Lekić: Ispitaćemo nedopustivo i nezakonito malteriranje Mustafe

Policija radi na utvrđivanju okolnosti cjelokupnog događaja i javnost će biti blagovremeno obavještena.

10733 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Baranin Edmond Mustafa tvrdi da su ga prije dvije noći, u njegovom rodnom gradu, policajci maltretirali, nezakonito ga pretresli, a potom mu i polomili automobil.

U pismu koje je Vijestima dostavio njegov pravni zastupnik, advokat Damir Lekić, piše da se to dogodilo 5. jula oko 22 sata.

Lekić naglašava da se protiv Mustafe ne vodi bilo kakav postupak, pred bilo kojim nadležnim državnim organom, napominjući da je taj Baranin državi "otplatio" sve dugove zbog prethodno izvršenih djela.

On tvrdi da je Mustafa te noći izašao na večeru sa svojom dugogodišnjom djevojkom i drugom Danijelom Jankovićem, a da im je u povratku kući vozilo interventne jedinice prepriječilo put - radi vršenja redovne kontrole.

"Ti policajci su vrlo korektno i profesionalno izvršili redovnu kontrolu nad njima. Međutim, odmah nakon što je ova interventna jedinica CB Bara nad njima izvršila kontrolu, ispred njih se velikom brzinom ispriječilo drugo službeno vozilo policije, koje očigledno nije pripadalo sastavu CB Bar, odnosno poznatoj policiji iz Opštine Bar, već nekoj drugoj koja na području Bara vjerovatno ordinira kao ispomoć zbog ljetnje turističke sezone. Ovi policajci iz drugog vozila koje im je munjevitom brzinom bez bilo kakve opravdane potrebe ponovo pripriječilo put su se Edmondu Mustafi kada su izašli iz svog službenog vozila najprije obratili riječima: 'Edmond Mustafa raširi noge', zatim izrazito povišenim i agresivnim tonom i ponižavajućim riječima su mu se obraćali, upućujući mu salvu uvreda i prijetnja, nakon čega su mu zadali više udaraca nogama u predjelu nogu, govoreći mu 'da noge moraju da mu budu udaljene minimum metar ipo od vozila, a da glava mora da mu bude na haubi', stiskajući mu bez razloga glavu na haubu, upućujući mu pitanja kako se određeni djelovi otvaraju na njegovom vozilu, a svaki put kada bi Edmond Mustafa pokušao da im odgovori kako se određeni dio na vozilu otvara, odmah na prvu riječ njegovog odgovora, oni bi postajali da budu još više agresivniji, da viču, da mu prijete i da ga vrijeđaju i ponižavaju naočigled svih građana u centru Bara koji su se tom prilikom zatekli na licu mjesta", tvrdi Lekić.

Advokat dodaje da su policajci Mustafinoj djevojci naredili da stoji na dva metra udaljenosti i gleda "kako maltretiraju, muče, zlostavljaju i ponižavaju njenog momka Edmonda Mustafu".

Tvrde da je tada, navodno vođa te policijske ekipe, rekao Mustafi da će da mu deformišu čitavo vozilo, nakon čega su počeli pretres automobila.

"Kao advokat Edmonda Mustafe, a i sam Edmond Mustafa, imali smo potrebu da o ovakvom nezakonitom, nepotrebnom, neprofesionalnom i nadasve nedopustivom postupanju policije obavijestimo jasvnost, jer bez obzira o kojem licu da se radi, onom ranije osuđivanom ili ne, BIL ili ne, građaninu ili osumnjičenom za neko krivično djelo policija ne smije ovako da se ponaša. I upravo je ovo jedan veliki i sistemski propust u ponašanju policije u Crnoj Gori koji ukazuje na šablon, a koji pod hitno mora da se mijenja, jer ničemu dobrome ne vodi. Edmond Mustafa je prethodno zaista osuđivan, ali skoro godinu dana isti nema bilo kakvog 'sukoba sa zakonom' niti nekog 'spora' sa državom u smisu vršenja krivičnih djela i neizdržanih kazni i on se u svemu u tom smislu “odužio” državi i njenim građanima. Slobodan je čovjek, građanin grada pod Rumijom i nije postojala bilo kakva potreba za ovakvim 'ispadom' policije prema njemu. Istine radi policija svakako ima pravo da u redovnoj proceduri kontroliše bilo kojeg građanina, a što se na samom startu i dogodilo od strane policijskih službenika CB Bar i prilikom tih kontrola moraju se poštovati ljudska prava i osnovne slobode, te dostojanstvio lica koja se kontrolišu", kazao je Lekić.

Najavio je da će rad tih policajaca biti podvrgnut kontroli.

Vijesti su Upravi policije danas poslale pitanja o tom događaju.

Policija radi na utvrđivanju okolnosti cjelokupnog događaja i javnost će biti blagovremeno obavještena.

Bonus video: