DNK osumnjičenih i u vozilu, i na pušci

Kako se navodi u spisima predmeta, pritvor im je produžen zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, a zbog opasnosti od bjekstva.

6007 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Vrhovni sud produžio je pritvor četvorici okrivljenih za planiranje ubistva Milića Šakovića iz Podgorice - do 9. septembra u Istražnom zatvoru u Spužu ostaće Obrenovčani Nikola Mirić i Jovan Trkulja, kao i Jovan Marović i Aleksandar Veljović iz Podgorice.

Kako se navodi u spisima predmeta, pritvor im je produžen zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, a zbog opasnosti od bjekstva.

U obrazloženju rješenja piše da je naredbom Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici od 11. marta 2021. godine, određeno sprovođenje istrage protiv okrivljenih Trkulje, Mirića, Marovića, Veljovića, ali i Zorana Lekića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju, ubistvo u pokušaju putem pomaganja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Osnovana sumnja da su okrivljeni Jovan Trkulja, Nikola Mirić, Jovan Marović i Aleksandar Veljović izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, proizilazi iz dokaza i podataka koji se nalaze u spisima predmeta, a koje je specijalni državni tužilac u predlogu naveo. Naime, specijalni državni tužilac je ukazao da je tužilaštvo putem međunarodne policijske saradnje, preko Interpola, imalo informaciju da se priprema likvidacija M.Š. (Šakovića) u Crnoj Gori, te da su kroz međunarodnu saradnju dostavljene i fotografije koje su načinjene u vezi planiranja tog krivičnog djela, a na kojim fotografijama je kuća, tj. prostor iz kog je trebalo da bude izvršeno krivično djelo na štetu M.Š. i iz kog prostora se vidi njegova kuća”, piše u odluci suda.

Navodi se da je na taj način specijalni državni tužilac dobio i podatke da će krivično djelo biti izvršeno od strane dvije osobe snajperskom puškom iz objekta na posljednjem spratu, a u blizini kuće Šakovića.

“U dosadašnjem toku istrage identifikovan je stambeni objekat iz koga je trebalo da bude izvršeno krivično djelo ubistvo, a koji se nalazi u neposrednoj blizini kuće M.Š. U pitanju je objekat koji je bio u izgradnji i kao takav kupljen 29. 1. 2021. godine od strane okrivljenog Z.L. (Lekića) za 18.000 eura, a pri tom u evidenciji prelazaka državane granice Crne Gore nije bio registrovan ulazak okrivljenog Z.L., iako je on strani državljanin. Takođe je predlogom ukazano da je prilikom lišenja slobode od okrivljenog Mirića oduzeto više ključeva koji su odgovarali navedenom kupljenom stanu”.

Objašnjava se da je predgledom stana pronađen pištolj bez fabričkog broja, silikonske maske, puščana municija i dvogled sa mogućnošću snimanja na daljinu i mjerenje udaljenosti do određene tačke, dok je pretresom vozila BMW, pronađeno više kanistara benzina, hepo kocki, sporogorećih štapina.

Specijalni tužilac, piše, takođe je konstatovao da je pretresom garažnih mjesta pronađena municija, kanisteri benzina, hepo kocke, sporogoreći štapini, kao i tri vozila.

“U dosadašnjem toku istrage je utvrđeno da je okrivljeni Jovan Marović iznajmio navedene garaže koje su bile otvorenog tipa, ali su nakon toga zatvorene... Tužilac je dalje ukazao da su okrivljeni Trkulja i Mirić uhapšeni u trenutku kada su bili u vozilu BMW do kog su došli kombijem, te da je od orkivljenog Mirića oduzet kriptovani telefon. Iz nalaza i mišljenja vještaka koji su do sada pribavljeni, identifikovan je DNK materijal Nikole Mirića u vozilu BMW, vozilu kombi i motociklu, kao i na predmetima koji shodno mišljenju vještaka hemijske struke i vještaka za požare i eksplozije predstavljaju improvizovane naprave koje služe za izazivanje požara, što je dovedeno u vezu sa komunikacijama okrivljenih u vezi planiranja izvršenja krivičnog djela na štetu M.Š. ukazuje da su ta sredstva trebala biti iskorišćena za izazivanje požara u stanu iz kog je trebalo da bude izvršeno krivično djelo ubistvo. U vozilu za koje postoji osnovana sumnja da je vlasništvo Aleksandra Veljovića, pretresom je pronađena snajperska puška sa prigušivačem, a identifikovan je biološki materijal okrivljenog Mirića, dok je u vozilu koje je bilo u istoj garaži, izolovan DNK materijal okrivljenog Jovana Trkulje. Na snajperskoj pušci sa prigušivačem utvrđen je biološki materijal okrivljenog Mirića.

I po ocjeni vijeća Vrhovnog suda, iz navedenih dokaza i podataka proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni bili članovi kriminalne organizacije koja je između ostalog imala za cilj vršenje krivičnih djela protiv života i tijela i to na teritoriji više država, a to imajući u vidu da su tri lica za koja postoji osnovana sumnja da su postali članovi kriminalne organizacije, državljani Republike Srbije”, navodi se između ostalog u rješenju Vrhovnog suda.

Bonus video: