Savić neće odlučivati o optužnici

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kneževića i još dvanaest osoba, među kojima je i bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević.

5197 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Apelacioni sud Crne Gore prihvatio je predlog da predsjednik vanraspravnog vijeća podgoričkog Višeg suda, sudija Boris Savić bude izuzet od postupanja u predmetu kontrole optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv biznismena Duška Kneževića i još 12 osoba za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, pranje novca i utaju poreza.

To je učinjeno nakon što je sudija Savić tražio da se izuzme od postupanja u tom predmetu.

“Optužnica protiv Duška Kneževića i ostalih okrivljenih, dostavljena je Višem sudu u Podgor ici radi ispitivanja zakonitosti i opravdanosti. Ročište će biti zakazano u zakonskom roku od 15 dana od prijema optužnice. Predmet kontrole optužnice u rad je zadužio predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić. On je tražio da se izuzme iz postupanja, o kojem će odlučti predsjednik Apelacionog suda Crne Gore”, izavila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kneževića i još dvanaest osoba, među kojima je i bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević.

On se tereti da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Osim njih, optuženi su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.

Status svjedoka saradnika u tom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Prema navodima optužnice, Knežević je u drugoj polovini 2010. godine, na teritoriji Kipra i Crne Gore, formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe iz optužnice, a koja je funkcionisala do 2017.

U djelovanju kriminalne organizacije, navodi se, korišćene su privredne poslovne strukture.

Prema kriminalnom planu koji je sačinio organizator Duško Knežević, objašnjava se u spisima, uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nisu vraćali.

Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje a koje su položile kompanije u vlasništvu Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

“Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije su na ovaj način ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima a koje nisu prijavljivali državnim organima Crne Gore”.

To je, prema navodima optužnice, urađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Knežević.

Bonus video: