Privode kraju istragu o švercu cigareta preko Luke Bar: Provjeravali i susret u Dubaiju?

Prema saznanjima Vijesti istražitelji su pokušavali da utvrde da li trag šverca vodi do Podgoričanina koji već duže živi u Dubaiju, odakle navodno i vuče konce u poslu vrijednom na stotine miliona eura

45397 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Cigarete sakrivene u rudi boksita, Foto: Graničn policija Bosne i Hercegovine
Cigarete sakrivene u rudi boksita, Foto: Graničn policija Bosne i Hercegovine

Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije privode kraju istragu šverca cigareta preko Luke Bar, rečeno je Vijestima iz više izvora.

U toj istrazi tri osobe osumnjičene su da su državni budžet oštetile za oko 1.000.000 eura, objašnjeno je iz vrha Uprave policije.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti, Dritan Abazović, potvrdio je saznanja Vijesti o tome da je istraga dovedena do kraja.

“Počeli su procesi vezano za šverc cigareta. Ne mogu iznositi detalje. Očekujem kooperativnost svih državnih organa”, kazao je on.

Prema saznanjima Vijesti istražitelji su pokušavali da utvrde da li trag šverca vodi do Podgoričanina koji već duže živi u Dubaiju, odakle navodno i vuče konce u poslu vrijednom na stotine miliona eura.

Jedan od sagovornika kazao je da se ime tog Podgoričanina, koji se godinama vezuje za mojkovački klan, pominje u istrazi.

Navodno, organizatorom šverca cigareta označio ga je jedan od uhapšenih u višemjesečnoj akciji policije i SDT-a.

Nejasno je, međutim, da li će tužioci naći dovoljno dokaza da i njega krivično gone.

SUMNJIVI PUT U DUBAI

Jedan od sagovornika tvrdi i da su bezbjednosne službe nedavno obaviještene o boravku dvojice bivših državnih funkcionera u Dubaiju, gdje su se navodno sreli sa osobom koju je SDT istraživalo zbog sumnje u šverc cigareta.

“Veoma značajno je i da se utvrdi zbog čega su se, nedavno, sa njim srela dvojica do skoro visokih državnih funkcionera, naročito ako se ima u vidu da se i oni godinama povezuju sa klanom iz Mojkovca”, kazao je sagovornik iz istrage.

Upravo za tog Podgoričanina tužilaštvo navodno duže od deceniju prikuplja dokaze, pokušavajući da ga označe organizatorom šverca cigareta, ali im to do sada nije pošlo za rukom.

On se i ranije pominjao u novinarskim istragama o švercu cigareta.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nijesu zvanično odgovorili Vijestima na pitanje o tom predmetu, Podgoričaninu i njegovom susretu sa doskorašnjim državnim funkcionerima.

CIGARETE ČESTO ODUZIMANE

Izvor iz istrage objasnio je da je u toj akciji policija do sada u više navrata oduzimala cigarete vrijedne više stotina hiljada eura, a cigarete iz Crne Gore oduzimane su i u Bosni i Hercegovini.

Sredinom oktobra 2020. godine o tome su zvanično pričali čelnik SDT-a Milivoje Katnić i njegov saradnik Saša Čađenović.

Na tada održanoj konferenciji za medije Čađenović je rekao da Arsenija Kalezića (63) i još dvije osobe sumnjiče da su stvorili kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete i prala novac.

Policijska akcija “Arka” u kojoj je Kalezić osumnjičen počela je u avgustu prošle godine, a inspekori su tada uspjeli da oduzmu milionski vrijedan tovar cigareta i uhapse Nikolu (27) i Stefana Bubanju (31).

U Podgorici su tada zaplijenili 1.243 paketa cigareta, koja su pronađena u šleperu bjelopoljskih tablica, a Čađenović je rekao da SDT Kalezića i njih dvojicu sumnjiči da su državu oštetili za oko 18.000.000 eura.

Par mjeseci kasnije i u Beranama je zaplijenjen kamion švercovanih cigareta.

U kamionu kompanije iz Crne Gore, 20. februara u Sarajevu je pronađeno 585 kartona švercovanih cigareta, a za upravljačem tog teretnog vozila bio je Rožajac Mevljudin Kalač.

Uprkos pitanjima poslatim na više adresa ovdašnjih i institucija u BiH, novinari Vijesti nijesu tada mogli utvrditi - da li su zaplijenjene cigarete “Regina” proizvedene u Crnoj Gori ili su samo nelegalno transportovane preko njene teritorije.

Carinske vlasti BiH ranije su saopštile da su krijumčareni duvanski proizvodi bili namijenjeni “crnom” tržištu Evropske unije.

Vijestima je iz Uprave carina Crne Gore saopšteno da je teretno motorno vozilo sa ilegalnim cigaretama Crnu Goru napustilo 20. februara 2021. godine, preko zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići - Deleuša.

Dva mjeseca kasnije u okviru operativne akcije “Štit 2021” pripadnici Jedinice granične policije Trebinje 16. aprila 2021. godine, spriječili su krijumčarenje 26.750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Zajedničkom graničnom prelazu Deleuša – Vraćenovići.

 Cigarete zaplijenjene na GP Deleuša
Cigarete zaplijenjene na GP Deleušafoto: Granična policija BiH

Iz Granične policije BiH tada je saopšteno da su cigarete vrijedne oko 70.000 eura otkrivene detaljnim pregledom teretnjaka “man” i priključnog vozila marke “mol”, bosanskohercegovačkih registarskih oznaka.

“Bile su sakrivene u tovarnom dijelu vozila ispod rude boksit. Rudu je iz pravca Crne Gore prevozio državljanin BiH, M.J. (65) i nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe”, kazali su tada.

Iz Uprave policije ni Specijalnog državnog tužilaštva nikada nijesu zvanično saopštili da li se sve zapljene cigareta vezuju za istu kriminalnu grupu i jednog organizatora, kog su navodno i u ovoj akciji pokušali da optuže.

Bonus video: