Prijetnje i uvrede, ili provokacija

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je Stojović juče nakon Zekovićeve prijave pozvan u Centar bezbjednosti, gdje je inspektorima ispričao svoju verziju događaja

5376 pregleda 11 komentar(a)
Protest ispred Ministarstva, Foto: GI 21. maj
Protest ispred Ministarstva, Foto: GI 21. maj

Aktivista za ljudska prava i član Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Zeković prijavio je policiji novinara Mladena Stojovića, tvrdeći da ga je vrijeđao ispred zgrade Ministarstva pravde.

Stojović, koji je donedavno bio spoljni ekspert u tom Vladinom resoru nije želio za “Vijesti” da komentariše Zekovićeve navode.

Zeković je pred inspektorima ispričao da su se on i ostali aktivisti GI osjetili ugroženim i da su strahovali od navodno agresivnog ponašanja Stojovića tokom skupa ispred Ministarstva pravde.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je Stojović juče nakon Zekovićeve prijave pozvan u Centar bezbjednosti, gdje je inspektorima ispričao svoju verziju događaja.

On je pred policijom ispričao da su Zekovićevi navodi iz prijave tendendciozni, neistiniti i smišljeni u cilju provokacije.

Prethodno, Zeković je u policiji tvrdio da se juče oko 12 sati sedam aktivista GI 21. maj okupilo ispred zgrade Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava kako bi podržali koleginicu koja je u arhivi te institucije zavela pismo za ministra Vladimira Leposavića.

GI 21. maj juče je tražila da Vlada objavi sadržaj temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako bi se, kako su objasnili uspostavila stručna i demokratska diskusija o tom važnom pitanju.

Zeković je u prijavi naveo da je tada iz zgrade ministarstva izašao Stojović koji je prišao i telefonom snimao aktiviste i transparente.

“Ja sam mu krajnje prijateljski rekao: ‘Slobodno priđite Mladene, Vi ste bivši novinar’, kako bi bolje fotografisao. Na to mi je Stojović odgovorio na arogantan i neprimjeren način - ‘Ja jesam bivši novinar, ali si ti špijun UDBE. Đubre’. Iznenađen ovakvom njegovom reakcijom odgovorio sam: ‘Mladene, je li moguće da se tako ponašate? A svojevremeno je sva Crna Gora, među kojima i ja, stala u odbranu Vaših prava?”, piše u Zekovićevoj prijavi.

Taj građanski aktivista tvrdi da mu je Stojović odgovorio da ga on nije branio i ponovio da je “špijunčina” i da treba da ga bude sram:

”Ja sam mu rekao: ‘Sram Vas bilo’. Stojović se okrenuo, prišao bliže, podigao telefon i počeo da nas snima kamerom svog telefona. Jedna od aktivistkinja se usprotivila, ja sam joj sugerisao da ima pravo da nas snima, jer je bivši novinar... Zbog ovakvog ponašanja i pritiska Stojovića, naši aktivisti i ja smo se osjećali ugroženim i strahovali smo od težih posljedica agresivnog ponašanja Stojovića. Posebno smo se osjetili sputanim da slobodno i u demokratskom duhu iskažemo naše stavove i našu slobodnu bvolju, a mene je pogodilo njegovo drsko ponašanje i vrijeđanje moje ličnosti pred kolegama iz građanske inicijative, jer svojim agresivnim ponašanjem ometao je naš skup”, navodi Zeković u prijavi.

Bonus video: