Tajni i disciplinski postupci tajne policije

ANB krije da li je i kako kažnjen agenta koji je u betonjerci posjetio Branislava Brana Mićunovića

49984 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) krije da li su i kako kaznili tajnog agenta Ljubišu Asanovića, koji je u betonjerci posjetio Branislava - Brana Mićunovića.

Asanović je suspendovan 6. januara, nakon što je u budvanskoj stanici policije bez znanja i ovlašćenja svojih starješina 6. januara posjetio tada uhapšenog Mićunovića.

“Obavještavamo (vas) da su disciplinski postupci, kao i podzakonski akti koji uređuju tu oblast u ANB, označeni stepenom tajnosti, te shodno tome ne možemo dostaviti tražene podatke”, odgovorili su iz tajne službe na čijem čelu je Dejan Vukšić.

“Vijesti” su Vukšića pitale da li je okončan disciplinski postupak protiv Asanovića, i jesu li, eventualno, tog tajnog agenta i krivično procesuirali.

Asanović je, nakon privođenja Branislava Mićunovića, Srđana Mićunovića i Save Vujovića zbog ilegalnog oružja, ušao u policijske prostorije za zadržavanje i posjetio Nikšićanina koji godinama slovi za šefa crnogorskog podzemlja.

Starješine su ga odmah suspendovale, oduzeli mu značku i pištolj i pokrenuli disciplinski postupak protiv njega.

“Vijestima” je tada nezvanično rečeno da je Asanović nadređenima u Agenciji rekao da je Branislava Mićunovića posjetio jer su dugogodišnji prijatelji.

Nije poznato da li je zbog omogućavanja te posjete disciplinski ili krivično procesuiran bilo ko iz budvanske policije.

Iako je godinama označavan kao šef crnogorskog podzemlja, Mićunović je rijetko hapšen.

Lisice na ruke stavljene su mu u oktobru 2000. godine, zbog optužbi da je u ubio tada dvadesetogodišnjeg Nikšićanina Radovana Raca Kovačevića.

Kovačević je teško ranjen u noći između 6. i 7. oktobra 2000. u oružanom obračunu u kazinu hotela “Podgorica”, odakle je prevezen do Kliničkog centra. Ubica je uspio da u trenutku dok su ga iznosili iz kola priđe i naočigled medicinskog osoblja u njega ispali hitac.

Nedugo zatim, Mićunović je optužen da je na ulazu u Urgentni blok, iz bezobzirne osvete, ubio Kovačevića, ali je u novembru 2007. pravosnažno je oslobođen optužbi.

Štrajk odgodio suđenje

Zbog štrajka advokata u kotorskom Osnovnom sudu odgođeno je suđe

nje Srđanu Mićunoviću, optuženom za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

To je “Vijestima” kazao portparol tog suda, sudija Špiro Pavićević.

Mićunoviću se sudi zbog optužbi da se 6. januara Budvom vozio naoružan.

Sva trojica uhapšena su nakon što su u njihovom vozilu službenici Uprave policije pronašli dva pištolja i protiv njih je podnijeta krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Srđan Mićunović preuzeo je krivicu za oružje, a sva trojica su nakon dva dana pušteni da se brane sa slobode.

Bonus video: