Ko je krivotvorio podatke u zapisniku?

Zbog novih okolnosti u predmetu o pogibiji oca i sina, porodica Mašnić se nedavno novom pritužbom na rad tužiteljke Lukovac obratila Tužilačkom savjetu, tražeći od njih da pokrenu disciplinski postupak zbog brojnih propusta u vođenju postupka i prikupljanju dokaza

2470 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Biljana Nikolić
Foto: Biljana Nikolić

Posljednja sjednica juče “ukinutog” saziva Tužilačkog savjeta, na kojoj je trebalo da se okončaju izbori na važnim pozicijama u tužilačkoj organizaciji, nije održana jer članovi tog tijela nijesu ni došli u zgradu Osnovnog državnog tužilaštva, navodno, zbog toga što nijesu imali kvorum za donošenje odluka.

Braća Neđeljko i Aleksa Mašnić, juče su se ujutru pojavili ispred zgrade ODT-a, gdje su tražili da im se dozvoli prisustvo na sjednici TS-a na kojoj je trebalo da se raspravlja i o njihovoj pritužbi, koju su podnijeli protiv tužiteljke iz Nikšića Sofije Lukovac, zbog načina postupanja u predmetu o saobraćajnoj nesreći kod Jasenovog polja, u kojoj su u julu 2018. godine, poginuli njihovi otac i brat Đorđije i Vuk Mašnić.

Mašniće i njihovog advokata Dejana Dragovića ispred ODT-a sačekala je policija, ali su oni u podužem razgovoru insistirali da im i pored toga što nije odobreno prisustvo sjednici, dozvoli da uđu u salu za sastanke TS-a.

Zbog novih okolnosti u predmetu o pogibiji oca i sina, porodica Mašnić se nedavno novom pritužbom na rad tužiteljke Lukovac obratila Tužilačkom savjetu, tražeći od njih da pokrenu disciplinski postupak zbog brojnih propusta u vođenju postupka i prikupljanju dokaza.

Mašnići su tražili da Tužilački savjet provjeri rad tužiteljke Lukovac za koju tvrde da je brojnim propustima imala namjeru da prikrije krivičnu odgovornost firme “Mehanizacija i programat”, koja je u vrijeme tragedije, izvodila radove na dionici puta u mjestu Papratni brijeg kod Jasenovog polja.

Mašnići tvrde da je tužiteljka Lukovac s policajcima u zapisniku o uviđaju, navodno, krivotvorila da je postojao saobraćajni znak upozorenja da se na tom dijelu izvode građevinski radovi, ali da to nije tačno, te da nikakvog znaka nema u podebljem fotoelaboratu urađenom tokom uviđaja nesreće.

Da su lažno predstavljene činjenice u zapisniku o uviđaju, utvrdila je i Unutrašnja kontrola rada UP, koja je nakon prijave porodice Mašnić, otvorila predmet i utvrdila da je službenik policije Ranko Ćetković nezakonito unio neistinite navode da su postojali znakovi upozorenja na dijelu puta gdje se dogodila tragedija. U izvještaju Unutrašnje kontrole postoje i izjave pet službenika UP, koji su potvrdili da u vrijeme tragedije nije bilo znaka koji je trebalo da upozori na radove.

Mašnić tvrdi da je cijeli uviđaj neprofesionalno urađen - vrijeme nesreće je netačno unijeto, a i dionica gdje je došlo do udesa nije precizno izmjerena i dužina se razlikuje za više od 60 metara.

”Ćetković je disciplinski kažnjen, dok je pet službenika UP pred Unutrašnjom kontrolom izjavilo da nikada tu i nije bilo znakova da se izvode radovi. Zbog toga smo ranije i od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića tražili da se uključi u slučaj kako bi konačno bili rasvijetljeni svi detalji tragedije. Nakon novih okolnosti, novom pritužbom smo se obratili i Tužilačkom savjetu, jer je predmet ranije, odlukom više državne tužiteljke Lepe Medenice, oduzet tužiteljki Lukovac i dodijeljen u rad Vjeri Mićunović koja je nastavila istu praksu”, naveo je Mašnić.

Đorđije i Vuk Mašnić su, s dijela puta s koga je skinut gornji dio asfalta zbog rekonstrukcije, u noći 6. jula 2018. godine, sletjeli u jarak i poginuli dok su se vraćali iz Foče u Nikšić.

Nesreću je narednog dana, otkrio šumar, dok je obilazio teren.

Pištoljem tražio obustavu "istrage"

Zbog toga što se porodica tri godine bori da dokaže kako je došlo do tragedije, Neđeljko Mašnić je u ljeto 2020. godine imao neprijatan susret s nepoznatom, muškom osobom, u gradskom parku u Nikšiću, koja mu je kako tvrdi, uperila cijev pištolja u glavu i zahtijevala da "više ne istražuje"...

Mašnić je slučaj tada prijavio policiji, ali do sada nije otkriveno ko mu je tog dana pištoljem prijetio u parku.

Mašnić je ispričao da je nakon nedavnog sastanka, ministar Sergej Sekulović navodno odlučio da mu dodijele policijsku zaštitu.

Bonus video: