Šverc cigareta: Mapirali sumnjive firme, kreće finalni obračun?

Vijestima rečeno da su uočene “zanimljive stvari” u Slobodnoj zoni Luke Bar, nakon što su je juče obišli Abazović, Damjanović, Knežević i Ćalović-Marković

50004 pregleda 614 reakcija 41 komentar(a)
Abazović i Damjanović tvrde da će biti gotovo sa švercom cigareta, Foto: Jelena Bujisic/Shutterstock
Abazović i Damjanović tvrde da će biti gotovo sa švercom cigareta, Foto: Jelena Bujisic/Shutterstock

Mapirane su sumnjive firme u Luci Bar u kontekstu šverca cigareta i već su pod posebnim policijskim lupama.

To je “Vijestima” nezvanično saopšteno nakon okončane kontrole slobodne zone Luke Bar, koju su juče sproveli potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, prvi čovjek Sektora za borbu protiv kriminala Dejan Knežević i šefica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović-Marković.

Sagovornik “Vijesti” rekao je da su tokom obilaska “primijećene interesantne stvari”, kojima će se baviti policijski inspektori, ne želeći da konkretizuje o čemu se radi.

Isti izvor rekao je da poslovanje nekoliko firmi, crnogorski istražitelji kontrolišu uz podršku međunarodnih partnera.

Damjanović je juče Carinarnici Bar dostavio Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, podsjećajući ih da je ona objavljena u Službenom listu 30. juna i da je stupila na snagu dan kasnije.

”Ovom odlukom se zabranjuje smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, na način što se neće zaključivati ugovori o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luka Bar, niti produžavati zaključeni ugovori o obavljanju djelatnosti... čiji je predmet skladištenje duvanskih proizvoda”, stoji u odluci.

Smještanjem radi skladištenja smatra se svako zadržavanje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, osim pretovara u skladu s Carinskim zakonom.

Dodaje se da je za one proizvode koji su već uskladišteni, neophodno, prije isteka ugovora, podnijeti deklaraciju za dozvoljeni carinski postupak ili postupanje.

Damjanović je “Vijestima” juče kazao da je odzvonilo švercerskim poslovima.

”Ovim je formalizovana odluka koja je stupila na snagu objavom u Službenom listu. Nakon dvije i po decenije šverca i stotine miliona eura nelegalno zarađenog novca, dolazi kraj tim poslovima”, rekao je Aleksandar Damjanović.

Abazović je juče “Vijestima” rekao da su odlučni da stave tačku na šverc cigareta.

”Nije lako s obzirom na obim ovog biznisa, ali ćemo uspjeti. Raduje me koordinisana saradnja svih struktura društva”, kazao je on.

Potpredsjednik Vlade rekao je da zahvaljuje Damjanoviću, Ćalović-Marković i Kneževiću na dosadašnjim aktivnostima.

Poručio je da će Vlada uložiti i posljednji atom snage da se izbori sa švercom cigareta i duvanskih proizvoda.

”Djelovanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave švercom cigareta, droge i ostalim teškim krivičnim djelima u fokusu je bezbjednosnih službi koje, uz našu podršku, neće dozvoliti da više nanose štetu državi Crnoj Gori, niti našim građanima. Kriminalci ne mogu biti sposobniji i vještiji od nas koji smo odlučili da stavimo tačku na šverc cigareta i droge, koji godinama unižava ugled Crne Gore u međunarodnoj javnosti”, rekao je Abazović.

Početak

Službenici policije sredinom juna započeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju kompanija koje uvoze i skladište duvanske proizvode.

Tada je rečeno da su specijalne policijske snage Sektora za borbu protiv kriminala pronašle velike količine cigareta, ali regularnih.

”Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kontrolisali su više od 20 preduzeća koje na stanju imaju cigarete. Utvrđeno je da je na lageru veoma velika količina duvanskih proizvoda, ali se stanje koje vodi Uprava carina poklopilo sa stvarnim stanjem u paketima. Tokom te kontrole nije utvrđen manjak. Utvrđeno je da su cigarete otpremane na razne destinacije, uglavnom brodom, a manje kopnenim putem. Svaki izvoz evidentiran je u Upravi carina, nakon utovara teret je plombiran i pečatiran i o tome postoji dokumentacija”, kazao je tada sagovornik iz istrage.

Mjesec i po kasnije, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luka Bar.

Abazović je rekao tada da je tim potezom konačno zadan snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar, poručujući da je tom nelegalnom poslu došao kraj.