Damjanović: Policajac me reketira, ne ostaje ni za hljeb djeci

Samohrana majka petoro djece, Cetinjanka Nataša Damjanović, prijavila UP da je njihov službenik zastrašuje i uzima pare

40604 pregleda 1038 reakcija 39 komentar(a)
Detalj s Cetinja, Foto: Danijela Lasica
Detalj s Cetinja, Foto: Danijela Lasica

Samohrana majka petoro djece koju izdržava preprodajom voća i povrća, Cetinjanka Nataša Damjanović prijavila je policiji da je njihov službenik M. S. reketira već 20 mjeseci, navodno joj nudeći “zaštitu od komunalaca”.

Iz Uprave policije saopštili su da su o njenoj prijavi obavjestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilšatvu u Cetinju i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije, koji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Damjanović je “Vijestima” ispričala da joj nije jasno zbog čega je taj inspektor uopšte zastrašuje, niti kako je odlučio da baš nju reketira uzimajući joj nekad kompletnu zaradu od po par eura.

”Prodajem lubenice na tezgi pored puta. Mučim se. Samohrana sam majka petoro djece koju moram da prehranim. Prije tačno godinu i osam mjeseci, on je počeo da dolazi kod mene i zastrašuje me. Tražio je da mu plaćam zato što prodajem pored puta, kako me navodno komunalci ne bi dirali. Počeo je da mi uzima novac - nekad 10 eura, nekad 20, nekad toliko koliko zaradim. Komunalci za to ni ne znaju, oni dođu i kupe lubenice kod mene, ne diraju me. Znaju da moram nekako djecu prehraniti”, priča Damjanović.

Ona je rekla da u svesci ima evidenciju o novcu koji je do sada dala policajcu.

”U svesci imam koliko novca mi je do sada uzeo, to je 450 eura. Svaki put kad dođe uzme 10 ili 20 eura, a jednom mi je odnio sve što sam imala u kući - sedam eura, u kovanicama po pet i deset centi. Tada sam pukla, nije mi ostalo ništa, ni da kupim djeci hljeb. Jednom je tražio 23 eura da plati račun. Ko je on da mu je plaćam račune. Kad mi dođe kćerka, koja je udata, odmah se pojavi i kaže daj sad 50 eura, imaš, ona ti je donijela. Nikada mi neće biti jasno zašto je to radio jer ja s njim nemam ništa, nismo ni u kakvim poslovnim, prijateljskim ili rodbinskim vezama”, kazala je ona.

Cetinjanka dodaje da je inspektora prijavila krajem jula, kada joj je muke s njim bilo preko glave.

”Osim što je otimao moj mukom zarađeni novac, uznemiravo me i prijetio mi da će doći njegove kolege da mi ‘preberu’ stan, kako li se to kaže. To je uradio kada je, navodno, mom bivšem mužu nestao pištolj. On je došao i kao bojao se za nas, pa me pitao znamo li što o tome. Rekla sam da ne znamo, a on odgovorio da sklonim ako što imamo jer će doći kolege zorom. Bukvalno me prepadao. Kada je zadnji put tražio novac, to je bilo 22. jula, rekla sam mu - sad idem da te prijavim. On se zakleo u đecu da će mi sve vratiti, uhvatio me za ruku i rekao da će se ubiti ako ga prijavim. Pošla sam u policiju. Ispričala sam im da jedan njihov službenik maltretira i reketira sirotinju. Odmah su znali ko je, iako nisam izgovorila ime, već im rekla da prvo moram pitati svog starog oca da li da ime govorim”, kazala je ona.

Tvrdi da je tada nastao pakao - došao je kod njih kući i doveo joj oca.

”Prvo me pozvao, iako sam prethodno, možda par dana ranije, zbog njegovog uznemiravanja, uzela novi broj na kćerkino ime. Našao je i taj broj. Tu noć je pretjerao, počeo je da prijeti da će mi namjestiti nešto. Rekao mi je: ‘Neće ti ovo ovako proći, namjestiću ja tebi nešto’. Imamo snimak od te noći, jer je moj sin ostavio telefon da snima i izašao iz kuće. Predali smo policajcima i taj snimak i svesku. To će valjda da šalju forenzičarima u Danilovgradu”, kazala je ona.

Uprava policije: Prijava proslijeđena tužiocu i OUK-u

Iz Uprave policije saopštili su da rade po prijavi koju je podnijela Cetinjanka.

”Uprava policije je o prijavi koju je podnijela N. D. protiv službenika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje M. S. obavijestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilšatvu u Cetinju i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, navodi se u odgovoru iz Uprave policije.