Jahović pristao na izručenje Crnoj Gori

Za Jahovićem je od 2018. bila raspisana potjernica zbog pokušaja likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće

5893 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Almir Jahović, koji je uhapšen u Banjaluci po Interpolovoj potjernici, pristao je na ubrzani postupak izručenja u Crnu Gori, prenosi portal Srpskainfo.

Za Jahovićem je od 2018. bila raspisana potjernica zbog pokušaja likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Takođe, Tužilaštvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije, u borbi protiv organiziranog kriminala, piše Srpskainfo.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske su, pored Jahovića, prethodno uhapsili još dvije osobe zbog sumnje da su sarađivali sa njim. U pitanju su bivši policajac Dalibor Ćurlik, kao i Ljuban Poletan, odranije poznat policiji po krivičnim djelima.

Tužilac je, kako prenosi Srpskainfo, predložio mjere zabrane za Poletana (65) i Ćurlika (48) osumnjičene za organizovani kriminal, falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilaštvo je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane, koje između ostalog uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obvezno javljanje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Osumnjičeni su pod istragom da su, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali dokumente BiH, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona, kako bi im omogućili da nezakonito dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim ličnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

"Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost tzv. 'kavačkom klanu', na navedeni način omogućili sticanje dokumenata Bosne i Hercegovine, na tuđe ime i identitet", dodali su Tužilaštvu BiH.

Izvršenje krivičnih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu bezbjednosnu prijetnju i narušava integritet Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Bonus video: