Ponovo traže nasljednika Medenice

Pretposljedni postupak u izboru za nekadašnju fotelju Vesne Medenice zaustavljen je na sjednici Sudskog savjeta zbog toga što tadašnji kandidat Opšte sjednice Vrhovnog suda Miraš Radović nije dobio potrebne dvije trećine glasova.

4445 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Sudski savjet donio je odluku o raspisivanju novog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, nakon što su na jučerašnjoj sjednici konstatovali da su obaviješteni da na posljednjoj Opštoj sjednici tog suda nije utvrđen kandidat za čelnu poziciju u pravosuđu.

“Na petnaestoj sjednici... Sudski savjet je razmatrao obavještenje Vrhovnog suda Crne Gore... u vezi sa neutvrđivanjem kandidata za predsjednika ovog suda. Tim povodom Savjet je donio odluku da se ponovo raspiše javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću, prošle sedmice falio je jedan glas sudija na Opštoj sjednici Vrhovnog suda kako bi dobio potrebne dvije trećine, postao novi kandidat i ušao u završni krug u trci za ključno mjesto u pravosuđu.

Kako je u Vrhovnom sudu ukupno 18 sudija, na jučerašnjoj sjednici bilo ih je 13, ali se prema Zakonu o sudovima odluka tajnim glasanjem donosi dvotrećinskom većinom, ali od ukupnog broja svih sudija Vrhovnog suda što je značilo da je Dujoviću trebalo 12 glasova.

U šturom saopštenju Vrhovnog suda navedeno je da je u ponovljenom glasanju za predsjednika Vrhovnog suda kandidat Mušika Dujović dobio 11 glasova, sutkinja Apelacionog suda Milenka Žižić jedan, isto kao i sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Zoran Radović...

“Opšta sjednica je stoga konstatovala, saglasno članu 38, stav 6 Zakona o sudovima, da predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavjestiti Sudski savjet”, pisalo je u saopštenju Vrhovnog suda.

Sutkinja Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković, koja je podnijela kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda, nije dobila nijedan glas kolega iz Vrhovnog suda.

Njenu kandidaturu podržalo je čak 11 nevladinih organizacija (NVO) - Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za ženska prava (CŽP), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Komitet mladih pravnika UPCG, Prima, Sigurna ženska kuća, Spektra i Alijansa omladinskih radnika.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da pozdravljaju kandidaturu Ane Vuković jer smatraju “da bi taj izbor bio istorijska šansa za nezavisnost sudstva”.

“Njen izbor omogućio bi Crnoj Gori da dobije predsjednicu Vrhovnog suda najvišeg renomea i izuzetnih stručnih i moralnih kvaliteta, koja ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude na čelu najvišeg suda u Crnoj Gori i sprovede neophodne reforme”, pisalo je u saopštenju.

Pretposljedni postupak u izboru za nekadašnju fotelju Vesne Medenice zaustavljen je na sjednici Sudskog savjeta zbog toga što tadašnji kandidat Opšte sjednice Vrhovnog suda Miraš Radović nije dobio potrebne dvije trećine glasova.

Na toj sjednici SS pet članova glasalo je da Radović postane predsjednik Vrhovnog suda, dok je protiv toga bilo troje članova među kojima je i bio i smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić.

Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, krajem prošle godine dala je ostavku na tu poziciju nakon brojnih pritisaka jer je nezakonito koristila 3. mandat.

Prvi oglas raspisan je 11. januara, ali tada nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je Sudski savjet do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršiteljku dužnosti predsjednice tog suda.

Vučinić je i juče rukovodila Opštom sjednicom Vrhovnog suda, a bez zakonskog uporišta, nije dozvolila novinarima i predstavnicima NVO da prate intervjue kandidata i postupak izbora predloga kandidata.

Izabrali zamjenike za članove Komisije za polaganje pravosudnog ispita

Na osnovu člana 32 stav 6 Zakona o pripravnicima u sudovima i Državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu Sudski savjet je obavio intervju sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv... za izbor zamjenika člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita.

“Na javni poziv prijavili su se: Ranko Vukić i Vesna Pean, sudije Višeg suda u Podgorici i Fadil Kardović, sudija Upravnog suda Crne Gore. Nakon razmotrenih prijava i obavljenog intervjua za zamjenike člana naznačene Komisije određeni su sve troje prijavljenih sudija”, piše u saopštenju.

Uslovi predviđeni Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama...

Kandidat mora da ispunjava uslove predviđene Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama...

"Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na web stranici Sudskog savjeta www.sudovi.me", pisalo je u prethodnom oglasu.

Navodi se da će Sudski savjet odbaciti neblagovremene i nepotpune prijave.

Prestanak funkcija Trubljaninu, Varagiću i sutkinji Marjanović

Savjet je na sjednici konstatovao prestanak funkcija Mirsadu Trubljaninu, sudiji Privrednog suda, Jokanu Varagiću, sudiji Višeg suda u Bijelom Polju i Radojki Marjanović, sutkinji Osnovnog suda u Pljevljima na lični zahtjev...

“Takođe, Savjet je... donio odluku da se raspiše javni oglas za izbor dvoje sudija u Upravnom sudu Crne Gore i troje sudija u Privrednom sudu Crne Gore.

Takođe, donijeta je odluka da se raspiše interni oglas za popunu jednog slobodnog sudijskog mjesta u Višem sudu u Bijelom Polju; internog oglasa za Osnovni sud u Pljevljima; javnog oglasa za popunu jednog sudijskog mjesta za više sudove i oglas za izbor jednog sudijskog mjesta u Apelacionom sudu Crne Gore napredovanjem”, objasnili su iz Savjeta.

Bonus video: