Marjanoviću, osumnjičenom da je povrijedio dječaka, nije određen pritvor

Odbrana osumnjičenog Marjanovića najavila je da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv Ivanovića, zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje"

18546 pregleda 265 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predsjednik Osnovnog suda u Beranama i sudija za istrage Dragan Dašić odbio je predlog Osnovnog državnog tužilaštva iz ovog grada da se osumnjičenom Radomiru Rašu Marjanoviću (31) odredi pritvor, ali mu je izrekao mjere nadzora, odnosno obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije CB Berane OB Andrijevica, kao i zabranu napuštanja teritorije opštine Andrijevica, kao mjesta prebivališta, bez odobrenja Osnovnog suda u Beranama.

Ranije danas iz ODT Berane je saopšteno da je stavljen predlog za određivanje pritvora zbog incidenta koji se u subotu dogodio u Andrijevici, u kafani na Trešnjeviku, kada je u svađi na političkoj i nacionalnoj osnovi, koja je prerasla u tuču između Marjanovića, i grupe mještana iz sela Sjenožeta, teško povrijeđen maloljetni dječak, sin jednog od aktera incidenta Danila Ivanovića.

Dječak je zadobio frakturu lobanje i prebačen je u Klinički centar u Podgorici, a njegovo zdravstveno stanje je sada stabilno.

Radomiru Marjanoviću iz Andrijevice policija i tužilaštvo na teret su stavili krivično djelo teška tjelesna povreda u sticaju sa krivičnim djelom nasilničko ponašanje na štetu maloljetnika.

On se od subote nalazio u pritvoru u trajanju od 72 sata, a Osnovni sud je odbijanje produženja pritvora obrazložio time da "u podnesenom predlogu za određivanje pritvora od strane tužioca nije navedeno i obrazloženo koje su to okolnosti /rizici/ da će osumnjičeni M.R. zaista uticati na lica koja je potrebno saslušati u svojstvu svjedoka i time ometati dalji tok postupka, posebno imajući u vidu sadržinu do sada prikupljenih dokaza, kao i to da se na oštećeno lice ne može uticati, te i da je u svakom slučaju svjedok u krivičnom postupku dužan da govori istinu i da ništa ne smije prećutati uz upozorenje da u slučaju suprotnog čini krivično djelo davanja lažnog iskaza".

U saopštenju Osnovnog suda se navodi i da je za saslušanje predloženih lica u svojstvu svjedoka tužilac imao na raspolaganju vrijeme u trajanju od 72 časa, koliko je osumnjičeni bio zadržan prema rješenjuOsnovnog državnog tužilaštva u Beranama Kt.br.237/2021 od 08. avgusta 2021. godine, i "da je pritvor fakultativnog karaktera, da isti predstavlja najstrožiju mjeru za obezbjeđenje prisustva okrivljenog u krivičnom postupku i da se isti od strane suda može odrediti u slučajevima propisanim zakonom samo ako se ista svrha ne može ostvariti drugom blažom mjerom, kao što je nađeno da je u konkretnom slučaj".

Sudija Dašić je uvažio predlog odbrane osumnjičenog Marjanovića, advokata Mihaila Volkova, da mu se ne odredi pritvor "jer ne može uticati na svjedoke jer se i ne poznaje sa Danilom Ivanovićem, sa kojim se u subotu potukao u kafani na Trešnjeviku, te da je neuosuđivan, otac troje djece, ali i da se kaje jer je u incidentu teško povrijeđeno dijete".

"Sudija je time potvrdio da je zahtjev tužiteljke Amre Suljković, za određivanje pritvora Marjanoviću, neosnovan", kazao je Volkov.

Odbrana osumnjičenog Marjanovića najavila je da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv Ivanovića, zbog "izazivanja vjerske i nacionalne mržnje".

"Smatramo da je Ivanović tog dana, direktno na umišljajan način, izazvao Marjanovića, prišao bez povoda njegovom stolu, a potom nekoliko puta mu rekao: Crnogorci su kopilad. Time je, smatramo, povrijedio njegov nacionalni osjećaj i izazvao incident u kojem je kasnije povrijeđeno dijete", kazao je Volkov.

Devetogodišnji dječak iz andrijevačkog sela Sjenožeta zadobio je teške povrede glave, u subotu popodne tokom kafanske tuče Marjanovića i njegovog oca Ivanovića, zbog čega je operisan i liječi se u Kliničkom centru u Podgorici.

Volkov je saopštio "Vijestima" da njegov branjenik nije sporio da je došlo do incidenta, a u izjavi je poijasnio da je na uvrede, pitao Ivanovića: "Znači li to da sam i ja kopile", zbog čega mu je ovaj rekao "Ne, ja samo citiram Bećkovića"...

"U daljem postupku neka tužiteljka i sud sud utvrde šta se dogodilo, te kako je dijete povrijeđeno" kazao je Volkov.

U saopštenju Uprava policije je saopštila da je Marjanović fizički napao Ivanovića i R.Č. te da je tokom "fizičkog obračuna odgurnuo drveni sto, koji je udario maloljetno lice".

Bonus video: