O "Koverti" - treći put 23. jula

Do sada je Viši sud dva puta donosio rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Stijepovića, ali je nakon žalbe specijalnog tužioca, oba puta Apelacioni sud ukidao odluke i vraćao na ponovno postupak

9923 pregleda 11 komentar(a)
Stijepović uzima kovertu sa novcem od Kneževića, Foto: Printscreen/Duško Knežević
Stijepović uzima kovertu sa novcem od Kneževića, Foto: Printscreen/Duško Knežević

U Višem sudu u Podgorici za 23. jul zakazana je kontrola optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića u predmetu “Koverta”, zbog krivičnog djela - pranje novca u saizvršilaštvu, objavljeno je na sajtu tog suda. Vanraspravnim vijećem predsjedavaće sutkinja Ana Vuković.

Do sada je Viši sud dva puta donosio rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv Stijepovića, ali je nakon žalbe specijalnog tužioca, oba puta Apelacioni sud ukidao odluke i vraćao na ponovno postupak.

U posljednjoj odluci od prošlog mjeseca, navodi se da je vijeće sudija Apelacionog suda utvrdilo je da je postupanje prvostepenog suda pogrešno.

“Zaključak prvostepenog suda da tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza da je okrivljeni Stijepović već osnovano sumnjiv je neprihvatljiv jer se ocjena izvedenih dokaza utvrđuje u kontradiktornom u postupku na glavnom pretresu”, piše u rješenju. Dodaje se da u sudskoj praksi i pravnim standardima i uporednim zakonodavstvima, posebno u zemljama anglosaksonske pravne tradicije, ocjena dokaza ponuđenih od strane tužioca prilikom kontrole optužnice vrši se na taj način što se procenjuje da li bi ponuđeni dokazi uzeti u najjačoj snazi doveli do osuđujuće presude. “Predloženi dokazi u fazi kontrole optužnice cijene se samo po kvantitetu, dok se na glavnom pretresu u kontradiktornom postupku prilikom presuđenja dokazi cijene po njihovom kvalitetu”, navodi se u obrazloženju. Sudije Apelacionog suda ukazuju da se pranje novca može izvršiti na dva načina - neposrednim preduzimanjme radnje ili kada okrivljeni drugim radnjama bitno doprinosi izvršenju krivičnog djela.

Bonus video: