istraga policijskim funkcionerima koči karijeru

Kriju odluku o nestalim pismima

Specijalno državno tužilaštvo šest mjeseci ćuti o tome kakvu su odluku donijeli krajem prošle godine, nakon okončanja istrage o nestanku dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića

28808 pregleda 4 komentar(a)
Terzić, Foto: Filip Roganović
Terzić, Foto: Filip Roganović

Specijalno državno tužilaštvo šest mjeseci ćuti o tome kakvu su odluku donijeli krajem prošle godine, nakon okončanja istrage o nestanku dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Ta istraga otvorena je u februaru 2016. godine, a završena posljednjeg dana prošle godine. Navodno, od tada se čeka da je potpišu i dostave svim strankama u postupku.

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog Odsjeka Nikolu Terzića.

Obojica su negirali izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i pušteni su na slobodu.

Od tada, javnost nije upoznata kako je nestalo 13 pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije, koji su kasnije pronađeni.

Sagovornik uključen u istragu, koji je ustvrdio da je istraga okončana posljednjeg dana prošle godine, nije želio da precizira da li je istraga okončana odbacivanjem optužbe, ili će se policajcima suditi, što je, kako je kazao, malo vjerovatno.

Prema istim informacijama, nakon što su Medojević i Terzić uhapšeni i saslušani krajem februara 2016. godine, njih više niko nije pozivao tokom istrage, niti su im vraćeni tada oduzeti telefoni.

Medojević je nedavno kazao “Vijestima” da zbog oznake tajnosti koju ima ta istraga, ne može davati izjavu, ali je potvrdio da nije dobio odluku.

Isto je kazao i Terzić.

ISTRAGA KOČI KARIJERU

Sagovornici bliski toj dvojici policijskih funkcionera kazali su da je odugovlačenje tog postupka onemogućilo Medojevića i Terzića da napreduju u karijeri, ili da eventualno promijene posao, jer ne mogu dobiti potvrdu da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

SDT na čijem čelu je Milivoje Katnić, prvobitno je mjesecima ćutalo na pitanja “Vijesti” u kojoj je fazi istraga, a od sredine februara, kada su objasnili da je završena, odbijaju da odgovore koji je njen ishod, odnosno da li je protiv policajaca koje su hapsili podnijeta optužnica, ili je predmet završen obustavljanjem istrage.

Na pitanja poslata 7. juna, nijesu ni odgovorili.

“Povodom vaših pitanja, obavještavam vas da je u navedenom predmetu istraga okončana i da se očekuje donošenje odluke”, odgovorila je sredinom februara “Vijestima” portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

“Vijesti” su nakon hapšenja inspektora objavile da je među dokazima, koji su tada nestali, bilo 13 Mujovićevih pisama poslatih aktulenom predsjedniku države Milu Đukanoviću, doskorašnjem šefu policije Veselinu Veljoviću i drugim osobama iz javnog i političkog života.

Navodno, pisao im je o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”.

Mujovićeva kuća pretresana je u istrazi otvorenoj nakon što ga je osuđeni šef budvanske kriminalne Svetozar Marović optužio da je od njega na prevaru uzeo blizu 900.000 eura.

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista tvrdio je da mu je Mujović novac uzeo govoreći da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz Mujovićevih objekata tokom pretresa 19. februara 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo je odmah nakon što su saznali da su pisma i dokumenta nestala, počelo istragu u kojoj je, pored Medojevića i Terzića, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve njihove kolege koje su bile na pretresu, ili su bili u dodiru sa dokazima.

Medojević
Medojevićfoto: SAVO PRELEVIC

KRIJU I KAKO SU SE VRATILA PISMA

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, ni dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima.

Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.

Javnost nije obaviještena ni da li je tužiteljka istraživala kako su se nestali dokazi pojavili nakon hapšenja Medojevića i Terzića.

Mujovićeva pisma pronađena su krajem marta 2016. godine, u policijskom službenom vozilu, u prtljažniku i dostavljena su Tužilaštvu.

Iako je hapšenje dvojice inspektora Uprave policije prije više od pet godina podiglo prašinu, SDT i dalje neće da stavi tačku na taj slučaj i saopšti odluku o tome što su utvrdili tokom maratonskog izviđaja i istrage”...

Svi saslušani policajci saopštili su da kese sa dokazima, koje su donijete u Medojevićev sektor, nijesu bile zapečaćene

Preporučujemo za Vas