suđenje u filadelfiji

Markoviću sedam godina zatvora: Trebalo da dobije više od milion dolara za nadgledanje krijumčarenja i skrivanja kokaina

List "Inquirer" prenosi da se na suđenju čulo i da je Markovićeva uloga bila neophodna u švercu droge

55577 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pomorac Boško Marković (39) trebalo je da dobije više od milion dolara za nadgledanje krijumčarenja i skrivanja kokaina na brodu "MSC Gayane".

To su saopštili tužioci na jučerašnjem suđenju za šverc 20 tona kokaina, zaplijenjenog u julu 2019. godine u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), na kom je Markoviću izrečena sedmogodišnja zatvorska kazna.

List "Inquirer" prenosi da se na suđenju čulo i da je Markovićeva uloga bila neophodna u švercu droge.

Taj list prenosi da je sedmorici drugih optuženih članova posade, koje je Marković regrutovao, otkrili da očekuju da će im blakanski trgovci drogom, koji finansiraju šverc, platiti of 50.000 do 60.000 dolara.

"Njegova je uloga bila neophodna", rekao je pomoćnik američkog tužioca Džerom Maiatiko.

"Krijumčarenje ovih razmjera vjerovatno ne bi bila moguća bez glavnog oficira MSC Gayane u šemi".

Obraćajući se na sudu američkom okružnom sudiji Harviju Bartleu III, Marković i njegov advokat Benjamin Brait Kuper ispričali su priču sličnu onoj koju su ispričali i drugi članovi posade "MSC Gayane", koji su već osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od dvije do šest godina.

Rekao je da je odrastao u primorskoj crnogorskoj zajednici poznatoj po dvije primarne industrije - hiljadama članova posade koje pruža međunarodnim brodarskim kompanijama i nasilnim narko-bandama koje nadgledaju krijumčarske rute u većem dijelu Evrope.

Kao i četvorica ostalih, rekao je da su mu se obratili na Balkanu, prije nego što je sa "MSC Gayane" uopšte krenuo na plovidbu i ponudili mu više od milion dolara, što je višestruko premašivalo njegovu godišnju platu od otprilike 108.000 američkih dolara godišnje.

Kada se obratio sudiji nije pomenuo kriminalnu organizacju koja ga je angažovala, samo je rekao da se kaje i da sanja o povratku u Crnu Goru.

"Jedino što mi je ostalo je nada...Nadam se da mogu pogledati u budućnost i uskoro vidjeti porodicu, i osnovati sopstvenu porodicu", rekao je Marković.

Njegov branilac opisao je da je, dok je glavni brodski saradnik nadgledao "gotovo sve" u vezi sa svakodnevnim operacijama broda, Marković bio u ključnoj poziciji da osigura da se utovar droge u tajnosti odvija kako je planirano, zbog čega je ilegalni teret ostao neotkriven dok se brod "MSC Gayane" probijao od luke do luke.

Koristeći telefone koje je dobio unaprijed, koordinirao je s dobavljačima kokaina u Južnoj Americi da tajno pune sitne vreće napunjene bijelom ciglom iz glisera koji su se u okrilju mraka približavali "MSC Gayane" na nekoliko tačaka tokom putovanja između Paname i peruanske obale.

Regrutovao je druge članove posade da sakriju drogu u brodske kontejnere koji prevoze teret poput vina, ekstrakta povrća, čileanskih suvih orašastih plodova, otpadnog metala i druge legitimne robe koja je išla za Evropu, Afriku i Aziju.

"Iako je Marković je bio glavni čovjek, njegova uloga u prekršaju bila je prilično slična svima ostalima koji su u tome učestvovali", rekao je Kuper.

"Regrutovan je".

Iako su savezne američke vlasti rekle da se istraga o dobavljačima i finansijerima koji stoje iza krijumčarenja nastavlja, detalji te istrage i dalje su strogo čuvani.

Sve do početka ove godine, slučajevi protiv mnogih članova posade "MSC Gayane" ostali su pod sudskim pečatom, a jedan od osuđenih - Vladimir Penda (28) koji služi šestogodišnju kaznu zbog svog učešća u švercu kokaina, u aprilu je tokom izricanja presude tvrdio da je pristao da učestvuje u krijumčarenju samo iz straha što bi mu balkanske bande mogle učiniti od porodice da ih je odbio.

"Kada su crnogorski mediji prošle godine netačno objavili da je pristao na saradnju sa američkom istražiteljima, njegova porodica je pobjegla iz kuće bojeći se osvete trgovaca drogom", rekao je tada Pendin advokat.

Zbog zapljene kokaina na brodu "MSC Gayane" uhapšeni su i crnogorski državljanin Nenad Ilić, Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja. Kokain je pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštuničavo voće, metal i drugu robu namijenjenu Evropi, Africi i Aziji.