Istražuju zlostavljanje u dvorištu škole

Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv Podgoričanina M.V. (32)

21468 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vesko Belojevic
Foto: Vesko Belojevic

Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv Podgoričanina M.V. (32) za krivično djelo zlostavljanje dvanaestogodišnjeg dječaka u dvorištu i holu OŠ “Sutjeska”.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, je formiran krivični predmet protiv osumnjičenog M.V. za krivično djelo zlostavljanje, po krivičnoj prijavi Uprave policije, Centar bezbjednosti Podgorica. Osumnjičeni je saslušan, nakon što je, kao lice lišeno slobode, od strane policije, sproveden državnom tužiocu, a nakon saslušanja mu nije određeno zadržavanje jer za to nijesu postojali zakonski razlozi”, kazao je “Vijestima” osnovni državni tužilac Vukas Radonjić.

On je kazao i da je izviđaj u predmetu u toku, a odluka će biti donijeta nakon prikupljanja svih potrebnih, personalnih i materijalnih dokaza.

M.V. je uhapšen 12. maja zbog sumnje da je dva dana ranije u dvorištu OŠ “Sutjeska” zlostavljao učenika te ustanove, a identifikovan je uvidom u snimke sa video nadzora škole.

M.V. je, prema informacijama “Vijesti”, prethodno i radio u pojedinim podgoričkim školama, kao zamjena nastavnicima na bolovanju.

Kako su “Vijesti” pisale, dvanaestogodišnjeg dječaka napala su dvojica starijih muškaraca u dvorištu te ustanove, da bi ga nakon toga jurili, stigli ga u holu škole, a jedan od njih ga je uhvatio za vrat.

Otac dječaka, V.K. je kazao da mu je sin doživio traumu, a istakao je da je zbog toga što se sve desilo u krugu ustanove, tražio da škola podnese krivičnu prijavu protiv nasilnika.

Ovaj slučaj nije usamljen, kako u toj školi, tako i u pojedinim drugim podogoričkim i crnogorskim ustanovama.

Iz Udruženja Roditelji su ranije saopštili da je Ministarstvo prosvjete još prije dvije godine najavljivalo uvođenje zaštitara, a urađena je analiza stanja na nivou cijele Crne Gore.

“Pratilo se koje škole inače imaju takvih problema. Znaju u prosvjetnom resoru koje su to škole. OŠ ‘Sutjeska’ je tada još prijavila da ima probleme. Onda su nadležni u Ministarstvu napravili plan, međutim od toga nije bilo ništa, niti su zaštitari angažovani. U tim situacijama je to i kontaktiranje policije jedini način zaštite. Ne znam zašto se, ako već dugo taj problem postoji, to ne riješi, jer sam sigurna da bi kroz kontakt sa policijom bilo riješeno”, kazala je ranije za “Vijesti” izvršna direktorka Udruženja Kristina Mihailović i dodala da probleme imaju i OŠ “Radojica Perović”, pojedini vrtići...

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kultrure i sporta, ali ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o mogućim rješenjima za ovaj problem.

Bonus video: