Crna Gora izručila ruskog državljanina osumnjičenog za pronevjeru

Skvorcov je pobjegao od pravde u Rusiji, pa je u februaru 2021. za njim raspisana međunarodna potjernica

6379 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je izručila Rusiji Vjačeslava Skvortsova, predsjednika Puškin Univerziteta iz Lenjingradke oblasti, optuženog za pronevjeru oko 2,5 miliona rubalja (skoro 29.000 eura), saopšteno je iz ruskog tužilaštva.

Istražitelji terete Skvortsova da je, dok je bio na funkciji u toj visokoškolskoj ustanovi, zajedno sa šefom podružnice u Altaju pronevjerio 2.491.333 rubalja.

Navodno su taj iznos prebacili na svoje lične bankovne račune pod "maskom" plaćanja građanskopravnih ugovora (ugovori o pružanju usluga uz naknadu), koji zapravo nisu zaključeni i nisu izvršeni, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Skvorcov je pobjegao od pravde u Rusiji, pa je u februaru 2021. za njim raspisana međunarodna potjernica i uhapšen je u martu u Crnoj Gori.

"Zahvaljujući bliskoj saradnji Generalnog tužilaštva Ruske Federacije sa nadležnim organima Crne Gore, bilo je moguće postići pozitivnu odluku o njegovom izručenju. U pratnji službenika Federalne kazneno-popravne službe Rusije i ruskog Interpola, Vjačeslav Skvorcov danas bi trebalo da stigne u Rusiju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: