Knežević: Đukanović pokazao mržnju prema srpskom narodu, nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda

Knežević je poručio da je Đukanović počinio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore" i krivično djelo "Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 362 Krivičnog zakonika Crne Gore"

28974 pregleda 488 reakcija 84 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović

Biznismen Duško Knežević podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

On je u prijavi između ostalog naveo da je Đukanović "zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti", kao i da je "direktno uvrijedio srpski narod, pokazujući neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, iako je očigledno nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda".

Poručio je i da je Đukanović počinio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore" i "krivično djelo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 362 Krivičnog zakonika Crne Gore".

Knežević je krivićnu prijavu podnio preko svog advokata Zdravka Đukanovića.

"Dana 4. 6.2021. godine, u Podgorici, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji organizovanoj povodom posete članova Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, sa umišljajem, svjestan svog djela i njegove protivpravnosti, htio izvršenje djela, zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti, tako što je kao aktuelni Predsjednik Crne Gore u ostrašćenom obraćanju jasno poručio "... odnos Srbije prema Crnoj Gori i drugim državama u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama devedesetih godina, odnosno da se pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama ugrožava suverenitet susjednih država", "...To se događalo devedesetih, epilog znamo -140 ili 150 hiljada ljudskih žrtava, razorena vrijedna imovina... Nadao sam se, makar za našeg života , nećemo doći u rizik da ponavljamo takve greške i da se u početnim fazama takve greške već ponavljaju", čime je direktno uvrijedio srpski narod, pokazujući neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, iako je očigledno nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda, pokušavajući da svoje probleme i očigledan politički sunovrat zamagli i prebaci na teren međunacionalnih sukoba, afirmišući kao 30 prethodnih godina mržnju prema svemu što je srpsko, negirajući pri tome i sopstveno srpsko porijeklo, a sve ove navode iznio kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao Predsjednik Crne Gore, čime je izvšio kvalifikovani, najteži oblik ovog krivičnog djela", naveo je Knežević u krivičnoj prijavi.

U prijavi se dodaje da "budući da je krivično djelo izvršeno zloupotrebom položaja i ugrožavanjem srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, prijavljeni je izvršio i preduzeo radnje koje su obuhvaćene kvalifikovanim oblikom ovog krivičnog djela čime je izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore i krivično djelo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 362 Krivičnog zakonika Crne Gore".

Knežević je u prijavi naveo i da predlažu da se "protiv osumnjičenog pokrene krivični postupak preko nadležnog tužilaštva".

"Da se pred nadležnim tužilaštvom pokrene krivični postupak na koji pozvati i saslušati osumnjičenog. Da se po potrebi preduzmu i druge radnje radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisana krivična djela. Da se po potrebi preduzmu druge radnje", piše u krivičnoj prijavi.

U Obrazloženju krivične prijave se navodi da je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji organizovanoj povodom posjete članova Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, na način, vrijeme i mjesto kako je opisano u ovoj krivičnoj prijavi, izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 4 Krivičnog zakona Crne Gore.

Obrazloženje prenosimo u cjelosti:

"Naime, prijavljeni Predsjednik Crne Gore je dana 04.06.2021. godine, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji organizovanoj povodom posjete članova Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, sa umišljajem, svestan svog dela i njegove protivpravnosti, htio izvršenje djela, zloupotrebom položaja javno podsticao na nasilje i mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti, tako što je kao aktuelni Predsjednik Crne Gore u ostrašćenom obraćanju jasno poručio "... odnos Srbije prema Crnoj Gori i drugim državama u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama devedesetih godina, odnosno da se pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama ugrožava suverenitet susjednih država", "...To se događalo devedesetih, epilog znamo-140 ili 150 hiljada ljudskih žrtava, razorena vrijedna imovina... Nadao sam se, makar za našeg života , nećemo doći u rizik da ponavljamo takve greške i da se u početnim fazama takve greške već ponavljaju", čime je direktno uvrijedio srpski narod, pokazujući neskrivenu mržnju prema srpskom narodu, iako je očigledno nesvjestan da je i sam pripadnik srpskog naroda, pokušavajući da svoje probleme probleme i očigledan politički sunovrat zamagli prebaci na teren međunacionalnih sukoba, afirmišući kao 30 prethodnih godina mržnju prema svemu što je srpsko, negirajući pri tome i sopstveno srpsko porijeklo, a sve ove navode iznio kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao Predsjednik Crne Gore, čime je izvšio kvalifikovani, najteži oblik ovog krivičnog djela.

Na ovaj način je prijavljeni svojim izjavama podsticao negativno osjećanje prema građanima Crne Gore, posebno prema srpskom narodu, a koje predstavlja pogodno tlo, za preduzimanje raznih ekcesnih ponašanja, pa i krivičnih djela prema pripadnicima srpskog naroda. U konkretnom slučaju riječ je o najtežem obliku krivičnog djela, s obzirom da je izvršen zloupotrebom položaja Predsjednika Crne Gore, na kojoj se prijavljeni trenutno nalazi.

Neophodno je da VDT u Podgorici i drugi državni organi hitno reaguju, jer ćutanje države na ovakve izjave predsjednika može imati ozbiljne i nesagledive posljedice.

Ovdje posebno napominjemo da bi prijavljeni Milo Đukanović morao tužilaštvu da objasni na koji način Republika Srbija, njeni predstavnici i srpski narod ugrožavaju suverenitet Crne Gore, a posebno pozivajući se na mračne devedesete godine i veliki broj žrtava, a čiju sudbinu Predsjednik Crne Gore opet predviđa. Jasno je da Milo Đukanović, kao vršilac funkcije Predsjednika Crne Gore daje sasvim proizvoljne i lične navode u obraćanju 04.06.2021. godine, čime stvara atmosferu mržnje prema pripadnicima srpskog naroda.

Radnjom prijavljenog lica se stiču sva bitna obeležja krivičnog dela za koja je prijavljen.

Predlažemo da nadležno VDT u Podgorici preduzme radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, kako bi se utvrdila odgovornost prijavljenog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za krivično delo za koje je prijavljen."

Bonus video: