Iza rešetaka zbog opasnosti od bjekstva

Viši sud ponovo odlučivao o pritvoru M.C. osumnjičenom za stvaranje kriminalne organizacije

5413 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Liberlandpress
Foto: Liberlandpress

Odlučujući u ponovnom postupku, Viši sud u Podgorici za još dva mjeseca produžio je pritvor M.C. kojeg sumnjiče da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

To je Vijestima potvrdila samostalna savjetnica Višeg suda Aida Muzurović.

Pritvor je okrivljenom produžen zbog opasnosti od bjekstva.

Apelacioni sud prethodno je ukinuo rješenje Višeg suda kojim je produžen pritvor tom okrivljenom, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja.

U obrazloženju rješenja sudije Apelacionog suda napisale su da pritvor M. C. određen rješenjem sudije za istragu, može trajati najduže do 6. avgusta 2021. godine, ali da su oni, ispitujući ga, našli da je zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka.

“Prvostepeni sud je rješenjem produžio pritvor okrivljenom za još dva mjeseca... Obrazlažući osnovanu sumnju, prvostepeni sud daje činjenični opis za izvršenje oba krivična djela, dok se uvidom u spise predmeta, a naročito naredbu o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva, zaključuje da je okrivljenom M.C. predmetnom naredbom stavljeno na teret izvršenje jednog krivičnog djela i to krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Kako je naredbom o sprovođenju istrage okrivljenom stavljeno na teret izvršenje jednog krivičnog djela i to krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, to nisu jasni razlozi koje daje prvostepeni sud u pravcu osnovane sumnje za izvršenje i drugog krivičnog djela - produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa putem pomaganja. Zbog čega se rješenje nije moglo sa sigurnošću ispitati, što povlači i nerazumljivost dispozitiva rješenja”, piše u obrazloženju rješenja.

Bonus video: