Iza panamske firme kriju se crnogorski šverceri?

Crnogorski istražitelji, uz asistenciju inostranih partnera, provjeravaju da li su četiri firme registrovane u državi u Srednjoj Americi uključene u šverc cigareta preko Luke Bar. Sagovornik Vijesti tvrdi da je u toj policijskoj akciji izuzeto mnoštvo dokumentacije, koju inspektori sada provjeravaju

56724 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Pogled na Luku Bar (arhiva/Ilustracija), Foto: Anto Baković
Pogled na Luku Bar (arhiva/Ilustracija), Foto: Anto Baković

Crnogorski istražitelji uz pomoć britanskih službi provjeravaju da li su četiri firme registrovane u Panami uključene u šverc cigareta preko Luke Bar.

To je Vijestima nezvanično rekao izvor iz bezbjednosnog sektora.

Isti sagovornik objasnio je da postoje indicije da su stvarni vlasnici te četiri of-šor kompanije crnogorski državljani.

“Tokom opsežne istrage o švercu cigareta preko Luke Bar došlo se do podatka da te četiri kompanije, registrovane u Panami, najčešće skladište cigarete u slobodnoj carinskoj zoni. Uz pomoć partnera iz Velike Britanije provjeravaju se podaci za sve te firme i njihovu vlasničku strukturu”, rekao je sagovornik Vijesti.

On je pojasnio da je iz Luke Bar u posljednjoj policijskoj akciji, koja traje danima, izuzeto mnoštvo dokumentacije, koju istražitelji sada provjeravaju.

Prema informacijama Vijesti, oni će provjeriti i sve isporuke cigareta skladištenih u crnogorskoj luci, ali i izvoz drugi roba ka Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala uz podršku specijalnih policijskih snaga i u saradnji sa carinicima, 15. juna su počeli akciju u barskoj Luci.

Tog dana pronašli su velike količine cigareta, ali ne i neregularnosti u vezi sa tim poslom.

Od tog dana inspektori provjeravaju magacine i dokumentaciju kompanija koje uvoze i skladište cigarete, tražeći dokaze o navodnom milionskom švercu.

Sagovornik iz istrage kazao je da su provjeravani magacini za koje se vjeruje da pripadaju takozvanom “mojkovačkom” i klanu iz “Granda”.

“Pronađene su ogromne zalihe cigareta, ali su u oba magacina imali urednu dokumentaciju. Zatečeno stanje bilo je u skladu sa onim u papirima”, objasnio je isti izvor.

Izvor iz istrage prvog dana pretresa u Luci Bar rekao je da je u jednom kontrolisanom magacinu pronađena ogromna količina cigareta koje se najčešće mogu naći na crnogorskim ulicama - “Trokadero”, “FM”, “Manchester”, ali da je kompanija imala urednu dokumentaciju.

“Prema dokumentaciji, cigarete su tu skladištene i čekaju tranzit za Dubai. Popisane su količine zatečene robe, a onda se to upoređuje sa stanjem u dokumentaciji, odnosno onim što je po papirima uvezeno i izvezeno”, kazao je isti sagovornik.

On je objasnio da je u posljednjih mjesec dana, to druga kontrola poslovanja preduzeća čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

“Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kontrolisali su više od 20 preduzeća koja na stanju imaju cigarete. Utvrđeno je da je na lageru veoma velika količina duvanskih proizvoda, ali se stanje koje vodi Uprava carina poklopilo sa stvarnim stanjem u paketima. Tokom te kontrole nije utvrđen manjak. Utvrđeno je da su cigarete otpremane na razne destinacije, uglavnom brodom, a manje kopnenim putem. Svaki izvoz evidentiran je u Upravi carina, nakon utovara teret je plombiran i pečatiran i o tome postoji dokumentacija”.

Bonus video: