Predmet protiv Hrapovića: Mugoša izuzeta, Savić će odlučivati o optužnici

Predmet protiv bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića

8831 pregleda 8 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Sutkinja podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša izuzeta je iz postupanja u predmetu protiv bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića, odnosno iz procesa potvrđivanja optužnice protiv tog funkcionera Socijaldemokrata (SD).

To je odluka Apelacionog suda.

“Predmet je metodom slučajne dodjele raspoređen predsjedniku Višeg suda u Podgorici sudiji Borisu Saviću”, izjavila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

Optužnica je, osim Hrapovića, podignuta i protiv nekadašnjeg sekretara u Ministarstvu zdravlja i predsjednika Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2018. i 2019. godinu Nikole Antovića, kao i dr Mira Kneževića, direktora Direktorata za javno zdravlje.

Okrivljeni su zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja.

Oštećeni kao tužilac Mirko Mijajlović, predstavnik nevladine organizacije Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS), zatražio je izuzeće sutkinje Mugoše, nakon čega su spisi proslijeđeni Apelacionom sudu na odlučivanje.

U optužici GRUS-a, između ostalog navodi se da su Hrapović, Antović i Knežević zloupotrijebili službeni, uz nesavjestan rad u službi.

“Hrapović je protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije HIV/AIDS”, piše u tom aktu.

Dodaje se da je kao predstavnika NVO u tu komisiju izabrao dr Aleksandru Marjanović, iako je bila ovlašćena za zastupanje nevladina organizacija Crnogorska fondacija za HIV Podgorica, koja je, kako piše, redovan učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast od kako je postala član komisije: “Što predstavlja klasičan sukob interesa”.

“U raspodjeli po konkursu od 11. 6. 2018. godine, NVO Juventas je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 odsto od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6 odsto ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO Cazas za dva projekta dobila iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36 odsto od ukunog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa”, navodi se između ostalog u optužnici NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta.

Bonus video: