Da je šteta veća, tražili bi napadače

Beransko Osnovno državno tužilaštvo nikoga neće teretiti za podmetanje požara na automobilu Andrijevčanina Čeda Jelića, iako su utvrdili da je požar namjerno izazvan

13810 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Beransko Osnovno državno tužilaštvo nikoga neće teretiti za podmetanje požara na automobilu Andrijevčanina Čeda Jelića, iako su utvrdili da je požar namjerno izazvan.

To piše u odluci koju je Jeliću dostavila osnovna državna tužiteljka Jadranka Mićović, a u kojoj se aposrtofira da napadače neće tražiti jer šteta izazvana podmetnutim požarom ne prelazi 3.000 eura.

Jelić je Vijestima juče rekao da će podnijeti pritužbu Tužilačkom savjetu, ističući da odluka pokazuje kako tužilaštvo “čuva Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njihove saradnike koji za njih rade prljave poslove na teritoriji cijele države”.

Jelićev automobil “VW Sharan”, registarskih oznaka BP-BE126, zapaljen je 14. maja oko 21 čas u selu Slatina u Andrijevci.

Tužiteljka Mićović nakon izviđaja ocijenila je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

“Iz nalaza i mišljenja vještaka zaštite na radu i protivpožarne struke Mladena Jokića, proizilazi da je požar... izazvan polivanjem zapaljivom tečnošću po zadnjem dijelu vozila, u predijelu krova, lijevog i desnog blatobrana, zadnjih vrata (gepeka) i upaljen otvorenim požarom (upaljač, šibica) gdje je i centar požara, i da se isti razbuktao i prenio na desnu stranu u predijelu motora ispod haube, kao i ispod zadnjeg dijela p.m.v. (putničkog motornog vozila) gdje se zapaljiva tečnost slila u većoj količini na zemljanoj podlozi”, piše u obrazloženju.

Tužiteljka navodi da je taj nalaz potvrđen Izvještajem o hemijskom vještačenju Forenzičkog centra Danilovgrad, u kojem piše da je u dostavljenom dokaznom materijalu - šutu ispod prednjeg i zadnjeg točka, dokazano prisustvo benzina.

Obrazložila je i da je vještak mašinske struke Saša M. Brakočević utvrdio da je Jelićev automobil na dan kada je zapaljen vrijedio 2.704,60 eura, a da mu je pričinjena šteta od 2.434,20 eura.

“Imajući u vidu da vrijednost imovine kojoj je prijetila opasnost ne prelazi iznos od 20.000 eura, niti visina pričinjena materijalne štete prelazi iznos od 3.000 eura, što predstavlja objektivan uslov za postojanje krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, ocjenjujem da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično dijelo koje se goni po službenoj dužnosti, jer se radi o krivičnom djelu uništenje i oštećenje tuđe stvari”, objasnila je ona.

Jelića je poučila da, ukoliko nije saglasan sa njenom odlukom, uz valjane dokaze podnese krivičnu prijavu protiv određenog lica, za određeno krivično djelo.

“Bezobrazluk tužilaštva”

Jelić je kazao da je odluka tužiteljke “kranji bezobrazluk”, ali i da mu je nejasno kako je njegov automobil procijenjen samo na 2.700 eura.

“Ovo kako se ophodi tužiteljka je krajnji bezobrazluk i pokazuje da policija i tužilaštvo ne rade svoj posao. Ona mene podučava da prikupim valjane dokaze i podnesem krivičnu prijavu, umjesto da je podnese ona. Podnijeću pritužbu na njenu odluku, ali i provjeriti da li postoji modul da dođem do pravde, mada je, izgleda, u ovoj državi to nemoguće”, rekao je Jelić.

Istakao je i da mu je nejasno kako je vještak procijenio da je vozilo, prije nego je zapaljeno, vrijedilo 2.704 eura, kada mu je kataloška vrijednost veća od 4.000 eura.

“Štetu nijesam naplatio, jer osiguranje ne priznaje štetu nastalu na taj način. Znam da iza paljenja mog automobila stoje kriminalne strukture pod okriljem DPS-a, jer nikakvih nesuglasica nemam u životu, ni privatnih ni poslovnih, osim što me oni krive za poraz u Andrijevici, u kojoj su prali novac i planirali izgradnju 13 mini hidroelektrana. Ja se, sa druge strane, nijesam bavio politikom, ali sam išao od kuće do kuće u Andrijevici i molio ljude da ne glasaju za kriminalce. Ovakva odluka tužiteljke pokazuje da oni svi i dalje rade skupa, nažalost svih nas koji smo se borili da država bude jednaka za sve i da svi imamo imamo prava”, rekao je Jelić.

Bonus video: