Napad planiran u zatvoru, "radnike" plaćali kokainom

Uhapšena grupa koja je, tvrde iz SDT-a, planirala likvidacije tužilaca, policajaca i napad na sudije. Član klana - Brajović, pratio i fotografisao Biljanu Uskoković, dok je Dudić bio zadužen da sutkinji polomi noge i ruke, navode istražitelji

69465 pregleda 123 reakcija 56 komentar(a)
Na meti kriminalaca: sutkinja Biljana Uskoković (arhiva), Foto: Savo Prelević
Na meti kriminalaca: sutkinja Biljana Uskoković (arhiva), Foto: Savo Prelević

Šestočlana kriminalna grupa, navodno bliska škaljarskom kriminalnom klanu, mjesecima je pratila kretanje sutkinje Specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, čekajući pogodan trenutak da je fizički napadnu, odnosno da joj metalnom palicom polome obje noge.

To se navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, po čijem nalogu je juče uhapšena većina članova te kriminalne organizacije.

Prema informacijama “Vijesti”, predmetom rukovodi specijalni tužilac Miroslav Turković.

Lisice na ruke juče su stavljene Danilovgrađanima Milanu Brajoviću (39), Aleksandru Raičeviću (27), Dušanu Boljeviću (27), Baranima Ninu Koraću (20) i Stefanu Mićiću (29), dok se intezivno traga za Kotoraninom Dušanom Dudićem (27) i Zoranom Perovićem (38) iz Podgorice.

Organizatori te grupe - Baranin Stefan Đukić (31) i Emil Tuzović (31), u ukrajinskom su zatvoru još od maja 2020. godine, zbog optužbe da su u glavnom gradu te države pokušali da ubiju Radoja Zvicera, koji slovi za jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana.

Sutkinja Uskoković, prema prikupljenim dokazima, na meti kriminalne grupe našla se zbog toga što sudi Đukiću i njegovoj kriminalnoj grupi zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića, prvog dana novembra 2019. godine.

Organizovao klan iz zatvora: Stefan Đukić nakon hapšenja u Ukrajini
Organizovao klan iz zatvora: Stefan Đukić nakon hapšenja u Ukrajinifoto: Detective-info.com.ua

Prema informacijama “Vijesti”, istražitelji su početkom marta dobili operativne podatke da ta organizacija planira napad na sutkinju Uskoković, nakon čega joj je dodijeljena policijska zaštita.

Jedan od sagovornika uključen u istragu, kazao je da su razmjenom podataka i operativnim radom, istražitelji nakon toga prikupili čvrste dokaze da su Đukić i Tuzović, u septembru prošle godine, iz ukrajinskog zatvora organizovali kriminalnu grupu, čiji je primarni cilj bio napad na sutkinju Uskoković, a sve s ciljem kako bi je spriječili da nastavi da sudi u postupku ubistva Klisića i osudi ga na zatvorsku kaznu.

”U cilju realizacije svog kriminalnog plana, Brajović je, prema prikupljenim dokazima, pratio sutkinju i njena kretanja po Podgorici, fotografisao njene dolaske i odlaske s posla, dok je osumnjičeni Dudić, koji je bio zadužen da sutkinji polomi noge i ruke, pratio njena kretanja po Kotoru, gdje je, prema dokazima i trebalo da bude napadnuta. Dudić je, prema dokazima, sutkinji trebalo metalnom šipkom da polomi noge i ruke, a potom predmet izvršenja djela baci u more”, saopštio je izvor “Vijesti”.

Napad na nju, prema informacijama “Vijesti” iz istrage, nije trebalo da bude plaćen novcem, već kokainom.

Osumnjičeni će, kako saznajemo, sjutra biti privedeni specijalnom tužiocu Turkoviću.

Suđenje

Đukićevoj grupi sudi se u podgoričkom Višem sudu za ubistvo Jovana Klisića u Baru.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, Đukić se tereti da je novembra 2019. godine, kao saizvršilac, počinio krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića.

Đukićeva supruga, majka i polubrat, Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavičanin i Lakićević optuženi su i za neodzvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Đukić je takođe optužen za isto krivično djelo jer je, kako piše u optužnici, držao četiri automatske puške u svom vozilu.

Đukić, Lakićević i Vujadinović optuženi su da su 20. avgusta 2019. godine, pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Ukrajina

Đukić i Tuzović dio su grupe uhapšene u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Kotoranina Radoja Zvicera.

Emil Tuzović nakon hapšenja u Ukrajini
Emil Tuzović nakon hapšenja u Ukrajinifoto: Detective-info.com.ua

Zvicer je navodno jedan od šefova kavačkog kriminalnog klana i teško je ranjen krajem maja prošle godine u Ukrajini u elitnom dijelu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije pucala na njega na ulici dok je džogirao.

Zvicer je tada izrešetan s nekoliko metaka u grudi, ali se oporavio nakon operacije.

Sigurne smrti spasila ga je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, iz pištolja pucala na napadače i tako ih natjerala da pobjegnu...

Tokom policijske potjere na drugom kraju te države, nakon dva dana, uz Tuzovića i Đukića, uhapšeni su i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46).

Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije.

Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona eura kako bi usmrtila Zvicera.

Istraga još traje.

Čađenovića planirali da “zalivade”

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, istražitelji su došli do dokaza da je ista kriminalna organizacija planirala likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, zatim njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.

Specijalni tužioci Katnić i Čađenović
Specijalni tužioci Katnić i Čađenovićfoto: Savo Prelević

Prema prikupljenim podacima, kada je riječ o likvidacijama, kriminalnoj grupi je prioritet bilo ubistvo tužioca Čađenovića, koji zastupa optužnicu protiv Đukića.

Za njega su bili odlučni da ga, kako to piše u krivičnoj prijavi, “zalivade”, odnosno ubiju i zakopaju.

Mete pratili i uz pomoć drona

Osim tužilaca i policajaca, na spisku za odstrel Đukićevog klana bila su i dvojica Barana - izvjesni N. D. i Jasmin Osmanagić.

Tako je, prema prikupljenim podacima, osumnjičeni Korać, po nalogu Đukića, pratio kretanje Baranina N. D. koji je trebalo da bude likvidiran eksplozivnom napravom.

U cilju realizacije tog plana, njegovo kretanje članovi grupe nadgledali su i uz pomoć drona.

Taj Baranin često je odlazio u Podgoricu, gdje bi njegovo kretanje pratili osumnjičeni Podgoričani.

Za opservasciju Osmanagića, koji se kretao na relaciji Bar - Ulcinj, prema prikupljenim dokazima, bili su zaduženi osumnjičeni Raičević i Boljević.

Milion eura za vladinog funkcionera

Prema do sada prikupljenim dokazima, organizator ove kriminalne grupe - Stefan Đukić, ponudio je milion eura da se podmiti jedan bivši vladin funkcioner, koji je zauzvrat trebalo da inicira smjene specijalnih tužilaca.

Sagovornik “Vijesti” navodi da je ovaj to odbio da učini.

“U Crnoj Gori više nemaju šta da traže”

Potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović rekao je juče da pozdravlja akciju Specijalnog policijskog odjeljenja, Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj su uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe “škaljari”.

”Država će se bez selektivnosti odnositi prema svim kriminalnim grupama. U Crnoj Gori više nemaju šta da traže, jer ćemo na svaki njihov pokušaj vršenja krivičnog djela adekvatno odgovoriti. Idemo dalje, hrabro i odlučno”, rekao je on “Vijestima”.

Bonus video: