Državljanin Crne Gore osumnjičen da je dio kriminalne grupe koja je švercovala drogu iz Albanije u zemlje EU

Marihuana se kupovala u Albaniji, a prodavala na području Hrvatske i drugih država Evropske unije. Pošto su sa kupcima u Hrvatskoj dogovorili količinu i cijenu droge, Gajić je sa dvije osobe iz Crne Gore dogovarao kupovinu marihuane iz Albanije

17613 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnica protiv šestočlane zločinačke grupe u kojoj se policajac iz Imotskog Krešimir Dropuljić (29) tereti da se udružio sa crnogorskim kriminalcem sa Interpolove potjernice Draganom Gajićem (34) te da su organizovali šverc i prodaju marihuana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako se navodi u optužnom aktu, za ilegalni posao su regrutovali Marijana Maršića (25), Karla Šimića (24), Milana Grančića (30) i Ivana Blaževića (23), a plaćanje pošiljki obavljalo se preko računa kompanije jednog od njih, a osim dilovanja "trave" radilo se i sa kokainom, piše hrvatski list.

Optužnicom im se stavlja na teret da su od od 20. maja 2020. do 9. februara 2021. dogovorili zajedničku kontinuiranu nabavku velikih količina marihuane iz Albanije i njene daljnje prodaje na području Hrvatske i drugih država Evropske unije.

U tom periodu zaplijenjeno je oko 230 kilograma droge, a pošiljke su "pale" kod Karlovca i u Kaštel Sućurcu, ali se još niz zapljena, koje su pojedinačno procesuirane, povezuje sa istom grupom i procjenjuje se da su pokušali šverc oko 1,5 tona marihuane.

Optužnicom se Dropuljiću, kao i Gajiću stavlja na teret da su u periodu maja prošle do veljače ove godine sa pripadnicima kriminalnih udruženja iz Crne Gore dogovorili zajedničku kontinuiranu nabavu velikih količina marihuane.

Marihuana se kupovala u Albaniji, a prodavala na području Hrvatske i drugih država Evropske unije. Pošto su sa kupcima u Hrvatskoj dogovorili količinu i cijenu droge, Gajić je sa dvije osobe iz Crne Gore dogovarao kupovinu marihuane iz Albanije.

Marihuana se preuzimala i prevozila preko Crne Gore do BiH gdje su je, piše Slobodna Dalmacija, preuzimali Maršić, Šimić i Blažević i iznajmljenim vozilima krijumčarili u Hrvatsku.

Dragan Gajić
foto: Screenshot/Interpol

Osim nabave i distribucije, Dropuljić i Gajić su pronašli trgovačku firmu u BiH preko kojeg su se slate neistinite porudžine i fabrikovali poslovnu dokumentaciju kojom su legalizovali ulazak kamiona sa robom i dostavu do Zagreba.

Lažiranu poslovnu dokumentaciju na ime preduzeća iz BiH kao naručioca robe, piše Slobodna Dalmacija, napravio je Gajić i elektronskim putem je dostavljao trgovačkom društvu Milana Grančića. U optužnici se dalje navodi da su na osnovu neistinitih porudžbina od firme u BiH preuzimali u paletama skrivenu drogu i krijumčarili je u Hrvatsku do skladišta u Zagrebu.

U skladu sa narudžbinama kupaca iz drugih država Evropske unije drogu bi iz skladišta prevozili do mjesta isporuke i prodavali, a novac dobijen prodajom dijelili između sebe.

Isto tako USKOK tereti Krešimira Dropuljića i Milana Grančića da su se dogovorili da će teretnim vozilima njegovog preduzeća sami krijumčariti marihuanu iz BiH.

Dropuljićev zadatak, piše Slobodna Dalmacija, je bio da u vrijeme službe policijskog službenika osigurava i nesmetan prelaz preko graničnog prelaza. Za kupovinu droge su obezbijedili novac od kojeg je jedan dio u iznosu od 53.080 eura Grančić čuvao kod sebe i pronađen je pošto su on i Dropuljić uhapšeni u decembru prošle godine zbog lažnog predstavljanja vlasniku jedne firme u BiH.

Takođe Karlo Šimić i Ivan Blažević terete da su od kraja maja 2020. godine do hapšenja nabavljali kokain koji su skladištili u kući u Prološcu gdje su ga raspoređivali i prodavali.

Osim za krivična djela zloupotreba opojne droge, Dropuljića se tereti da je od 12. do 15. maja prošle godine, kao policajac granične policije, znajući da su za Draganom Gajićem, državljaninom Crne Gore raspisane međunarodne potjernice, da je u bjekstvu i da se krije u Hrvatskoj i da se koristi lažnim dokumentima, u dva navrata mu omogućio prelazak hrvatske granice sa lažnim ispravama bez skeniranja isprava i automatske evidencije podataka.

Umjesto skeniranja isprava, Dropuljić je ručno unosio podatke iz lažnih isprava i tako Gajiću, koji je višestruko osuđivan zbog krijumčarenja droge na bosanskom sudu, omogućio da pređe državnu granicu i izbjegne hapšenje u Hrvatskoj na osnovu međunarodnih potjernica BiH i Crne Gore, a zatim i izručenje navedenim državama.

Bonus video: