Za ubistvo pola miliona u kešu, roba...

Vukadinović navodno porukama učio zaštićenog svjedoka kako da na tivatskom aerodromu ubije Belivuka

72724 pregleda 171 reakcija 15 komentar(a)
Veljko Belivuk, Foto: Printscreen
Veljko Belivuk, Foto: Printscreen

Ti lagano, ka’ da nije tvoj posao, na 5-6 metara, pa onda u dva skoka mu priđeš, metak u glavu i puni sprint na auto, pun gas... Tu niko neće imati vremena od trenutka pucanja dok istrčiš napolje da potegne pištolj. Obavezno pancir obuci, pa i njega zapali - poruka je koju je navodno Janko Vukadinović (31) napisao zaštićenom svjedoku Kamenku Kuču, kada su planirali ubistvo Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Ta poruka dio je spisa Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je početkom jula Višem sudu dostavilo na ocjenu i potvrđivanje optužnice protiv višečlane kriminalne grupe koju su navodno formirali Vukadinović i jedna još neidentifikovana osoba.

Vukadinović, Mile Jovanović (34), Radovan Stanišić (35), Almira Mujahodžić (21), Momčilo Milić (40) i Dušan Ivanović (41) optuženi su za pokušaj ubistva Belivuka, njegovog saradnika Marka Miljkovića i navodnog šefa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana.

Sve tri likvidacije hapšenjem osumnjičeniih spriječili su inspektori doskorašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U optužnici piše da je Vukadinović zaštićenom svjedoku rekao i da je ubistvo “neprijatelja” na tivatskom aerodromu opasan posao, ali da neće zaboraviti ni njega ni njegovu familiju nakon što to izvrši.

”Vukadinović navodi da je cifra za to pola miliona eura u kešu, plus roba i razne kombinacije. Na navedene poruke Kamenko pita ko je vozač, da li je siguran i da mu treba nešto novca unaprijed da bi ostavio porodici, te saopštava Vukadinoviću da mu još niko nije donosio oružje. Vukadinović odgovara da sve razumije, da je čudo odraditi ubistvo i da neće ostaviti ni njega ni njegovu familiju. Takođe, Vukadinović navodi da je to ponuda i da stoje iza njega, te da Kamenko to može odraditi lagano”, piše u optužnici.

Navodno, taj Podgoričanin rekao mu je i da će, ako padne, njegovoj kući odnijeti od 500.000 do 700.000 eura.

”A da će za vrijeme boravka u zatvoru doći kod njega u sobu, a ako ne padne, da će ga prebaciti u Južnu Ameriku da radi sa ‘kokosom’, odnosno kokainom”.

Zaštićeni svjedok je, navodi se u tim spisima, nakon hapšenja posumnjao da priča o sigurnom sklanjanju iz Crne Gore nije tačna, i da je ekipa za koju je radio planirala da ga ubije, a potom njegov tjelo uništi živim krečom.

Navodno, to je trebalo da urade na Jazu, gdje je trebalo da se sakrije 24 sata nakon likvidacije Belivuka i Miljkovića.

Belivuk i Miljković, koji su saslušani kao svjedoci oštećeni, ispričali su da ne znaju nikoga od ekipe koja je planirala njihovo ubistvo. Rekli su da su u Crnu Goru došli na babine kod Radoja Zvicera, a potom produžili par dana kako bi ostali da sa njim proslave i slavu.

Tužiocima su saopštili da ne znaju ko bi ih i zbog čega ubio, ali da su, kada su čuli za hapšenje u Tivtu pomjerili povratak u Beograd.

Iako u optužnici navode da je likvidacija Belikvuka trebalo da bude plaćena 700.000 eura, a Miljkovića, koji nije bio prioritetna meta 300.000 eura, u izjavama optuženih više puta se navodi da su uzimali po 20,50 ili 100 eura.

Navodno, nijesu imali da plate šlepu kada su morali da prevezu motocikl koji je trebalo da koriste u ubistvu, pa je Hasan Turković od nekog u Tološima uzeo 20 eura.

Turković, koji je svjedok saradnik, tužiocima je ispričao da je Belivuk “došao na red” kada se odustalo od likvidacije Kašćelana.

Tvrdio je i da je Vukadinović svima slao fotografije tog Kotoranina, jer ga je neko pratio: “A Janko mu je rekao da Kašćelana prati više grupa, i da će javiti tačno vrijeme dolaska na cetinjske semafore.”

Od ubistva Kašćelana eksplozivom jake razorne moći odustalo se jer je suđenje tom Kotoraninu odgođeno.

Zaštićeni svjedok, Jovanović i Stanišić uhapšeni su 22. januara u Tivtu.

Vukadinović navodi da je cifra za to (ubistvo) pola miliona eura u kešu, plus roba i razne kombinacije. Na navedene poruke Kamenko pita ko je vozač, da li je siguran i da mu treba nešto novca unaprijed da bi ostavio porodici, te saopštava Vukadinoviću da mu još niko nije donosio oružje. Vukadinović odgovara da sve razumije, da je čudo odraditi ubistvo i da neće ostaviti ni njega ni njegovu familiju. Takođe, Vukadinović navodi da je to ponuda i da stoje iza njega, te da Kamenko to može odraditi lagano”, piše u optužnici

500.000

do 700.000 eura navodno su obećavali aktuelnom svjedoku saradniku za ubistvo Belivuka na aerodromu u Tivtu. Prema dokumentima SDT-a, ista grupa mu je poručivala da njegovu porodicu neće ostaviti na cjedilu “ako padne” i da će ga posjećivati u zatvoru. Poručivali su mu i da će ga, u slučaju da ga policija ne uhvati, prebaciti u Južnu Ameriku da radi sa “kokosom”, odnosno kokainom

Bonus video: