Penzionerka pokradena, pa osuđena zbog duvana

Penzionerka je rekla da je duvan ranije kupila od nepoznatog lica za 500 eura i da je imala namjeru da isti prodaje, da nema trgovinsku radnju, te da je bolesna i da je u teškom materijalom stanju i da joj je žao zbog predmetnog događaja, te da isto više neće ponoviti”...

50136 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Tri mjeseca uslovne kazne (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tri mjeseca uslovne kazne (ilustracija), Foto: Shutterstock

Penzionerka A.G. iz Podgorice prijavila je policiji krađu novčanika, ali je na kraju ona uslovno osuđena zbog nezakonite preprodaje duvana na ulici.

U presudi Osnovnog suda u Podgorici, navodi se da joj je i oduzet duvan koji je prodavala.

U dokumentu piše da je ta Podgoričanka, 15. februara 2021. godine, u Bulevaru Save Kovačevića, neovlašćeno kupila robu čije je stavljanje u promet zabranjeno.

“Na način što je od nepoznatog lica kupila 29,5 kilograma rezanog duvana upakovanog u 12 pakovanja od po 1 kilogram i 35 pakovanja od po 0,5 kilograma, ukupne vrijednosti 1.180,00 eura, koji je namjeravala da stavi u promet na sivom tržištu na području teritorije Crne Gore, a što je suprotno članu 6 Zakona o duvanu. Čime je učinila krivično djelo - nedozvoljena trgovina. Sud je izrekao uslovnu osudu kojom utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca i istovremeno određuje da se ista neće izvršiti, ako okrivljena u roku od jedne godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo. Prema okrivljenoj se izriče mjera bezbjednosti - oduzimanje predmeta i to 12 pakovanja rezanog duvana od po jedan kilogram i 35 pakovanja rezanog duvana od po pola kilograma, tj. ukupno 29,5 kilograma”, piše u presudi.

U obrazloženju se navodi da je okrivljena u odbrani na glavnom pretresu ponovila odbranu datu pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici - u bitnom navodeći da joj je kritičnog dana, dok se nalazila u Bulevaru Save Kovačevića na parkingu pored svog vozila, prišlo nepoznato lice koje joj je iz ruku istrglo novčanik.

Nakon toga je, tvrdi, pozvala policiju.

Službenici policije su došli na lice mjesta, pa su nakon njenog pristanka prekontrolisali njeno auto i tom prilikom na zadnjem sjedištu vozila i u gepeku istog zatekli kese sa rezanim duvanom.

Rekla je, kako piše, da je ona ovaj duvan ranije kupila od nepoznatog lica za 500 eura i da je imala namjeru da isti prodaje, da nema trgovinsku radnju.“Te da je bolesna i da je u teškom materijalom stanju i da joj je žao zbog predmetnog događaja, te da isto više neće ponoviti”, navodi se u presudi podgoričkog Osnovnog suda.

Bonus video: