Iz bolnice u Risnu četiri dana ćutali da je pacijent preminuo: Ministarstvo najavljuje smjene

"Postupajući tužilac preduzima radnje u cilju tačnog utvrđivanja činjeničnog stanja", piše u odgovoru tužiteljke/portparola u ODT Kotor Ane Marinović

74555 pregleda 720 reakcija 93 komentar(a)
Bolnica u Risnu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Bolnica u Risnu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 24.05.2021. 16:41h

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru ispituje zašto niko od dežurnih ljekara u Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu danima nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana J. Š. (32) preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa kod Kotora.

Da li je u pitanju samo slučajan propust zaposlenih u bolnici ili se iza svega krije neko krivično djelo - utvrdiće tužilaštvo, koje je “Vijestima” potvrdilo da je izviđaj u tom predmetu otvoren.

“Osnovno državno tužilastvo u Kotoru je nakon saznanja za događaj, formiralo predmet i on je u fazi izviđaja. Postupajući tužilac preduzima radnje u cilju tačnog utvrđivanja činjeničnog stanja”, piše u odgovoru tužiteljke/portparola u ODT Kotor Ane Marinović.

Zbog slučaja u Risnu, internu istragu otvoriće i Ministarstvo zdravlja kako bi utvrdili zbog čega niko u bolnici “Vaso Ćuković” četiri dana nije obavijestio policiju i nadležnog tužioca, a u obavezi su da to urade, da je mladić preminuo od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći.

“Za slučaj smo saznali tek u petak ujutro iz nemedicinskih izvora i veoma odgovorno ćemo se pozabaviti slučajem. Zbog ovog očiglednog propusta uslijediće i smjene u toj bolnici”, najavljeno je nezvanično iz Ministarstva kojim rukovodi dr Jelena Borovinić Bojović.

Kotor pa Risan

Udes na magistralnom putu Tivat-Budva dogodio se 12. maja, u mjestu Kovačko polje kod Kotora, a preminuli mladić je bio suvozač u automobilu.

Nakon udesa, J. Š. je zbog povreda prvo prebačen u kotorsku bolnicu, a prvi nalazi ljekara, koji su dostavljeni policiji i tužiteljki iz Kotora Anđi Radović, bili su da je mladić zadobio samo lakše tjelesne povrede.

Nakon pregleda u Kotoru, J. Š. je transportovan u bolnicu “Vaso Ćuković”, gdje je, zbog teških povreda glave i brzog gubitka svijesti, iste noći hitno operisan.

Mladić je u toj bolnici liječen tri dana, a preminuo je 15. maja. Njegovo tijelo je narednog dana predato porodici koja ga je sahranila u Beranama.

Da je došlo do smrti mladića iz bolnice su prećutali tog, ali i narednih četiri dana, a po zakonu su bili u obavezi da to odmah učine.

Tek 19. maja, četiri dana nakon smrti mladića iz Berana, policija u Kotoru je nakon operativnih podataka dobila informaciju da je J. Š preminuo. O tome su obavijestili tužiteljku Radović.

Izjave direktora, ljekara...

Tužiteljka iz Kotora tokom izviđaja već je uzela izjave od direktora bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu dr Vlada Popovića, ali i nekoliko dežurnih ljekara koji su bili u smjeni kada je mladić preminuo u toj ustanovi.

ODT je od policije tražilo da se prikupe obavještenja o svim saznanjima - policijski zapisnik sa mjesta nezgode, službene zabilješke, ali i medicinska dokumentacija o toku liječenja J. Š.

Tek kada se prikupe svi dokazi ODT će donijeti odluku u ovom predmetu.

Popović: Propust što dežurna služba nije pismeno obavijestila policiju, službenici se nisu interesovali za stanje pacijenta, iako je to praksa

Direktor bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu dr Vlado Popović kazao je u odgovoru “Vijestima” da je pacijent po prijemu upućen na hiran CT mozga, zbog rapidnog pogoršanja stanja i masivnog krvarenja iz lijevog uha.

"U toku dijagnostičke obrade pacijentu se pogoršavalo stanje svijesti od izraženog psihomotornog nemira do kome, sa širokim nereaktivnim zenicama i znacima decerebracije na ekstremitetima. CT mozga je ukazao na multifragmentarni prelom kostiju svoda lobanje, Iijevo tjemeno sljepočno, prelom srednjeg sprata baze lobanje, i masivan epiduralni hematom lijevo sljepočno, najveće debljine od oko 30 mm, te difuzne kontuzije mozga, desno čeono sljepočno", objasnio je Popović i kazao da je odmah urađena hitna operacija, evakuacija epiduralnog hematoma, a pacijent nakon toga smješten na Odjeljenje intezivna terapije.

Kontrolni skener je, tvrdi Popović, ukazao na evakuaciju hematoma, ali još značajniju demarkaciju kontuzionih žarista sa suprotne strane, uz difuzni edem mozga, nakon čega je, pored svih mjera, nastupila smrt u 15. maja u 18 časova, o čemu je obaviještena sestra preminulog.

Smatra da je propust taj što dežurna služba nije pismeno obavijestila službenike poliicje, ali ističe i da se oni nisu interesovali o zdravstvenom stanju pacijenta.

"Obzirom da se od 12.05.2021., kada je dežurni tehničar obavijestio dežurnog službenika policije o teškom stanju pacijenta i mogućem lošem ishodu, niko od policijskih službenika nije interesovao za zdravstveno stanje pacijenta, niti je naša ustanova dobila niti jedan upit od pripadnika Policije iako je gotovo svakodnevna praksa da službenici policije odmah po prijemu povređenog traže pismeno izjašnjenje ljekara o povredama", rekao je Popović.

Dodaje da im je iz policije rečeno da su javnom tužiocu poslali stepen povreda na osnovu izvještaja dežurnog hirurga OB Kotor, koje su kategorisane kao lakše, zbog čega je, vjerovatno, napravljen propust u komunikaciji sa bolnicom.

"Svakako se ne može tretirati da je "Bolnica Risan četiri dana ćutala da je pacijent preminuo" jer za to nema nikakvog osnova ni razloga, pošto je o smrti pacijenta odmah upoznata rodbina prijatelji pacijenta, koji su se i prethodno permanentno interesovali i od naše strane dobijali informacije o njegovom stanju. Takođe, nije praksa da se u slučaju smrti pacijenta obavještava Ministarstvo zdravlja, a u vezi propusta dežurne službe da se pismeno obavijesti i Policija (bez obzira što se radilo o kasninm satima prvog dana vikenda) u Bolnici je pokrenut postupak utvrdjivanja odgovornosti", zaključio je Popović.

Bonus video: