Zid ćutnje oko Kapetana

Izvor iz bezbjednosnih krugova kaže da bi policije Srbije, Crne Gore, ali i Grčke, Španije i Turske, trebalo da pokušaju da utvrde ulogu Kraljevčanina u navodno najmanje deset ubistava članova škaljarskog kriminalnog klana

53120 pregleda 93 reakcija 32 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nestanak više muškaraca povezanih sa škaljarskim kriminalnim klanom u bezbjednosnim krugovima povezuje se s Kraljevčaninom koji je godinama stanovao u Baru, ali i srpska i crnogorska policija o njemu ćute mjesecima.

Njegovo ime (poznato redakciji) nije pomenuto ni nakon akcija hapšenja vrhuške kavačkog kriminalnog klana i njihovih saradnika u Beogradu, koje sumnjiče za više monstruoznih ubistava, potvrđeno je “Vijestima” iz bezbjednosnih krugova.

Taj pedesetjednogodišnjak godinama je navodno bio dio ekipe sada pokojnog Baranina Alana Kožara, ubijenog 23. jula prošle godine u Grčkoj. Krajem 2019. navodno je promijenio dres i “zaigrao” za kavčane...

Crnogorska policija od februara ne odgovara “Vijestima” u vezi sa tim da li je porodica bilo kog od nestalih crnogorskih državljana, povezanih sa škaljarcima, prijavila da su za nestanak njihovih članova familije odgovorni Kraljevčanin zvani Kapetan, General ili Fidel i dvojica kosovskih državljana, ali ni da li su te informacije provjeravane i ako jesu šta je utvrđeno.

”Raspoložive operativne informacije i informacije dobijene od strane članova porodice u ovom trenutku ne možemo saopštavati u cilju dalje istrage i traganja”, odgovorili su ranije iz Uprave policije.

Nijesu odgovorili na ponovljena pitanja o njegovoj eventualnoj ulozi u nestanku bezbjednosno interesantnih osoba J.J., R.M., S.L., D.H. i Nikole Stanišića bliskih škaljarskom kriminalnom klanu, kao i frizera iz Bara A.S. koji nije imao kriminalni dosije.

Iz Uprave policije ranije su odgovorili “Vijestima” da im je zvanično prijavljen nestanak Stanišića i da ih je porodica Cetinjanina R.M. krajem februara obavijestila da su izgubili kontakt sa njim. Mimo toga, prijavljen im je jedino nestanak frizera iz Bara - A.S. koji je bio u rodbinskim odnosima sa škaljarcem D.H.

”Upravi policije Crne Gore zvanično je prijavljen nestanak A.S. iz Bara i N.S. iz Tivta. Porodica R.M. je 26. februara podnijela prijavu Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, gdje su naveli da su sa ovim licem izgubili kontakt. L.V. je državljanin Republike Srbije i po informacijama kojima raspolažemo on nije nestao u Crnoj Gori. Nestanak lica J.J. i S.L. nije zvanično prijavljen Upravi policije. Posredstvom NCB-Interpol Podgorica nijesmo dobili potvrdu informacije o njihovom nestanku”, objasnili su 8. marta iz Uprave policije.

U odgovorima nijesu obuhvatili D.H. koji je nekoliko mjeseci prije nestanka promijenio ime i prezime u David Begović.

”Za ova lica čiji je nestanak prijavljen Upravi policije preduzimane su sve operativno-taktičke mjere i radnje od strane policijskih službenika u cilju njihovog pronalaska. Raspoložive operativne informacije i informacije dobijene od strane članova porodice u ovom trenutku ne možemo saopštavati u cilju dalje istrage i traganja”, kazali su iz policije.

Od tih šest osoba, za pet se navodno i dalje traga. Specijalno državno tužilašvo i policija uspjeli su da pronađu samo dokaze da je Stanišić otet i ubijen, ali njegovo beživotno tijelo nijesu pronašli. Krajem aprila policija je za smrt tog Podgoričanina osumnjičila kriminalnu grupu koju su navodno formirali Kotorani Slobodan Kašćelan (58) i Radoje Zvicer (39), Nikšićanin Radoje Živković (35) zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić (39). Tada su u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeni Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković (46) iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić (35), Krsto Maroš (43) i Zoran Kažić (46), kao i Podgoričanin Darko Prelević (31) nastanjen u Pljevljima. Nakon odluke sudije za istragu Višeg suda da po isteku tužilačkog zadržavanja ne odredi pritvor šestorici uhapšenih, odvođenje u Istražni zatvor izbjegli su i Radonjić, Maroš i Prelević, a Kašćelan, Vučković i Kažić ponovo su uhapšeni i sprovedeni u Spuž. U toj akciji hapšenje su izbjegli Zvicer, Živković, Vujotić, Srđa Jurišević (39) koji je takođe Kašćelanov tjelohranitelj, Kotorani Dragan (40) i Milan Knežević (39) i Podgoričanin Aleksandar Dragićević (35). Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Nikšićanin Zdravko Perunović (45), koji je od ranije u spuškom zatvoru.

Stanišić, blizak škaljarskom kriminalnom klanu, nestao je posljednjeg dana jula 2020. godine, nakon što se navodno sa Cetinja motociklom uputio ka Kotoru. Ni nakon rasvjetljavanja tog ubistva, za koje su osumnjičili vrh kavačkog kriminalnog klana, policija nije odgovorila na pitanja o Kraljevčaninu.

Umiješan u najmanje deset ubistava?

Izvor iz bezbjednosnih krugova kazao je da bi policije Srbije, Crne Gore, ali i Grčke, Španije i Turske, trebalo da pokušaju da utvrde eventualnu ulogu Kraljevčanina u najmanje deset ubistava članova škaljarskog kriminalnog klana. Navodno, prije nego je nestao Cetinjanin R. M. kome se u Istanbulu izgubio svaki trag, taj tridesetdvogodišnjak porodici i prijateljima rekao je da će se naći sa njim. Prema saznanjima “Vijesti”, Kraljevčanin je istog dana kada je Cetinjanin nestao komunicirao i sa J. J. kom se svaki trag izgubio nakon što je sletio u Barselonu.

Prema nepotvrđenim saznanjima “Vijesti”, D.H. i njegov zet A.S. nestali su sredinom oktobra, na području između Podgorice i Danilovgrada. Policija ni porodicama nije htjela da otkriva detalje iz istrage, ali su im rekli da su tu dvojicu Barana tražili i na Žabljaku. Porodica je ranije ispričala za “Vijesti” da je A.S. tog dana rekao da ide do Podgorice da odveze šuru D.H. i da će se odmah vratiti nazad. Od tada mu se izgubio svaki trag, a njegova majka više puta je tražila od policije da joj odgovore što su učinili da nađu A.S. koji je tog dana izašao iz frizerskog salona u kome je i radio.

Prema saznanjima “Vijesti”, sa Kotoraninom J.J. porodica nema komunikaciju od 8. novembra, kada je preko Slovenije stigao na aerodrom Marko Polo u Veneciji, i odletio u Barselonu. Isti izvor tvrdi da mu se u tom gradu izgubio svaki trag.

Navodno i Srbija je provjeravala informacije o tom škaljarcu, odnosno, da li iza njegovog nestanka stoji kriminalna grupa Veljka Belivuka čiji su članovi uhapšeni početkom godine u Beogradu. Izvor “Vijesti” iz srpske policije tvrdi da su tamošnje službe provjeravale i informaciju da li je ista kriminalna grupa odgovorna za otmicu i najvjerovatnije likvidaciju Cetinjanina R.M. u Istanbulu.

Srbijanski mediji objavili su početkom maja da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pričao o tom ubistvu kada je rekao da je ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića majci jednog od likvidiranih slala fotografije osakaćenog sina.

Upravo Vučić posljednjih mjeseci javno govori o zvjerstvima Belivukove ekipe i njihovim vezama sa vođama kavačkog kriminalnog klana. Nedavno je javno saopštio da su odgovorni za više ubistava, ali i poručio da jedan od navodnih vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, za kojim i crnogorska policija traga, neće biti na slobodi dok je on živ.

I Vučić ćuti o Kraljevčaninu

Ipak, ni Vučić ne odgovara na pitanja o Kraljevčaninu, niti odgovori stižu iz njegovog kabineta. Predsjednika Srbije “Vijesti” su krajem aprila pitale da li je tokom sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjenost informisan o eventualnoj ulozi državljanina Crne Gore, rođenog u Kraljevu, u ubistvima za koje se sumnjiči organizovana kriminalna grupa Belivuka i ako jeste, da ukoliko to ne remeti istragu odgovori kakva je njegova uloga i je li ta osoba uhapšena. Među pitanjima bilo je i da li je informisan o tome istražuje li Direkcija policije Srbije ulogu članova Belivukove organizovane kriminalne grupe sa nestankom navodnih članova škaljarske organizovane kriminalne grupe - Stanišića, J.J., R.M., D.H., S.L. i frizera iz Bara, koji je u rodbinskim vezama sa D.H. Nije odgovoreno na ta, ali ni na pitanja da li je utvrđeno je li organizovana kriminalna grupe uhapšenog Belivuka imala kontakte sa aktuelnim ili bivšim službenicima i funkcionerima Uprave policije Crne Gore i ako jeste, da li je srpska policija te informacije eventualno dostavila kolegama u Crnoj Gori.

Vučić i njegovi saradnici posljednjih par mjeseci veoma često saopštavaju detalje istrage protiv kriminalne grupe Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Belivuk, njegov prvi saradnik Marko Miljković i dvadesetak članova te kriminalne organizacije uhapšeni su u dvije akcije srpskih bezbjednosnih snaga - početkom februara i u maju. Srpske vlasti sumnjiče ih za više monstruoznih likvidacija, uglavnom muškaraca povezanih sa škaljarskim kriminalnom klanom, koji se zvanično vode kao nestali. Vučić je u jednom od obraćanja optužio Kotoranina Radoja Zvicera da su Belivuk i ekipa po njegovom nalogu “pravili ćevape” u kući strave u Ritopeku.

”Jedan od koljača, jedan od mesara, slao je ćevape Zviceru i njegovom političkom nalogodavcu, a ćevapi su mljeveno meso od ljudi, da narod u Srbiji razumije o čemu se radi… Dakle, kad bi taj zlikovac tražio ćevape, oni bi samljeli te ljude, pošto ih zakolju i prekolju, otkinu im noge, ruke, a onda bi njemu poslali ćevape”, rekao je u maju predsjednik Srbije.

To je ponovio nekoliko puta, nakon čega su mediji u Srbiji objavili reagovanje Kotoranina koji je sve demantovao.

Iako Kraljevčanina nema među uhapšenima ni u Srbiji niti Crnoj Gori, njegovo ime i jedan od nadimaka - Kapetan, obznanjeni su sredinom sedmice u audio snimku razgovora koji navodno vode pripadnici Belivukovog klana. Snimak su objavili srbijanski mediji, uz objašnjenje da je razgovor navodno vođen u oktobru prošle godine, kada je pripremana otmica i surova likvidacija Lazara Vukićevića i Aleksandra Šarca. Tokom dogovaranja gdje da dovedu žrtve, kojima je navodno rečeno da će “da muče vepra” - Belivuka, članovi te kriminalne grupe konstatuju da se Šarac prepao i da ne vjeruje ni “Kapetanu, koji mu je šef”.

”On M***** koji mu je šef kaže da napiše samo nešto što oni znaju”, čuje se na snimku.

Taj snimak objavljen je tek nakon što je KRIK objavio dio izjave Veljka Belivuka, odnosno njegove tvrdnje da se viđao sa predsjednikom Srbije za kojeg je navodno učinio nekoliko usluga. Vučić je demantovao te navode, a dan kasnije tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić održao je konferenciju za medije tokom koje su novinarima prikazane fotografije žrtava kriminalnog klana Belivuka i Miljkovića, poznatijeg kao Marko mesar. Srpski mediji prenijeli su da su prikazane fotografije Aleksandra Gligorijevića, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija. Tužilac Nenadić saopštio je da imaju i Vukićevićeve fotografije, ali da ih ne mogu prikazati, jer ih porodica tog ubijenog još nije vidjela. On je za kraj jula najavio podizanje optužnice protiv grupe Veljka Belivuka...

Svi ubijeni bili su povezani sa škaljarskim kriminalnim klanom, a neki od njih su, prema saznanjima “Vijesti”, porodicama, prije nego su nestali, kazali da idu na sastanak sa Kraljevčaninom za kojeg su navodno vjerovali da je i dalje sa njima.

Prema istim informacijama, nakon dvostrukog ubistva u Atini, kada je škaljarski kriminalni klan gotovo obezglavljen likvidacijom jednog od vođa Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića, Kraljevčanin je među škaljarcima optužio Podgoričanina S.L. za izdaju.

Bonus video: