Ranjavanja Mitrovića i Obradovića padaju u zaborav

Istražitelji ne uspijevaju da otkriju ko je i zbog čega ranio nekadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića i bivšeg direktora Telekoma Olega Obradovića

31513 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istražitelji neće da odgovore da li su ranjavanja Predraga Mitrovića i Olega Obradovića povezani slučajevi, ali iz tužilaštva ponavljaju da još nisu otkrili ko je iz vatrenog oružja ranio nekadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, odnosno bivšeg direktora Telekoma.

Mitrović je ranjen 13. maja 2014. godine, pola sata poslije ponoći. Napadač ga je sačekao ispred porodične kuće u podgoričkom naselju Masline i pucao mu u nogu.

Godinu kasnije i Obradović je pogođen hicem u nogu. Ranjen je 27. maja 2015. oko 21 sat, dok je u dvorištu Elektrotehničke škole čekao sina da izađe sa treninga.

Od početka istraga iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) Podgorica stižu gotovo istovjetni odgovori - predmeti su u fazi izviđaja, a ništa što su preduzeli nije dalo rezultate.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formirani su predmeti protiv NN izvršilaca krivičnog djela ubistvo u pokušaju na štetu lica P.M. i O.O., koji predmeti se nalaze u fazi izviđaja, tokom kojeg su preduzete sve neophodne mjere i radnje u cilju identifikacije izvršilaca krivičnog djela”, odgovoreno je Vijestima iz tog tužilaštva.

Pogođen hicem dok je čekao sina: Obradović
Pogođen hicem dok je čekao sina: Obradovićfoto: SAVO PRELEVIC

Objasnili su i šta su preduzeli - saslušali više osoba, među kojima i oštećene, donijeli naredbe za neophodna vještačenja...

“Dok je sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici upućeno više zahtjeva radi donošenja naredbi za izuzimanje podataka o elektronskom komunikacionom saobraćaju, a do sada preduzete mjere i radnje i sprovedena vještačenja nisu dale rezultate u identifikaciji izvršilaca ovog krivičnog djela, tako da su Upravi policije, CB Podgorica upućeni zahtjevi za preduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju otkrivanja izvršilaca krivičnog djela”, piše u odgovoru.

Nijesu odgovorili na pitanja Vijesti - iz kojeg oružja je pucano na Mitrovića i Obradovića, niti jesu li njih dvojica ranjena iz istog oružja.

Obradović je jedan od optuženih za malverzacije tokom privatizacije Telekoma. Suđenje je u toku.

Dva mjeseca nakon što je taj Podgoričanin ranjen, nekadašnji poslanik Demokratskog fronta tada je na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju kazao da su njih dvojica imali “problema sa nogama” jer su u inostranstvu previše pričali o korupciji tokom privatizacije “Telekoma”.

Tada je rekao i da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju, navodeći da su “tamo iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče”.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je “Mađar telekom” pri kupovini crnogorskog Telekoma 2005. godine podmitio više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura, uključujući i sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, koja se bavi advokaturom.

Mađar telekom je 2011. platio stotinjak miliona dolara po sporazumu sa SEC-om da ne bi išao na sud za korupciju u Crnoj Gori i Makedoniji, a trojica bivših direktora su se sporazumjeli nakon maratonskog suđenja da za korupciju u Makedoniji plate blizu pola miliona dolara.

SEC je odustao od njihovog procesuiranja za navodnu korupciju tokom privatizacije crnogorskog Telekoma zbog racionalnosti postupka.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tada je rekao da Pavlovićeve tvrdnje ne moraju biti tačne, jer prema zakonu osumnjičeni ima pravo da ne iznese odbranu.

Tri mjesca kasnije, upravo Obradović i bivši čelnik Telekoma Miodrag Ivanović osumnjičeni su da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije, kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu i u podgoričkom Višem sudu negirali su krivicu.

 Na Mitrovića pucali u dvorištu kuće (arhiva)
Na Mitrovića pucali u dvorištu kuće (arhiva)foto: Savo Prelević

Mitrović je više od osam godina bio na čelu Uprave za sprečavanje pranja novca, gdje je sa policijom i tužilaštvom sarađivao u brojnim istragama i razmjenjivao podatke sa stranim finansijsko - obavještajnim službama.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenute su brojne istrage, među kojima i Telekom.

Sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici upućeno više zahtjeva radi donošenja naredbi za izuzimanje podataka o elektronskom komunikacionom saobraćaju, a do sada preduzete mjere i radnje i sprovedena vještačenja nisu dale rezultate u identifikaciji izvršilaca ovog krivičnog djela”, saopštili su iz tužilaštva

Nekadašnji poslanik Demokratskog fronta svojevremeno je na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju kazao da su Mitrović i Obradović imali ‘problema sa nogama’, jer su u inostranstvu previše pričali o korupciji tokom privatizacije Telekoma”

Bonus video: