Iz Španije u Beograd sa 5,6 miliona eura u kešu

Slovenačka policija razbila ćeliju kavačkog klana koja je djelovala u toj državi i uhapsila više desetina osoba. “Vijesti” u posjedu dijela dokumentacije iz istrage, u kojoj piše da je ta grupa prošvercovala najmanje 790 kilograma kokaina, tone maruhuane, ali i oružje...

75536 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenačka policija razbila je ćeliju kavačkog klana koja je djelovala u toj državi i uhapsila više desetina osoba osumnjičenih da su po nalogu šefova te organizovane kriminalne grupe - prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, oružje, ali i nelegalno iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona eura u kešu, saznaju “Vijesti”.

Prema dokumentaciji iz istrage u koju su “Vijesti” imale uvid, i tamošnja policija dokopala se kriptovane komunikacije između više osumnjičenih, koja pokazuje i ko je bio zadužen da za kavački klan transportuje drogu do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije.

Prema tim spisima, Slovenci sumnjiče Podgoričanina Milana Vujotića da je neutvrđenog dana 2018. godine “dopustio” Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju kavačkog klana.

Vujotić, za kojeg tvrde da je na aplikaciji Sky imao nadimak “Lavitese” i navodni kavačanin Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja, navodi se u dokumentima.

Vujotić
Vujotićfoto: Privatna arhiva

Iz slovenačke policije saopštili su da zbog zaštite ličnih podataka, ne mogu odgovoriti na pitanja “Vijesti” o akciji hapšenja članova tamošnje ćelije kavačkog klana.

60 osumnjičenih

Prema spisima tamošnjih istražitelja, na spisku specijalnih tužilaca Slovenije je oko 60 osumnjičenih i navodno svi su pripadnici “vrlo dobro organizovane međunarodne kriminalne grupe ‘kavački klan’, koja potiče iz Crne Gore, a djeluje i u Srbiji i Evropi”.

U dokumentu koji nosi oznaku - interno, piše da slovenačka ćelija kavačkog klana djeluje od 2018. godine, a sumnjiče ih za šverc najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, 30 litara amfetamin baze.

kavčani spisi
foto: Privatna arhiva

Na teret im stavljaju i da su više puta transportovali i prodali vatreno oružje, kao i da su za račun kavačkog klana, iz Španije u Beograd prebacili 5,6 miliona eura u kešu.

U akciji koju je tamošnja policija sprovela u saradnji sa više partnerskih službi, navodno su presječeni pipci kavačkog klana, a inspektori su gotovo istovremeno pretresli 23 lokacije na području Ljubljane, Kranja, Maribora i Kopra i uhapsili nekoliko osoba...

Slovenački “Večer” objavio je da će većini uhapšenih biti omogućeno da se brane sa slobode, ali ne i šestorici koji se sumnjiče da su bliski sa vođama tog klana - njima je određen pritvor.

Prema spisima, specijalni tužioci sumnjiče Klemena Kadiveca, Luku Arapovića, Drejca Kovača, Blaža Kadiveca, Danijela Mišljenovića, Uroša Inglića, Igora Popovića, Stojana Babića, Srđana Petrovića, Elvisa Kolenovića, Nenada Tabakovića, Dalibora Kožala, Danka Vukojevića, Željka Hrkalovića, Alena Bajca i Miloša Joksimovića da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Vujotićem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i nepoznatim osobama čiji su nadimci na aplikaciji “Sky” - Notorius Big, Majstor, Home ili Lusy, Jorgić, Triple XXX, Wolfi, Matan, Mr. Nice, Rocky new Tesla, Bale new, Lucbek, Bari, Lion new, Zio II, Corsco, Jare, Gonzales, Bolt, Centurion”... švercovali drogu, oružje i prenosili prljav novac iz Španije u Srbiju.

Vujotić nabavljao kokain?

Pojašnjeno je da su svi imali precizno definisane uloge, odnosno da su bili podijeljeni na organizatore, koordinatore nabavke i prodaje droge i oružja, one koji su obezbjeđivali transport droge, oružja i novca, uključivali nove članove u klan, ali i “računovođe” koji su dijelili novac zarađen švercom.

Osim Vrzića, označenog jednim od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana, tamošnji istražitelji organizatorom smatraju i Klemena Kadiveca, a precizno su utvrdili da su važnu ulogu u klanu imali i Milan Vujotić, Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović.

Istražitelji tvrde da su oni komunicirali preko kriptovanih telefona, tačnije aplikacije “Sky” gdje su svi imali nadimke.

Objašnjeno je da je Vujotić, član matičnog kavačkog klana, osim što je dozvolio Vrziću da formira dio klana u Sloveniji, tu grupu snabdijevao kokainom iz Španije i brinuo o transportu novca zarađenog švercom droge, iz Španije u Srbiju.

Vrzić je imao čak tri nadimka - Roni, Drug i No10, a njegova uloga navodno je bila vrlo važna - sa Klemenom Kladivecom je osnivao kompanije koje bile pokriće za kriminalne aktivnosti.

Navodno, oni su u Kopru registrovali i preduzeća za transport, a Vrzić je učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima koja su koristili za šverc droge i oružja i prebacivanje prvljavog novca u Srbiju.

Sumnjiče ih i da su preko kriptovane komunikacije koordinirali trgovinu drogom i oružjem, regrutovali nove članove i odlučivali ko i koliko će zaraditi od tog posla.

Klemena Kladiveca u klanu su oslovljavali sa tri nadimka - Sandmen, Tom Ford i Mr. Fantastic, a Nezvatovića sa dva - Ghost i Casper.

Navodno, njegova uloga bila je da prepravlja automobile kojima je transportovana droga, ali i da prevozi drogu i novac.

Istražitelji sumnjaju da je Škrebec, čiji su nadimci u klanu Coco, Coco Chanel new i CC, nakon hapšenja Kladiveca krajem ljeta 2019. godine, preuzeo ulogu vođe slovenačkih kavčana.

Tu grupu sumnjiče da je preprodavala drogu na cijeloj teritorij Slovenije, u Holandiji, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

U avgustu 2019. godine policija je im je zaplijenila oko 800 kilograma kokaina u međunarodnim vodama u blizini Azorskih ostrva.

Za sedam mjeseci prošvercovali drogu vrijednu 3.821.525 eura

Slovenačku ćeliju kavačkog kriminalnog klana sumnjiče da je od 8. decembra 2019. godine do jula 2020. godine, prošvercovala drogu vrijednu 3.821.525 eura.

U spisima piše i da je Kladivec, od kada je uhapšen 2019. godine, posredno učestvovao u djelovanju klana - preko nevjenčane supruge Ane Marije Mandić, čiji je nadimak u klanu bio Ceca.

“U vrijeme kada je Kladivec bio u pritvoru, grupa je djelovala bez njegovog aktivnog učešća. U aktivnosti je bio uključen preko svoje nevjenčane supruge Ane Marije Mandić - Ceca, koja je prenosila poruke od njega do članova klana”, piše u spisima slovenačkih istražitelja.

Kladivec je 2019. godine uhapšen i u pritvoru je u Kopru, zbog sumnje da je sa Bojanom Stanojevićem i Draganom Čikojevićem planirao i organizovao otmicu Žarka Tešanovića i ubistvo Danijela Božića.

Navodno, i taj sukob povezan je sa prevlašću nad poslom šverca droge.

Otkrili kurire i dobavljača heroina

Luka Arapović, zvani DAL je sarađujući sa Klemenom Kadivecom, za zločinačku organizaciju koja se bavila međuanrodnim švercom droge i oružja bio zadužen za obezbjeđivanje prevoza droge, piše u dokumentima.

Istražitelji su identifikovali i njihove kurire - Slađana Karimovića, zvanog Ribar, Dejana Marijanovića, zvanog Joker, Arapovićevu vezu u italijanskoj Breši, a identifikovali su i navodnog dobavljača heroina - Mladena Samardžiju i kurire Ivicu Stojoskog, Dejana Pejovskog i Drejca Kovača, zvanog Hajro.

Vrzić je imao čak tri nadimka - Roni, Drug i No10, a njegova uloga navodno je bila vrlo važna - sa Klemenom Kladivecom je osnivao kompanije koje su bile pokriće za kriminalne aktivnosti”...

Bonus video: