Umjesto kazni, napreduju u službi: Ne nazire se kraj suđenju policajcima optuženim za zlostavljanje navijača

Iako je Vukadinović prijavio da su ga petorica zlostavljala, tužilaštvo je uspjelo da identifikuje samo četvoricu tadašnjih pripadnika Interventne jedinice Dragana Radinovića, Vojina Đukića, Gorana Krstonijevića i Veselina Miloševića.

45053 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ne želi da se zlostavljači izvuku: Vukadinović, Foto: Boris Pejović
Ne želi da se zlostavljači izvuku: Vukadinović, Foto: Boris Pejović

Policajci koji su prije dvije godine navodno zlostavljali navijača Budućnosti Marka Vukadinovića nijesu kažnjeni, već napreduju u službi, a sudski postupak protiv optuženih, neko namjerno odugovlači.

“Umjesto da po Zakonu budu suspendovani do okončanja sudskog postupka, koji neko odugovlači, jedan od njih sad obezbjeđuje premijera”, kazao je Vijestima Podgoričanin koji je brutalno pretučen 3. aprila 2019. godine, nakon utakmice između nikšićkog i podgoričkog fudbalskog kluba.

Policajci su tog dana, nakon povratka “Varvara” u Podgoricu, ubacili Vukadinovića u službeni automobil, vozili ga gradom i brutalno tukli i zlostavljali, dok ga na kraju krvavog nijesu dovezli u podgorički Centar bezbjednosti.

Iako je prijavio da su ga petorica zlostavljala, tužilaštvo je uspjelo da identifikuje samo četvoricu tadašnjih pripadnika Interventne jedinice Dragana Radinovića, Vojina Đukića, Gorana Krstonijevića i Veselina Miloševića.

“Petog, koji je nakon što su me oni brutalno zlostavljali, tražio da se i ‘on upiše’ prikrivaju, a za to krivično djelo ne odgovaraju. Taj, peti službenik, kada su dovezli automobil u kom su me mučili do stadiona, prišao je i rekao im da izađu iz auta, a potom ušao i krenuo da me udara. Sve vrijeme tražio je ‘da makar pustim glas ili jauknem’, što nisam uradio. Prestao je kada je neki drugi policajac, koji u tome nije učestvovao, rekao - ‘Ubiste momka’. Sada se navodno niko ne sjeća ko je on”, kazao je Vukadinović.

ODUGOVLAČE POSTUPAK?

Za Vijesti je ispričao da od početka suđenja neko odugovlači taj postupak, iako su, kako tvrdi, dvojica na uslovnoj osudi zbog istog krivičnog djela.

“Mislim da su Radinović i Krstonijević kada su mene zlostavljali bili na uslovnoj kazni, a sada će neko dozvoliti da se izvuku. Bojim se da sve ovo vodi njihovom oslobađanju. Na prvih devet ročišta nisu se ni pojavljivali, a izgovori su bili razni - korona, službene obaveze i slično. Kasnije su se suđenja odgađala jer sudski saradnici nijesu mogli da uveličaju snimak nadzorne kamere koja me prikazuje kako bez ijedne ogrebotine ulazim u njihov automobil. Prije neki dan, slučajno sam na jednom portalu vidio da Đukić, kom se sudi, sada obezbjeđuje premijera Zdravka Krivokapića i ukapirao da oni i dalje rade. Nakon toga saznao sam da je i Radinović unaprijeđen, sada je saobraćajac. Imajući u vidu sve to, kao i činjenicu da su na sve načine pokušali da me ubijede da odustanem od njihovog krivičnog gonjenja, pa i još goru - da Uprava policije tvrdi da kamere CB Podgorica nijesu radile baš one noći kada sam pretučen doveden u policiju, da su dostavili GPS ko zna kog automobila, mogu samo da zaključim da ih neko štiti”, rekao je Vukadinović.

PETOG SE NE SJEĆAJU

Tvrdi da su policajci optuženi za zlostavljanje govorili da je povrede dobio prilikom pada sa tribine nikšićkog stadiona.

“Vještak ih je pitao - da li sam stalno padao na glavu. Kasnije su se branili ćutanjem. Nejasno mi je kako se niko ne sjeća ko je peti, po glasu sam prepoznao onog koji je rekao da prestanu da me biju, ali se ni on ne sjeća ko je bio sa njim u smjeni, a navodno nema ni rasporeda smjena”, rekao je on. On dodaje da su mu te noći, dok su ga tukli, policajci prijetili da će plakati, a oni to snimati i poslati Varvarima...

Nakon pregleda u Urgentnom, tri sata poslije ponoći, odvezli su kaže na Marezu, gdje su sat čekali da dođe patrola iz Nikšića i preuzme ga.

“Na kraju je došla patrola iz Danilovgrada koja me odvezla do nikšičke teritorije, gdje smo opet čekali. Vjerovatno su htjeli da dobro upamtim tu noć. Ti policajci me nisu ni takli, kao ni niko u nikšićkom Centru bezbjednosti. Oni su me sjutradan sproveli kod sudije za prekršaje, gdje sam odmah kažnjen novčano 630 eura zbog vrijeđanja policajca iz Nikšića na utakmici”, kazao je.

Vukadinović tokom medicinskog pregleda
Vukadinović tokom medicinskog pregledafoto: Privatna arhiva

POLICIJA ĆUTI

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju - da li su Radinović, Đukić, Krstonijević i Milošević suspendovani nakon što su identifikovani u predmetu formiranom po prijavi Vukadinovića i ukoliko nisu zbog čega.

Bez odgovora iz te institucije ostalo je i pitanje na kojim poslovima su sada raspoređena četvorica optuženih policajaca, ali i ono da li su tužilaštvu dostavili snimak na kojem se vidi kada ti službenici dovode Vukadinovića u prostorije podgoričke policije, kao ni ko je peti službenik.

Policija nije odgovorila ni ko je peti službenik, ni da li je i ko, tog dana izdao nalog za hapšenje Vukadinovića, ali i ono što je uslijedilo - vozikanje tog Podgoričanina službenim automobilom, zlostavljanje, pa tek onda privođenje u službene prostorije.

Uprava policije nije odgovorila ni ko zbog čega uhapšeni nije direktno odvezen u CB Podgorica, niti ko je načelnik, koji je, kako tvrde policajci u svojoj odbrani, njima naredio da sa uhapšenim Vukadinovićem obiđu grad (zgradu Hitne pomoći, Ambasadu Srbije...) i da ga tek tada dovedu u CB.

MORALI BITI UDALJENI SA POSLA

Zakon o unutrašnjim poslovima jasno propisuje da su policajci morali biti privremeno udaljeni sa posla.

U članu 108 tog akta piše da će policijski službenik biće privremeno udaljen sa rada ako je zatečen u vršenju teže povrede službene dužnosti za koju je propisano izricanje mjere prestanak radnog odnosa, do okončanja disciplinskog postupka, za vrijeme trajanja pritvora...

“Ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka. Policijski službenik može biti privremeno udaljen sa rada i kad je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti ili disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu, odnosno ugledu Ministarstva ili policije ili ometalo tok disciplinskog postupka. Policijski službenik može biti privremeno udaljen sa rada i prije pokretanja krivičnog postupka kad je donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv njega za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu, odnosno ugledu Ministarstva ili policije”.

Prema članu 108 a predlog za privremeno udaljenje dužan je da obrazloži i podnese neposredni rukovodilac:

“Policijskom službeniku koji je privremeno udaljen sa rada oduzima se službena značka, službena legitimacija, oružje i druga oprema koja mu je povjerena za vršenje poslova, dok privremeno udaljenje traje”.

Od 14 pretresa održana samo tri

Od 14 pretresa zakazanih u tom predmetu održana su samo tri, kazala je Vijestima savjetnica za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici Nikoleta Golubović.

“U predmetu K.br. 625/19 zakazano je 14 pretresa, od kojih su tri održana, a ostali glavni pretresi su odlagani iz razloga što nijesu bile ispunjene procesne pretpostavke da se glavni pretres održi. U dosadašnjem toku postupka, provedeni su svi dokazi predloženi optužnim predlogom, dok je, za sada, ostalo još da se provede dokaz, uvid u CD, a tim što eventualno postoji mogućnost, shodno čl. 359 Zakonika o krivičnom postupku, da po završenom dokaznom postupku stranke i oštećeni istaknu predloge za dopunu dokaznog postupka”, objasnila je Golubović.

Iz tog suda nije stigao odgovor na pitanje upućeno postupajućem sudiji Goranu Đukoviću - da li se, po njegovom mišljenju taj predmet bespotrebno odugovlači ili su razlozi za odlaganje ročišta bili opravdani.

Policajci su tvrdili da smo mi na teren sišli da se obračunamo sa navijačima Sutjeske, što je laž. Nas i njih dijelila je ograda, ne bi morali da ulazimo na teren. Sišli smo da uzmemo dresove, a onda su nikšićki policajci počeli da biju djecu koja su bila sa nama. Čak su i 'Vojvode' saopštile da nije bilo sukoba među nama", rekao je Vukadinović

Radonjić: Postupak je u toku

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su da bi bilo neprofesionalno da iznose lično mišljenje o postupku koji je u toku.

Portparol tog tužilaštva, državni tužilac Vukas Radonjić objasnio je da je predmet formiran po usmenoj krivičnoj prijavi oštećenog Vukadinovića, od 5. aprila 2019. godine.

“Nakon sprovedenog izviđaja, državni tužilac je Osnovnom sudu u Podgorici, 17. oktobra 2019. godine, podnio optužni predlog protiv četiri službenika policije, zbog postojanja osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, učinili krivični djelo zlostavljanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda. Krivični postupak, odnosno glavni pretres je u toku, a sljedeće ročište je zakazano za 28. jun 2021. godine u 12,30 časova. Neprofesionalno bi bilo od strane bilo kog zaposlenog u ovom tužilaštvu, da iznosi lično mišljenje o postupku koji je u toku, što je odgovor na dio Vašeg pitanja o tome - da li neko u tom predmetu odugovlači postupak, i ako da koja strana”, kazao je Radonjić.

Bonus video: