SDT: Formirano više predmeta, MKI pokušava da diskredituje i vrši pritisak

"U određenim predmetima već su angažovani i sudski vještaci odgovarajućih struka, radi davanja stručnih nalaza i mišljenja. Zato, ovakvi i slični tendenciozni navodi i saopštenja ne doprinose jačanju vladavine prava, već su samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije SDT-a", kazali su

12760 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada SDT, Foto: Boris Pejović
Zgrada SDT, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u svim predmetima aktivno preduzima sve zakonom propisane aktivnosti u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje mogu predstavljati eventualno obilježje krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, saopšteno je iz ove institucije.

Iz SDT su reagovali na navode Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) da su predali nadležnima ukupno 10 informacija koje se tiču mogućih postojanja krivičnih dijela u državnim preduzećima, a da tužilaštva i Skupština ćute.

"Nije tačno da se ovo tužilaštvo kako je to navedeno u saopštenju samo „deklarativno“ zalaže za vladavinu prava, već se radi o proizvoljnom i paušalnom zaključku nadležnih iz ovog ministarstva", kazali su.

Kako navode, tačno je da je u SDT povodom informacija MKI formirano više predmeta radi provjere osnova sumnje o izvršenju krivičnih djela iz nadležnosti ovog tužilaštva i dodaju da su odmah po formiranju predmeta preduzeli sve radnje i mjere iz svoje nadležnosti i u svakom predmetu postupali preduzimanjem određenih dokaznih radnji

"U određenim predmetima već su angažovani i sudski vještaci odgovarajućih struka, radi davanja stručnih nalaza i mišljenja. Dakle, tužilaštvo u ovim, ali i svim drugim predmetima, aktivno preduzima sve zakonom propisane aktivnosti u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje mogu predstavljati eventualno obilježje krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva. Zato, ovakvi i slični tendenciozni navodi i saopštenja ne doprinose jačanju vladavine prava, već su samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije SDT-a, kao i određena vrsta pritiska, kojom se želi, ne samo uticati na stvaranje pogrešne percepcije u javnosti, već i uticati na naš rad", piše u saopštenju.

Apelovali su na sve činioce u društvu da svojim saopštenjima i izjavama ne doprinose stvaranju pogrešne slike o radu SDT i Državnog tužilaštva u cjelini.

Dodali su i da je Državno tužilaštvo, shodno Ustavu i zakonu, organ nadležan za gonjenje učinilaca krivičnih djela, pa su državni organi dužni da odmah po saznanju, prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obavješteni ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti.

"Prikupljanje i analiza dokumentacije, te izvođenje zaključaka o „mogućem postojanju krivičnih djela“ od strane MKI ili drugog državnog organa ili pojedinca iz tih organa svakako ne doprinosi vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključili su iz SDT.

Bonus video: