Petorica pripremala likvidaciju Marka Ljubiše Kana

Ilić, koji je u Srbiji osumnjičen zbog ubistva Aleksandra Šarca u oktobru 2020. u Beogradu, navodno je imao zadatak da ispali hice u Ljubišu.

11701 pregleda 0 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Zbog pripremanja ubistva Budvanina Marka Ljubiše Kana, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv srpskih državljana Lazara Ilića, Strahinje Savića i Nenada Milekovića, Beranca Grge Milićevića i Cetinjanina Miloša Klečaka.

“Vijestima” je iz Višeg suda potvrđeno da im je SDT dostavio tu optužnicu.

Savić i Ilić uhapšeni su početkom godine u Budvi, a specijalni tužioci i policija tada su saopštili da su tim hapšenjem spriječili likvidaciju Ljubiše.

Ljubiša je prema policijskoj evidenciji bezbjednosno interesantno lice, navodno, blizak je škaljarskom kriminalnom klanu.

Nakon što su inspektori Saviću stavili lisice na ruke i otvorili njegov kriptovani telefon, on je, rečeno je tada nezvanično, priznao da je u Crnu Goru došao u noći između 19. i 20. januara, sa zadatkom da prati osobu čije je ubistvo planirano.

Ilić, koji je u Srbiji osumnjičen zbog ubistva Aleksandra Šarca u oktobru 2020. u Beogradu, navodno je imao zadatak da ispali hice u Ljubišu.

Prema spisima SDT-a Milićević je bio zadužen za logistiku, a Klečak je prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji, odnosno zaduženje da prevozi izvršioce krivičnih djela do graničnih prelaza, spaja ih sa drugim članovima grupe i vodi do takozvanih štek stanova...

Savić je na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu objasnio kako je prešao državnu granicu, ko su drugi pripadnici kriminalne organizacije koji su mu omogućili prevoz, koja je bila njegova uloga, kao i da je radio po nalogu Ilića.

“...Da je dana 21. i 22. januara 2021. godine, po nalogu i direktnim uputstvima I. L. i drugih pripadnika, zauzeo poziciju u ugostiteljskom objektu kod S. C. (Sportskog centra), sa koje pozicije je nesmetano mogao da uoči dolazak oštećenog lica”...

Pred specijalnim tužiocem ispričao je i da mu je zadatak bio da preko kriptovanog telefona izvještava druge pripadnike kriminalne organizacije: “A sve u cilju stvaranja pogodnih uslova za ubistvo oštećenog lica”.

Objasnio je i kako je postao pripadnik te kriminalne organizacije, ko su drugi članovi, identifikovao lokacije na kojima se u Srbiji i Crnoj Gori nalaze takozvani štek stanovi pripadnika kriminalne organizacije...

Spisi tužilaštva pokazuju da je policija pretresom stana koji je koristio Ilić pronašla pištolj “glok”, kalibra 9 mm, sa okvorim od 19 metaka i jednim metkom u cijevi, četiri metka pronađena u stanu, dva kriptovana telefonska uređaja i falsifikovana biometrijska dokumenta.

SDT ih sumnjiči da je krajem januara u Budvi trebalo da ubiju Ljubišu, ali su plan te kriminalne grupe osujetili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja i službenici budvanske policije.

Ljubiša je tri puta preživio napad - na njega je pucano 2009. godine, pa 2013. i 2019. godine.

Bonus video: