Sekulović: Garantujem saradnju sa tužilaštvom

Ministar unutrašnjih poslova rekao da će pomno pratiti istragu o policijskoj brutalnosti na Cetinju

26404 pregleda 268 reakcija 15 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Sergej Sekulović, saopštio je juče da će pažljivo pratiti razvoj situacije kada je u pitanju slučaj policijskog zlostavljanja Cetinjanina Ivana Roganovića i poručio da pruža garancije za punu saradnju MUP-a i Uprave policije sa Tužilaštvom.

”Vijesti” su juče objavile odgovor cetinjskog tužilaštva od 9. avgusta, u kojem piše da pokušavaju da utvrde identitet službenika Sektora za borbu protiv kriminala, koji je 28. jula vlasnika lokala “La Martina” na Cetinju, najprije srušio na pod, zatim zgazio po glavi, pa šutnuo u stomak, ali da im iz Uprave policije, uprkos urgencijama, ne dostavljaju tražene podatke.

Rukovodilac cetinjskog tužilaštva Duško Milanović, juče je, međutim, poslao novi dopis u kojem navodi da im je policija istog dana - 9. avgusta dostavila sve tražene podatke, ali nakon što su iz tog tužilaštva odgovorili “Vijestima”.

Milanović je dodao da će postupajući državni tužilac nastaviti hitno da preduzima neophodne radnje u cilju donošenja meritorne odluke po prijavi Roganovića.

I Sekulović je juče istakao da je Uprava policije bez odlaganja sprovela interne procedure na utvrđivanju okolnosti događaja na Cetinju, “gdje su postajala saznanja da je ovaj službenik prekoračio ovlašćenja”.

”Službenik Uprave policije koji je spovodio spornu radnju je sam obavijestio straješine o događaju i o tome je sačinjena službena zabilješka. Identitet policijskog službenika nije bio sporan, odnosno nije bilo pokušaja da se prikrije njegov identitet”, navodi se u saopštenju Sekulića.

Kako piše, ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije, odmah nakon dobijanja saznanja o događaju na Cetinju, obratili su se Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, koje je blagovremeno započelo postupanje.

”Službenik Uprave policije koji je preduzimao spornu radnju dao je odgovarajuću izjavu, o čemu je upoznat postupajući tužilac u ODT Cetinje, pred kojim se vodi postupak po krivičnoj prijavi I. R. Takođe, na okolnosti ovog događaja izjavu je dao i vođa tima jedinice policije koja je postupala u ovom događaju. Kompletan izvještaj unutrašnje kontrole biće dostavljen tokom naredne sedmice vršiocu dužnosti direktora Uprave policije, sa cjelokupnim spisima predmeta, radi pokretanja disciplinskog postupka protiv službenika Uprave policije”, navodi Sekulović.

Najavio je da će primjerak kompletnog izvještaja unutrašnje kontrole biti dostavljen i Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju radi preduzimanja daljih mjera i radnji iz nadležnosti Tužilaštva.

”Pored toga, Uprava policije će Tužilaštvu dostaviti sve dodatne informacije neophodne za rasvjetljavanje ovog slučaja. Pažljivo ću pratiti razvoj situacije kada je ovaj slučaj u pitanju i pružam garancije za punu saradnju MUP-a i Uprave policije sa Tužilaštvom”.

Sekulović je poručio da će nastaviti da rade na dubinskoj reformi tog organa, na jačanju profesionalizacije i odgovornosti i snaženju institucije.

”Daćemo sve od sebe da između građanki i građana Crne Gore i MUP-a jačamo povjerenje. To se, između ostalog, radi tako što nema i neće biti prikrivanja bilo koga”, kazao je prvi čovjek MUP-a.

Iz Uprave policije zvanično su se oglasili i dan nakon incidenta i saopštili da utvrđuju da li su njihovi službenici prekoračili granicu ovlašćenja prilikom kontrole bezbjednosno interesantnih osoba.

U saopštenju su konstatovali da će, bez obzira na to što utvrdi postupak, nastaviti da preduzimaju mjere i radnje usmjerene na organizovane kriminalne grupe, operativno interesantna lica i s njima druga povezana lica...

Roganović je ranije poručio je da će on saopštiti imena policajaca koji su sakriveni ispod fantomki ušli u njegov lokal i koordinisali maskiranim specijalcem koji ga je zlostavljao, ukoliko iz Uprave policije to ne učine.

”Svjestan sam da, s obzirom na trenutnu situaciju, upoznavanje javnosti s detaljima ovog nemilog događaja može mene i moju porodicu dovesti u još nepovoljniji položaj od onog u koji sam stavljen neopravdanim nasilničkim ponašanjem prema meni”, saopštio je on.

Dodao je da će to ipak učiniti, jer osjeća odgovornost i potrebu da obznani “kompletnu sliku tog događaja” - zbog sebe i onih koji bi mogli doći u sličan položaj.

U pismu dostavljenom “Vijestima” napisao je imena starješina policijskog tima koji je 28. jula nešto prije 22 sata došao u njegov lokal, ističući da ih smatra odgovornim za zlostavljanje koje je doživio od njihovog službenika.

”Nakon ovog događaja, a posebno nakon podnošenja krivične prijave i objelodanjivanja snimka na kojem se vidi, blago rečeno, nasilničko ponašanje onih koji imaju ovlašćenja da upotrijebe silu, izuzetno sam uplašen za svoju i bezbjednost svoje porodice. Ovaj događaj, kao i događaji koji su uslijedili nakon upoznavanja javnosti s ponašanjem pripadnika specijalne jedinice, doveli su me u situaciju da se ne osjećam bezbjedno dok se krećem svojim gradom, kao ni moja supruga i naše dvoje djece”, napisao je Roganović.

Tvrdi da ne zna i da ne može ni da pretpostavi koji je povod da policajci prema njemu demonstriraju silu, budući da je porodičan čovjek, otac dvoje maloljetne djece, koji je od 2008. godine zaposlen kao obezbjeđenje u jednoj firmi i da na taj način zarađuje za život.

Bonus video: