić kaže da se radilo o javnim reagovanjima koja su imala samo jedan cilj, da se otkriju stvarni nalogodavci i počinioci nemilih događaja u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora

12904 pregleda 72 reakcija 13 komentar(a)
Milan Lekić, Foto: Goran Malidzan
Milan Lekić, Foto: Goran Malidzan

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Sanja Aničić odbacila je tužbu bivšeg glavnog imama Husein-pašine džamije u Pljevljima Samira Kadribašića, koji je tužio predsjednika Opštinskog odbora Nove u Pljevljima Milana Lekića za uvredu časti i ugleda.

Sud je obavezao Kadribašića da na ime troškova postupka uplati iznos od 363 eura.

Kadribašić na presudu ima pravo žalbe Višem sudu u Bijelom Polju u roku od 15 dana.

Bivši imam pljevaljske džamije tražio je od Lekića naknadu nemeterijalne štete u iznosu od 10.000 eura i objavljivanje presude u svim dnevnim listovima u Crnoj Gori, zbog navoda koje je kao odbornik iznio na sjednici lokalnog parlamenta krajem prošle godine o navodnoj umiješanosti Kadribašića u dešavanja poslije paralamentarnih izbora prošle godine.

U saopštenju dostavljenom medijima, Lekić je naveo da je zadovoljan presudom Osnovnog suda u Pljevljima, jer je na ovaj način u potpunosti zadovoljena pravda. Tvrdi kako nije postojao niti jedan valjan razlog efendije Kadribašića da pokrene sudski proces protiv njega.

Lekić kaže da se radilo o javnim reagovanjima koja su imala samo jedan cilj, da se otkriju stvarni nalogodavci i počinioci nemilih događaja u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora.

“Rekao sam tada, a ponoviću i sada. Osnovni razlog zbog kojeg sam reagovao je taj što sam osjećao potrebu da kao političar i odbornik u SO Pljevlja, izvršim dodatni pritisak na instutucije sistema da riješe slučaj zbog koga je srpskom narodu u Pljevljima, ali i svim čestitim građanima naše opštine, nametnuta stigma odgovornosti za takve gnusne pojave. Podsjetiću da sam, neposredno nakon tih incidenata, kontaktiran od velikog broja ljudi koji su mi predočavali svoje sumnje u vezi sa crtanjem grafita i lomljenje stakala na prostorijama Islamske zajednice. Upravo me je jedna takva atmosfera i motivisala da reagujem, jer, prosto, to sam osjećao kao obavezu - i kao čovjek i kao javna ličnost i političar. U tom smislu, podsjetiću i na pismo izvjesnog Osmana Kriještorca, koji je upravo na Fejsbuku prozvao Kadribašića, ali i M. B i M. A. kao istaknute funkcionere bivšeg režima”, istakao je.

Komentarišući motive Kadribašića za podnošenje tužbe protiv njega, Lekić je rekao kako je “Kadribašićeva namjera da se materijalno okoristi u ovom slučaju doživjela zasluženi neuspjeh”.

“Kadribašić nije doživio nikakve neprijatnosti zbog mojih javnih reagovanja, iz prostog razloga što ona nisu bila zlonamjerna, niti uvredljiva sa moje strane - što se, uostalom, može zaključiti i iz presude. Upravo sam ja taj koji je bio izložen salvi uvreda od strane Kadribašića, koji je na svom Fejsbuk profilu komentarisao moje aktivnosti na najogavniji mogući način. I ne samo mene, nego su predmet njegovih ‘otrovnih strelica’ bili i Srpska pravoslavna crkva, blaženopočivši mitropolit Amfilohije, kao i tradicija i istorija srpskog naroda”, naglasio je Lekić.

Poručio je da će Nova srpska demokratija, i on lično, pratiti konačni rasplet sramnog pokušaja da se srpskom narodu u Pljevljima prišije etiketa fašista i ksenofoba, izražavajući uvjerenje da će, kako je rekao, pravda u ovom slučaju biti konačno zadovoljena.

Bonus video: