Mini plantaža marihuane otkrivena na području nikšićke opštine, Foto: Uprava policije

”Trava” buja, policija kosi zasade

Sve brojnije mini-plantaže marihuane na području Crne Gore, samo od početka ove godine pronađeno devet. "Vijestima" iz Uprave policije saopšteno da dosadašnji podaci ukazuju da otkriveni zasadi nijesu dio organizovane šeme neke od kriminalnih grupa koja se bavi krijumčarenjem droga

45988 pregleda 1603 reakcija 62 komentar(a)
Mini plantaža marihuane otkrivena na području nikšićke opštine, Foto: Uprava policije
Mini plantaža marihuane otkrivena na području nikšićke opštine, Foto: Uprava policije

Daleko od civilizacije, ušuškana kršem, papratima i šibljem, u selu Rvaši u zaleđu Skadarskog jezera rasla je jedna od najvećih plantaža marihuane ikada otkrivena u Crnoj Gori.

Da policija danima snimajući selo dronovima, 21. jula ove godine, nije otkrila nekoliko plantaža sa ukupno 3.190 zasada kanabisa, osumnjičeni G.M. bi najkasnije polovinom septembra očekivao bogate prinose i spremao se za berbu vrijednu nekoliko stotina hiljada eura.

Slučaj iz Rvaša nije usamljen jer su službenici Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga Uprave policije u protekla dva mjeseca sa kolegama iz ostalih organizacionih jedinica UP otkrili još osam mini-plantaža marihuane sa manjim brojem sadnica kanabisa.

Plantaže kanabisa otkrivene su u Plužinama, Goliji, Gusinju, selu Rudine kod Tuzi, selu Popratnica kod Rvaša, selu Mrke kod Skadarskog jezera, pograničnom mjestu Cijevna Zatrijebačka, a potom još dvije veće u Rvašima...

Mini-plantaže otkrivene u Crnoj Gori nijesu ni nalik onima širom Albanije, gdje tamošnje kriminalne bande, imaju cijela sela u kojima se uzgaja skank i tako zarađuju milijarde eura na uzgoju i švercu marihuane.

marihuana
foto: Vijesti

Procjene Interpola, prema javnim podacima, ukazuju da je proizvodnja skanka procvjetala do te mjere da Albanija sada gotovo u potpunosti kontroliše proizvodnju te droge u ovom dijelu svijeta, preuzimajući primat od Maroka, Avganistana, Libana...

Vršilac dužnosti rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga Biljana Knežević, saopštila je “Vijestima” da dosadašnji podaci policije ukazuju da otkrivene mini-plantaže u Crnoj Gori nijesu dio organizovane šeme neke od kriminalnih grupa, koja se bavi krijumčarenjem droga.

”Moram da naglasim da nije riječ o organizovanom uzgoju određene OKG, koja bi kontrolisala više plantaža, i svakako ne nalik proizvodnji s kojom se suočava Albanija, već se radi se o pojedinačnim pokušajima uzgoja marihuane, gdje se zasadi kreću od par desetina do par stotina sadnica, ali svakako sa namjerom prodaje i daljeg stavljanja u promet opojne droge. Vlasnici ovih plantaža su procesirani nadležnim tužilaštvima zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo iz člana 300 Krivičnog zakonika Crne Gore - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopštila je Knežević.

Kako je kanabis jednogodišnja biljka, njen uzgoj traje oko četiri mjeseca, sjeme se obično sadi u maju, a prinosi se očekuju u septembru.

Ta biljka traži dosta sunca ali i vlage, pa oni koji je uzgajaju, osim što moraju da vode računa da ne budu otkriveni, moraju i da se pozabave kako da redovno navodnjavaju plantaže...

plantaža marihuane
foto: Uprava policije

Osumnjičeni M.G. koji je u Rvašima imao sedam manjih zasada sa ukupno 3.190 stabljika kanabisa i još 347 saksija sa manjim biljkama, koje je pripremao za uzgoj, u policijskim dokumentima evidentiran je kao osoba koja se u dužem vremenskom periodu na teritoriji Podgorice, bavila takozvanom uličnom prodajom marihuane.

Da se na ozbiljan način bavio uzgojem skanka, govori i podatak, da je policija u blizini plantaža pronašla i bazene sa vodom i sistem sa navodnjavanje sa električnim pumpama.

”Stabljike koje su pronađene i uklonjene sa nelegalnih parcela u Rvašima još uvjek nijesu bile dostigle određenu visinu, te je teško procijeniti koja količina droge bi u konačnom bila proizvedena, ali obzirom na broj otkrivenih stabljika svakako bi njenom daljom prodajom osumnjičeni mogao steći protivpravnu korist u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura ili više. Imajući u vidu i činjenicu da se plantaža u vlasništvu M.G. nalazila na poljoprivrednom zemljišu u neposrednoj blizini stambenog objekta, i posjedovala bazene sa vodom i sistem za navodnjavanje sa električnim pumpama, govori o savremenom načinu uzgoja i proizvodnje što bi dovelo do tako značajnog profita”, navela je Knežević.

Ona je najavila da će aktivnosti Odsjeka, kao i drugih jedinica Uprave policije, biti pojačane i u narednom periodu, posebno u trajanju “sezone” uzgoja kanabisa, te očekuje da će otkriti još plantaža, čiji povećani trend se bilježi ove godine.

marihuana
foto: Uprava policije

”Motiv počinilaca je ostvarivanje profita, a olakšavajuće okolnosti su blizina Albanije za nabavku sjemena kanabisa, te povoljan klimatsko geografski položaj za uzgoj, kao i nepristupačnost terena gdje je lako prikriti zasade”, pojasnila je Knežević.

Njen kolega u Odsjeku za borbu protiv krijumčarenja droge Ivan Jović, nedavno je bio uključen u otkrivanju napuštene plantaže u selu Cijevna Zatrijebačka na samoj granici sa Albanijom.

Jović je pojasnio da su službenici granične policije prošli nepristupačnim terenom kroz to selo i sasvim slučajno uočili zasade, koji su bili dobro ušuškani.

marihuana, oružje
foto: Uprava policije

”Taj koji se bavio uzgojem osjetio se ugroženim, pa je sve ostavio. Teško je otkriti plantaže jer su one dobro sakrivene, a teško je i pronaći počinioce. Ima tu dosta posla. Recimo do te plantaže u selu Cijevna Zatrijebačka može se doći samo džipovima, a onda se jedan dio kroz šiblje ide pješke. Kada shvate da su otkriveni tu više ne dolaze, jer se nikome ne ide na robiju”, ispričao je Jović.

U 2020. zaplijenili marihuanu vrijednu tri miliona eura

Odsjek za borbu krijumčarenja droga Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije ostvario je dobre rezultate u suzbijanju krijumčarenja droge na međunarodnom nivou, vodeći dugoročne istrage sa međunarodnim partnerima.

U toku 2020. godine, UP je učestvovala u 15 akcija u kojima su presječene rute šverca marihuane od Albanije, preko Crne Gore do zemalja EU.

”Na teritoriji Crne Gore, zapijenjeno je 2 tone i 550 kilograma marihuane, tipa skank, a po našoj informaciji proslijeđenoj kolegama, na teritoriji Hrvatske još oko 50 kilograma. Vrijednost zaplijenjene marihuane u toku 2020. godine je oko tri miliona eura. Značaj ovih akcija je i da je spriječeno ubacivanje ovolike sume nelegalno stečenog novca u legalalne tokove, što bi imalo ogroman negativni uticaj na socijalno ekonomski aspekt društva”, navela je Knežević.

marihuana
foto: Uprava policije

U prvih sedam mjeseci 2021. godine, aktivnostima Odsjeka na presijecanju krijumčarskih ruta marihuane iz pravca Albanije, preko teritorije Crne Gore, zaplijenjeno je više od jedne tone i 200 kilograma.

Od 2020. godine izvedene su akcije Panter, Terminal, Trak, Zamka.

”Samo u akciji Zamka, Specijalnom državnom tužilaštvu su procesuirana 24 lica, pripadnika OKG koja je djelovala na području Ulcinja i Nikšića, a koja se sumnjiče za organizovano krijumčarenje velikih količina marihuane rutom Albanija-Crna Gora ka BiH i dalje ka EU”, saopšteno je Vijestima.

Bonus video: