Optužili samo one koji su priznali napad, Sadiković: Ne znam šta tužiteljka misli da može da izmanipuliše

"Tužiteljka Đuković me pozvala u ponedjeljak i potpuno smušeno pitala zašto je ne zovem. Ne znam zašto bih je zvao. Kazao sam joj da je - ‘sve jasno u nejasnoći’. Podsjetio sam je da nedostaje dio snimka i pitao da li može da prihvati takav falsifikat. Ona je rekla da će biti odsutna ove sedmice i da ću sve saznati sljedeće, da bih danas saznao da je protiv dvojice, samo dvojice koji su priznali krivicu, podnijela optužni prijedlog"

43767 pregleda 171 reakcija 26 komentar(a)
Sadiković, Foto: Printscreen
Sadiković, Foto: Printscreen

Samo dvojica Bjelopoljaca - Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21) odgovaraće zbog napada na novinara televizije Vijesti Seada Sadikovića 20. marta.

To je odlučio bjelopoljsko Osnovno državno tužilaštvo, koje je protiv njih podnijelo optužni prijedlog zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje.

Sadiković je tog dana lakše povrijeđen u predjelu glave, nakon što ga je grupa učesnika “patriotskog” skupa prvo verbalno, a potom i fizički napala.

Sve vrijeme - od napada do danas, tvrdio je da ga nijesu udarala samo dvojica sugrađana, što se vidi i na snimcima nadzornih kamera, ali je tužilaštvo procesuiralo upravo toliko njih.

Sadiković je juče “Vijestima” rekao da je očito da tužiteljka manipuliše, optužujući samo one napadače koji su priznali krivicu.

Iz ODT Bijelo Polje, u saopštenju koje potpisuje portparolka i državna tužiteljka koja je postupala u tom predmetu Danijela Đuković, piše da su u izviđaju preduzeli brojne radnje:

“Pored osumnjičenih, u svojstvu svjedoka saslušano je 12 lica, donijeta je naredba kojom je određeno vještačenje medicinske dokumentacija od strane vještaka specijaliste sudske medicine”.

Dodaju da su 23. marta podnijeli prijedlog za određivanje pritvora Dizdareviću i Omeroviću, ali da je Osnovni sud u Bijelom Polju odbio da ih pošalje u Istražni zatvor.

Tužiteljka Đuković podsjetila je da su 23. marta, kao i tri dana kasnije, donijete naredbe kojima je određeno vještačenje vještaka informaciono-tehničke struke radi vršenja analize izuzetog video- materijala i DVR uređaja.

“Vještak je nalaz i mišljenje dostavio 15.06.2021. godine, sa prethodno obrazloženim i opravdanim razlozima zbog nepostupanja u kraćem vremenskom roku. U toku postupka dostavljena su sva prikupljena obavještenja pribavljena preko Uprave Policije CB Bijelo Polje, kao i službene zabilješke, koje su u vezi sa naznačenim događajem”, piše u saopštenju.

Iz ODT objašnjavaju da su 18. juna osumnjičeni i oštećeni podnijeli zahtjev za razmatranje i kopiranje spisa koje im je odobreno i ostavljena im je mogućnost za razmatranje istih, kao i vrijeme za izjašnjenje i primjedbe na dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka informacione tehničke struke.

DVA PUTA TRAŽILI ODLOŽENO GONJENJE

Tužiteljka Đuković objasnila je da su 18. juna Dizdarević i Omerović i podnijeli zahtjev za sprovođenje instituta odloženog gonjenja, nakog čega je ona odbila takav zahtjev.

Ona ističe da nije zakazivala ročište za primjenu instituta odloženog gonjenja, niti je pozivala osumnjičene i oštećenog radi sprovođenja istog, ali da je njihov branilac 5. jula podnio isti zahtjev:

“I ponovo je obaviješten da tužilaštvo ne prihvata takav zahtjev. Kako do 05. 07. 2021. godine, nije bilo dostavljenih primjedbi i prigovora na dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka informaciono tehničke struke, postupajuća tužiteljka je istog dana obavijestila oštećenog o podnijetom zahtjevu osumnjičenih za primjenu instituta odloženog gonjenja, ali ga nije pozivala na ročište radi mogućnosti primjene ovog instituta, jer je takav zahtjev prethodno odbijen”, istakla je Đuković.

FALSIFIKAT I MANIPULACIJE

Iako tužiteljka tvrdi da niko nije imao primjedbe na vještačenje snimka, napadnuti novinar istakao je da je istina sasvim drugačija.

“Tužiteljka Đuković me pozvala u ponedjeljak i potpuno smušeno pitala zašto je ne zovem. Ne znam zašto bih je zvao. Kazao sam joj da je - ‘sve jasno u nejasnoći’. Podsjetio sam je da nedostaje dio snimka i pitao da li može da prihvati takav falsifikat. Ona je rekla da će biti odsutna ove sedmice i da ću sve saznati sljedeće, da bih danas saznao da je protiv dvojice, samo dvojice koji su priznali krivicu, podnijela optužni prijedlog. Ne znam šta pokušava niti šta misli da može da izmanipuliše, ali bez falsifikata neće moći da počini nedjelo”, rekao je Sadiković.

On je dodao da mu je tužiteljka, kada je dobio na uvid spise predmeta, rekla da su ta dokumenta tajna i da nije djelio ni sa kim osim sa svojim advokatom.

“Ne znam ni kakva kakva se to primjedba daje u izviđaju, ali znam da smo primjedbe imali i ja i moj advokat Dalibor Kavarić, čak i javne. Pojma nemam što sada ona pokušava, možda misli da može da joj prođe jer sam joj rekao usmeno, a napismeno nije dobila”, kazao je novinar.

U saopštenju tužiteljke Đuković ne pominje se je li vještačenjem utvrđeno da li je snimak nadzornih kamera koje su zabilježile napad montiran, tačnije, da li je na njemu intervenisano.

“Iznenađen sam činjenicom da je tuzilaštvo optužilo samo dvojicu napadača, dok gospodin Sadiković i očevici tvrde da ih je bilo više”, kazao je predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailo Jovović.

Jovović ističe da je njegov stav, na osnovu onoga što zna, da je najspornije to što na snimku nadzornih kamera sa zgrade Hipotekarne banke nedostaje ključnih desetak sekundi, “na osnovu kojih bi se moglo zaključiti ko sve udara našeg kolegu.”

“Kako je iz sistema nadzora banke volšebno nestao taj dio snimka, što ne može biti slučajno, nije objasnio ni vještak, koji je samo konstatovao da ga nema. Objašnjenje koje je dato policiji - da je riječ o kameri koja se aktivira na pokret - jednostavno je suprotno zdravom razumu. Treba li da vjerujemo da su se napadači zajedno sa Seadom kao po komandi zamrzli pa je kamera broj 10 prestala da snima, baš kad su napadači počeli da udaraju novinara, i onda se 10 sekundi kasnije odmrzli pa je kamera nastavila da snima? Očekujem da tužilaštvo podrobno ispita kako je došlo do nestanka snimka, ako je nestao, ko ga je i kada brisao, i da se ta osoba ili osobe procesuiraju zbog ometanja pravde. Napominjem da je Komisija zatražila od tužilaštva dokumentaciju o ovom slučaju, ali da je još nije dobila. Policija je četiri dana nakon događaja dostavila Komisiji informaciju o tome šta je preduzela do tada. Nedavno je dostavila određenu dokumentaciju koja je označena stepenom tajnosti. Komisija će detaljno ispitati sve što su tužilaštvo i policija preduzeli u ovom slučaju i o eventualnim propustima i opstrukcijama obavijestiti Vladu, Vrhovno državno tužilaštvo i javnost”, kazao je Jovović.

Kavarić je rekao da nikako nisu mogli imati primjedbe na dio obrađenog materijala u snimku, ali da u vezi nedostajućih djelova simka očekuju da tužilaštvo po službenoj dužnosti ispita na koji način je došlo do takozvanih rupa u snimcima.

Naveo je da insistiraju da tužilac sprovede istragu koja će pokazati da li je nedostatak djelova snimka rezultat fizičke intervencije i da ako se utvrdi da je uzrok “vještačko djelovanje na pomenuti dokazni materijal”, protiv odgovornih iz državnog tužilaštva, Forenzičkog centra i Uprave policije pokrene istraga radi utvrđivanja odgovornosti.

“U pogledu broja osumnjičenih, odnosno optuženih, neophodno je izvršiti dopunu istrage ili sprovesti poseban istražni postupak iz razloga što postoji osnovana sumnja da su djeca određenih lokalnih funkcionera DPS-a učestvovala na strani napadača na oštećenog. U tom pravcu, ukoliko su o tome uklonjeni djelovi video-snimka, saznanja može saopštiti oštećeni Sadiković ili eventulano drugi neposredni učesnici predmetnog događaja. Ukoliko nadležni tužilac po službenoj dužnosti ne preduzme navedene krivično-procesne radnje, na koje je po zakonu obavezan, oštećeni Sadiković i ja kao njegov punomoćnik podnijećemo posebnu krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Podgorici, ili eventualno Specijalnom tužilaštvu, radi sumnje u elemente organzovanog djelovanja u ovom slučaju, protiv više lica službenika postupajućih državnih organa i iniciraćemo krivični postupak koji će na sveobuhvatan način obhvatiti ovu krivičnu stvar i preventivno djelovati kroz adekvatnu krivičnu sankciju na sve buduće fizičke napade na novinare, bilo da se radi o situacijama obavljanja novinarskog zadatka, ili o slučajevima kada su napadnuti jer su prepoznati po novinarskom pozivu”, rekao je Kavarić.

Novinar nije izazivao nacionalnu mržnju

Bjelopoljsko Više državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv napadnutog novinara, koju je podnijela Nevladina organizacija Montenegro Internacional, optužujući ga za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

To su Društvu profesionalnih novinara prije dva dana odgovorili iz VDT Bijelo Polje, objasnivši da su takvu odluku donijeli nakon izviđaja.

“Ovom tužilaštvu dostavljena je krivična prijava NVO Montenegro Internacional, podnešena protiv novinara Seada Sadikovića,zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl.370 KZCG i NN lica iz građanskog pokreta URA zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda iz čl.398 KZCG učinjeno podstrekavanjem iz čl.24 KZCG. Nakon što je zaprimljena krivična prijava, ovo tužilaštvo preduzelo je niz radnji (prikupilo dokaze), nakon čega je donijelo odluku-Rješenje o odbačaju krivične prijave Kt.br.29/21 od 29.04.2021.godine, jer je našlo da u radnjama prijavljenih lica nema elemenata bića krivičnog djela za koje bi se zasnovala nadležnost ovog tužilaštva, niti drugog krivičnog djela za koje bi se gonjenje preduzelo po službenoj dužnosti”, odgovorili su iz tužilaštva.

Oni su pojasnili da su o odbačaju krivične prijave obavijestili podnosioca uz pravnu pouku.

Bonus video: