Ne može blaža kazna od uslovne

U obrazloženju odluke napisali su da je tom okrivljenom zbog izdavanja čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića izrečena uslovna osuda, kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine

2698 pregleda 0 komentar(a)
Odluka Vrhovnog suda (Ilustracija), Foto: pixabay.com
Odluka Vrhovnog suda (Ilustracija), Foto: pixabay.com

Vrhovni Sud, kao neosnovan, odbio je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne E. H. okrivljenom zbog krivičnog djela izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića, koji je osuđen u hercegnovskom Osnovnom sudu.

U obrazloženju odluke napisali su da je tom okrivljenom zbog izdavanja čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića izrečena uslovna osuda, kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine:”I istovremeno određeno da se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo, te ukoliko u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude oštećenom DOO ‘G’ isplati iznos od 20.164,00 eura.”

Pojašnjeno je da je Osnovni sud u Herceg Novom predložio da se odbije zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, kao i Vrhovno državno tužilaštvo, ali i da se uslovna osuda, koja je mjera upozorenja, a ne kazna, ne može ublažiti.

Bonus video: