Nikšićanin prijetio: Znam koliko sudija ima djece!

“Ako mi se nešto desi djetetu, njega ću smatrati krivim, a prenesi mu da sam se raspitao i saznao da ima četvoro djece”, piše u prijavi predatoj tužilaštvu u koju su “Vijesti” imale uvid

55440 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Četrdesetosmogodišnji Nikšićanin navodno je prije dva dana indirektno prijetio sudiji nikšićkog Osnovnog suda Marku Blagojeviću, poručujući njegovoj saradnici da mu prenese “da se raspitao i da zna koliko ima djece”.

Taj muškarac čiji je identitet poznat redakciji “Vijesti”, tokom saslušanja u policiji negirao je da je to učinio, nakon čega je pušten na slobodu.

Iz Uprave policije kazali su “Vijestima” da im je iz Osnovnog državnog tužilaštva naloženo da prikupe obavještenja.

Iz Sudskog savjeta poručili su da će pružiti neophodnu zaštitu profesionalnog integriteta i privatnog života sudiji Blagojeviću, ali i ostalim sudijama.

Prema saznanjima “Vijesti”, taj Nikšićanin u ponedjeljak je dolazio u kancelariju sudije Blagojevića, čija je stranka u postupku, a isto je uradio i dan kasnije, nakon čega je zvao telefonom i od saradnice tražio da prenese sudiji poruku:

“Ako mi se nešto desi djetetu, njega ću smatrati krivim, a prenesi mu da sam se raspitao i saznao da ima četvoro djece”, piše u prijavi predatoj tužilaštvu u koju su “Vijesti” imale uvid.

“Kod Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, a povodom kritičnog događaja, formiran je predmet i postupak se nalazi u fazi izviđaja”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić Željko Pejović.

SUDIJA OBAVIJESTIO TUŽILAŠTVO

Iz Sudskog savjeta odgovorili su “Vijestima” da su u kontaktu sa sudijom Blagojevićem dobili informaciju o događaju:

“Odnosno prijetnjama stranke u postupku (izvršni predmet) kojim je bio zadužen sudija Blagojević, radi predaje i oduzimanja djeteta, koji je formiran po predlogu izvršnog povjerioca... protiv izvršnog dužnika... Postupak se vodio povodom prinudnog izvršenja pravosnažne presude Osnovnog suda u Nikšiću u dijelu koji se odnosi na povjeravanje zajedničkog maloljetnog djeteta imenovanih stranaka na čuvanje, odgoj i vaspitanje izvršnom povjeriocu”, saopštili su.

Objašnjavaju da je sudija Blagojević o svemu obavijestio Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću i zahtijevao da preduzmu sve zakonom predviđene službene radnje i mjere iz njihove nadležnosti: “Kako bi se utvrdilo da li u radnjama lica... postoje elementi bića nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, kao i da ga obavijeste o ishodu postupanja tužilaštva”.

Podsjetili su da Sudski savjet, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, obezbjeđuje nezavisnost, samostalnost i profesionalnost sudova i sudija.

“Polazeći od toga i osnovnih principa sudijske profesije da sudija sudi i odlučuje nezavisno, Savjet najoštrije osuđuje svaki vid prijetnji, uvreda i ugrožavanja bezbjednosti, ugleda i autoriteta vršilaca sudijske funkcije i njihove slobode da donesu odluke u skladu sa svojom savješću, a naročito onda kada sudije postupaju po principima i standardima sadržanim i u Mmšljenju broj 3 Konsultativnog vijeća evropskih sudija-CCJE. Bezbjednost svih građana prioritet je u svakom demokratskom društvu, tako da će Savjet na osnovu zakonskih i ustavnih nadležnosti odgovoriti i ovom izazovu i pružiti neophodnu zaštitu profesionalnog integriteta i privatnog života, kako sudiji Blagojeviću, tako i ostalim sudijama, ali i nadležnim državnim organima u ispitivanju ovog i sličnih slučajeva, sa ciljem obezbjeđivanja garancija bezbjednosti sudija koji u svom radu i postupanju preuzimaju bezbjednosni rizik i za njih i za njihove porodice”, poručili su iz Sudskog savjeta.

Četrdesetosmogodišnjak koji je, prema prijavi predatoj tužilaštvu prijetio sudiji Blagojeviću, od ranije je poznat organima gonjenja.

Savjet najoštrije osuđuje svaki vid prijetnji, uvreda i ugrožavanja bezbjednosti, ugleda i autoriteta vršilaca sudijske funkcije i njihove slobode da donesu odluke u skladu sa svojom savješću... Savjet će na osnovu zakonskih i ustavnih nadležnosti odgovoriti i ovom izazovu i pružiti neophodnu zaštitu profesionalnog integriteta i privatnog života, kako sudiji Blagojeviću, tako i ostalim sudijama, ali i nadležnim državnim organima u ispitivanju ovog i sličnih slučajeva, sa ciljem obezbjeđivanja garancija bezbjednosti sudija koji u svom radu i postupanju preuzimaju bezbjedonosni rizik i za njih i za njihove porodice”, poručili su iz Sudskog savjeta

Bonus video: