Dvoboj za fotelju Vesne Medenice

Sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić poštom poslala kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda

8625 pregleda 14 komentar(a)
Ne odustaje od trke za fotelju:Žižić, Foto: Savo Prelevic
Ne odustaje od trke za fotelju:Žižić, Foto: Savo Prelevic

Sutkinja Apelacionog suda Milenka Seka Žižić u posljednji čas poslala je kandidaturu i uključila se u dvoboj za mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Sudskom savjetu je u srijedu ujutro poštom stigla kandidatura Žižićeve, koja će se sa sutkinjom Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Anom Vuković, naći u borbi za najvažnije mjesto u pravosuđu.

Narednih dana Sudski savjet će potvrditi da li su njihove prijave validne i ukoliko budu, predloge poslati Opštoj sjednici Vrhovnog suda, na kojoj bi trebalo da se izabere predlog kandidata sa najvećim brojem glasova kolega.

Na prošlom konkursu, na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, 23. juna ove godine, nije utvrđen predlog kandidata jer je predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujovića tada falio glas da bi imao dvotrećinsku većinu od ukupno 18 sudija tog suda.

Na toj sjednici Žižićeva, koja ne odustaje od kandidature za fotelju Vesne Medenice, tada je dobila glas kolega isto kao i sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Zoran Radović.

Pretposljedni postupak u izboru za predsjednika Vrhovnog suda zaustavljen je na sjednici Sudskog savjeta zbog toga što tadašnji kandidat Opšte sjednice Vrhovnog suda Miraš Radović nije dobio potrebne dvije trećine glasova. Na toj sjednici Sudskog savjeta pet članova glasalo je da Radović postane predsjednik Vrhovnog suda, dok je protiv toga bilo troje članova tog tijela.

Žižićeva je bila sudija Osnovnog suda u Nikšiću, a potom Višeg suda u Podgorici.

Prije sedam godina izabrana je za sudiju Apelacionog suda.

U Višem sudu dužila je predmete ratnih zločina - “Morinj” i “Deportacije”...

Bila je u vijeću Apelacionog suda, koje je u februaru ove godine oborilo prvostepenu presudu za “državni udar”.

Najvažnije mjesto u pravosuđu upražnjeno je od kraja prošle godine, kada je Medenica napustila funkciju.

Bonus video: