Prijetnje ubistvom "koštaju" 35 dana robije

Kotoranin Denis Rečković kažnjen zbog ugrožavanja sigurnosti sugrađanina Vasa Mršića, sina Nikole Mršića optuženog za ubistvo Gorana Lenca

25204 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Sa 35 dana zatvora Kotoranin Denis Rečković (24) kažnjen je zbog prijetnji ubistvom jedva punoljetnom sugrađaninu Vasu Mršiću.

To je odlučila sutkinja kotorskog Osnovnog suda Danijela Samardžić, pred kojom je Rečković odgovarao za ugrožavanje sigurnosti Mršića.

Prema presudi, Rečković je 26. februara prijetio sinu Nikole Mršića da će ih “sve pobiti, kao i ove do sad”.

Nikola Mršić je prema policijskim podacima blizak škaljarskom kriminalnom klanu, a optužen je za ubistvo fudbalera Gorana Lenca.

“Koji to problem imaš sa nama? Nisi više dijete! Pogledaj koliki si, imaš dva metra, nema više upozorenja, sad ćemo se vidjeti u mraku, na čekanju... Sve ćemo vas pobiti, kao što smo i ove do sad pobili”, zaprijetio je Rečković osamnaestogodišnjem Mršiću, piše u presudi.

Rečković je već izdržao kaznu, ali Mršićev punomoćnik, advokat Damir Lekić ističe da je sud morao imati više sluha za taj slučaj i strože kazniti izvršioca.

“Smatram da je Sud trebalo da ima malo više širine u ovom slučaju i da bolje prepozna i sagleda činjenično stanje, kako bi se u ovom i drugim slučajevima, djelovanjem Suda spriječile veće neželjene posljedice, koje očigledno, usljed ovakvog postupanja suda mogu da nastupe. Zbog toga je kazna morala biti stroža, jer se sa ovako izrečenom kaznom može slobodno uzeti da je okrivljeni samo opomenut, pa čak i podstreknut na ponovno vršenje krivičnog djela”, kazao je advokat Lekić.

Objasnio je da to smatra, jer nakon takve, previše blage sankcije, Rečković može zaključiti da mu se “isplati” da nastavi sa izvršenjem krivičnih djela.

"Isplati se kriminal"

“Prilikom razmišljanja da li će ili ne učiniti ovakvo, slično ili neko teže djelo, zbog ovako blage kaznene politike, prosto će zaključiti da mu se ipak ‘isplati’, jer je u sudu vrlo lako prošao”, istakao je Lekić.

Iz presude, u koju su “Vijesti” imale uvid, vidi se da optuženi Rečković nije priznao izvršenje krivičnog djela.

On je tvrdio da se 26. februara vraćao iz “Kamelije” sa drugom Sašom Vojinovićem koji je upravljao “tauregom”.

U odbrani je ispričao da je sreo Vasa Mršića na izlazu sa parkinga na Rivi i da je tada rekao svom drugu da stane, a potom izašao iz vozila, prišao mu i pitao ga da li ima problem sa njim:

“Pošto je čuo po gradu da se on i njegov kum Miladin Dedović raspituju o njemu i njegovom kretanju, odnosno da hoće da ga ubiju. Pitao ga je šta to konkretno imaju protiv njega, a on mu je rekao da on nema problem sa njim, već njegov kum. Okriljeni mu je rekao da i on i kum znaju gdje živi i gdje radi, odnosno da šiša u Škaljarima, pa da mogu doći da ga vide i da riješe to”, piše u presudi.

Takođe, zapisano je i da je Rečković pred sutkinjom Samardžić rekao da je pogriješio što nije prijavio da se ti momci raspituju o njemu i da žele da ga ubiju, ali i da su njegova i Mršićeva majka već o tome razgovarale.

“Žao mi je što se ovo ovako desilo, jer ja koji sam frizer, ispadoh kriminalac”, kazao je Rečković, ponavljajući da Mršiću tada nije uputio nikakve prijetnje.

Majke rješavale problem

Osim što je opisao susret sa Rečkovićem, mlađi Mršić je sugrađanina u sudnici optužio i da je planirao njegovo ubistvo, tvrdeći da su njihove majke o tome razgovarale.

Sutkinji je rekao da je i on prisustvovao tom razgovoru i da ga je Rečkovićeva majka upozoravala da ne napušta kuću, jer joj se sin druži sa Slobodanom Kašćelanom i njegovim ljudima.

“I kada se napije i nadrogira ne zna šta radi i može da uradi bilo šta što mu oni kažu”.

Vaso Mršić ispričao je i da mu je Rečkovićeva majka rekla da je Denis nabavio pištolj i da planira da ga ubije:

“Da ga je već čekao tri puta, odnosno tri noći ispred zgrade. Naglasio je da je Denisova majka direktno njemu u prisustvu njegove majke, rekla da njen sin planira da ga ubije”, piše u presudi.

U sudnici je rekao i da on i Miladin Dedović nikada ranije nijesu imali sukob sa Rečkovićem.

“Rečković godinama stalno ide u neku zgradu u Kavač. To je isto i njegova majka rekla i da su se naljutili zato što je izašlo u novimama kada ih je Slobo Kašćelan sreo sa svojim obezbjeđenjem, i misli da je to bila bruka za njih, zato što je on tada bio maloljetan i ispalo je da maloljetnicima prijete. Misli da je to razlog zbog kojeg Rečković hoće da se osveti. Dodao je (Mršić) da može samo da pretpostavi da je ovo zbog toga što je on sin Nikole Mršića, koji je trenutno u pritvoru zbog teškog krivičnog djela i misli da ga oni zbog toga ne vole, zato što je njegov sin”, piše u presudi.

"Da je htio, do sad bi ubio"

Sve to potvrdila je i Vasova majka, Gabrijela Mršić, ali ne i majka optuženog Denisa, Emina Rečković.

Rečkovićeva je u sudnici rekla da smatra da njen sin neće nauditi Vasu:

“U to sam sto odsto sigurna, jer da je htio, to bi do sada uradio”.

Rekla je i da je nije strah od svog sina, ali da je zamolila Gabrijelu da kaže da su se srele na njeno inciranje zato što nije htjela da Denis pomisli da se ona miješa u njegove probleme:

“Jer je on punoljetan, a ovaj dečko nije bio punoljetan. Ona je tom prilikom takođe upozorila Mršić Vasa da dok se ne sredi situacija između njega i njenog sina ne izlazi iz kuće”, rekla je Rečkovićeva u sudnici.

Prema dostupnim podacima Rečkoviću je suđeno i prošle godine. Kotorski frizer i njegova dva prijatelja u decembru 2020. godine osuđeni su na po tri mjeseca kućnog zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu Savu Vujoševiću.

Osim što je opisao susret sa Rečkovićem, mlađi Mršić je sugrađanina u sudnici optužio i da je planirao njegovo ubistvo, tvrdeći da su njihove majke o tome razgovarale. Sutkinji je rekao da je i on prisustvovao tom razgovoru i da ga je Rečkovićeva majka upozoravala da ne napušta kuću, jer joj se sin druži sa Slobodanom Kašćelanom i njegovim ljudima.”

Bonus video: