po nalogu nadležnog tužioca

Utvrđuju da li je novinarka ugrožena

Uprava policije obavijestila je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore o slučaju Jelene Jovanović

7578 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock.com
Ilustracija, Foto: shutterstock.com

Bezbjednosne službe rade procjenu bezbjednosti novinarke “Vijesti” Jelene Jovanović koja je 28. jula prijavila osumnjičenog za dva ubistva Maria Miloševića i njegovu advokaticu Nataliju Karadžić.

To su iz Uprave policije obavijestili Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) koje je tražilo informaciju da li rade procjenu bezbjednosti novinarke.

”Nadležnom organu upućen je zahtjev za izradu i dostavljanje bezbjednosne procjene stepena ugroženosti ovog lica”, kazali su iz UP.

Iz policije tvrde da postupaju prioritetno u odnosu na prijavu novinarke s kojom su upoznali i nadležnog tužioca po čijim nalozima i instrukcijama i postupaju.

Jovanović je prvobitno 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i advokatice Karadžić, nakon što joj je advokatica na službenu e-mail adresu dostavila “reagovanje”. Prije dva dana podnijela je dopunu prijave protiv advokatice, tražeći od nadležnih da utvrde da li Karadžić na njenu štetu čini krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u produženom trajanju, u saizvršilaštvu, s umišljajem:

”Ili evenutalno krivično djelo ozbiljna prijetnja po moj život i zdravlje, progon, ucjena kako ne bih pisala tekstove i radila svoj posao, eventualnoj iznudi u istom smislu, reketu ili zastrašivanju svjedoka krivičnog djela za koje je osumnjičen njen klijent Mario Milošević...”

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije, jer su oni sadržali i informaciju o tome gdje stanuje, a koja nije javna.

DPNCG je u obraćanju Upravi policije izrazilo bojazan da indirektna prijetnja novinarki ima veze upravo i s pokušajem njenog zastrašivanja kao svjedoka ubistva.

”Iz Uprave policije nisu saopštili da li je Milošević saslušan ovim povodom”, kazali su iz DPNCG.

Oni su pozvali nadležne da u najkraćem utvrde okolnosti tog događaja i novinarki obezbijede potpunu zaštitu kako bi nastavila da obavlja posao u javnom interesu.

Zbog prijetnji Jovanović, juče je reagovao i poslanik Demokrata Vladimir Martinović, koji je napisao da izražava očekivanje da će odgovorni za to snositi adekvatne posljedice “kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali”.

”Novinarima u Crnoj Gori dužni smo da omogućimo pravo na slobodno i profesionalno obavljanje njihovog odgovornog posla. Časni i pošteni ljudi, a ne, nikako, kriminalci”, poručio je Martinović.