Za tužioca DNK ključan dokaz, odbrana o čaurama

Za sjutra zakazano izricanje presude Srđanu Popoviću, optuženom za ubistvo Gorana Đuričkovića

7915 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

U Višem sudu u Podgorici za petak 11. juna zakazano je izricanje prvostepene presude Srđanu Popoviću iz Banjaluke, kojem se u odsustvu sudilo za ubistvo Gorana Đuričkovića 27. oktobra 2015. godine na šetalištu u Budvi.

Presudu će izreći vijeće kojim predsjedava sutkinja Vesna Moštrokol.

Prema navodima optužnice, okrivljeni je hice ispalio sa puškarnice zidina budvanskog Starog grada.

U završnoj riječi, viši državni tužilac Zoran Vučinić predložio je sudu da okrivljenog kazni po zakonu.

“Provedeni materijalni dokazi tokom postupka, po ocjeni tužilaštva, jasno i nedvosmisleno okrivljenog Srđana Popovića dovode u direktnu vezu sa izvršenjem krivičnog djela. Pri čemu iz DNK vještačenja, koje je obavljeno nakon što je iz Republike Austrije dobijen nesporan DNK profil okrivljenog nakon njegovog hapšenja u toj zemlji, proizilazi da su u puškarnici - mjestu sa kojeg su na Đuričkovića ispaljeni projektili, izolovani biološki tragovi okrivljenog. Kako na samoj poziciji puškarnice sa koje je pucano na oštećenog, tako i na čaurama pronađenim u okviru puškarnice. U konkretnom slučaju radi se o direktnom kontaktu”, kazao je tužilac u završnoj riječi.

Dodao je da na pouzdan zaključak da je okrivljeni Popović izvršilac krivičnog djela ubistva, ukazuje i činjenica da je na opisanoj lokaciji, odnosno na teško uočljivom mjestu u uvali mora, neposredno nakon izvršenja krivičnog djela, pronađen zapaljeni skuter sa ostacima plavo-bijelog saobraćajnog znaka.

“Čije se karakteristike u svemu podudaraju sa drugim dijelom istog takvog saobraćajnog znaka koji je pronađen u servisu Dušana Radakovića”, naveo je tužilac.

Rekao je da iskaz ovog svjedoka ukazuje da je sa licem koje je govorilo dijalektom sa područja BIH, kao kupcem, odakle i potiče okrivljeni Popović, u periodu prije ubistva Đuričkovića, u više navrata ostvario kako telefonski tako i lični kontakt u vezi sa kupoprodajom predmetnog skutera za vodu.

Branioci okrivljenog Popovića, advokati Nikola Bošković i Zoran Čelebić tvrde da nema dokaza da je njihov klijent izvršio krivično djelo - ubistvo.

Predložili su da ga sud oslobodi, poštujući načelo “u sumnji blaže po optuženog”.

“Kao jedan od nepobitnih dokaza, u optužnici se navodi i izjava svjedoka Dušana Radakovića, koji je prodao skuter, navodno korišćen u krivičnom djelu. U optužnici se decidno navodi da je okrivljeni taj kupac. Na pretresu održanom 18. septembra 2019. godine, svjedoku su pokazane tri fotografije. Svjedok Radaković je izjavio da osoba na fotografijama ne liči na osobu kojoj je prodao skuter. Vještak forenzičke genetike dr Sandra Kovačević je na glavnom pretresu izjavila da ne postoje analize kojima je moguće utvrditi vrijeme deponovanja biološkog traga. Znači ne zna se kada su ti biološki tragovi nastali. Kovačevićeva je kazala da je sa sve tri čaure izuzet uzorak jednom trakicom a ne svake čaure pojedinačno. Dakle, ne znamo ni da li je DNK trag postojao na sve tri čaure ili samo na jednoj, jer je moguće, što je vještak potvrdio, da je prilikom uzorkovanja, trakicom DNK materijal mogao biti sa jedne čaure prenijet na ostale. U nalazu se navodi da rezultat analize pronađenog DNK profila daje da je okrivljeni jedan od dva donora biološkog materijala“, kazao je advokat Čelebić.

Dodao je i da se ne može pouzdano utvrditi odakle je pucano 27. oktobra 2015. godine.

Advokat Bošković je konstatovao da su neprofesionalno napravljene fotografije čaura tokom uviđaja: “Tako da se ne zna ni koje su to čaure, ni gdje su bile”.

Bonus video: