Kavčani prijetili da će zapaliti zatvor

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), zvanično su sinoć “Vijestima” odgovorili da su na osnovu operativnih podataka bili spremni za reagovanje na nepredviđene bezbjednosne rizike

58320 pregleda 403 reakcija 48 komentar(a)
: Vatrogasno vozilo unutar UIKS-a sinoć, Foto: Boris Pejović
: Vatrogasno vozilo unutar UIKS-a sinoć, Foto: Boris Pejović

Dvije sprovodničke ekipe, dupla smjena zatvorske straže, medicinska ekipa i vatrogasci juče su čuvali mir u Istražnom zatvoru u Spužu - zbog operativne informacije da će grupa pritvorenika bliska kavačkom kriminalnom klanu pokušati da zapali prostorije te ustanove.

Navodno, to su planirali da učine zbog instaliranih ometača za signal mobilnih telefona, čije korišćenje im je i inače zabranjeno.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), zvanično su sinoć “Vijestima” odgovorili da su na osnovu operativnih podataka bili spremni za reagovanje na nepredviđene bezbjednosne rizike.

“Nadležni u UIKS-u su shodno podacima dobijenim na osnovu operativnog rada, tokom dana imali pojačane bezbjednosne aktivnosti, kojim su bile obuhvaćene pripreme nadležnih u slučaju potrebe za reakcijom u odnosu na nepredviđene bezbjednosne rizike, koji bi bili usmjereni u pravcu narušavanja stanja bezbjednosti u organizacionoj jedinici UIKS-a – Istražni zatvor Podogrica. Napominjemo da je riječ o aktivnostima koje se realizuju u odnosu na bezbjednosnu procjenu, a sve u cilju održavanja stanja bezbjednosti stabilnim”, objasnili su iz Službe za odnose s javnošču UIKS-a.

Ekipa “Vijesti” oko 20 sati ispred Istražnog zatvora fotografisala je vozilo Službe zaštite i spasavanja, a na ulazu u tu zgradu bio je pojačan broj službenika.

Sagovornik iz UIKS-a tada je rekao novinarki da je stanje mirno i da se u Istražnom zatvoru nije dogodio nijedan incident.

Nije precizirao ko je među “pobunjenicima”, tvrdeći da Uprava nije dobila nikakve zahtjeve od pritvorenih lica. Konstatovao je da s njima svakako ne bi pregovarali.

Drugi izvor rekao je da su neki od vođa kavačkog klana prijetili pobunom.

Prema posljednjim, nezvaničnim informacijama, vatrogasci su oko 20 časova i 30 minuta ušli u zgradu Istražnog zatvora, do ćelija u kojima su pritvorenici.

Bonus video: