Zloglasna mojkovačka fabrika konačno na meti države

Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, policijski specijalci i inspektori drugih policijskih jedinica pretresli mojkovačku Fabriku duvana

41236 pregleda 328 reakcija 24 komentar(a)
Fabrika duvana u Mojkovcu, Foto: Veselin Baltic
Fabrika duvana u Mojkovcu, Foto: Veselin Baltic

Direktor mojkovačke Fabrike duvana “Tara” Željko Bulatović priveden je juče nakon pretresa prostorija te fabrike, rečeno je “Vijestima” iz bezbjednosnog sektora.

Isti sagovornik rekao je da je pretresom pronađena veća količina akciznih markica.

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva sinoć oko 21.30 sati rečeno je da Bulatović i dalje daje izjavu.

”Pozvan je na saslušanje nakon pretresa”, kazao je portparol tog tužilaštva, državni tužilac Vukas Radonjić.

Juče poslije podne u mojkovačku fabriku ušli su pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, policijski specijalci i inspektori drugih policijskih jedinica.

Nalog za pretres dobili su od bjelopoljskog Osnovnog suda, koje je odobrilo zahtjev ODT-a Podgorica.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je akcija u Mojkovcu nastavak koordinisanih aktivnosti u borbi protiv šverca cigareta.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je najavio nastavak akcije u suzbijanju šverca cigareta.

On je juče na Tviteru napisao da pozdravlja akciju ODT PG, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i SBOK na nastavku suzbijanja šverca cigara.

”Ušli smo u objekat koji je godinama bio nedostupan za državne organe. Pravda je najbolji odgovor na kriminal, nacionalizam i mafijaške provokacije pojedinaca”, napisao je Abazović.

Više izvora iz policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih državnih organa, saopštavalo je “Vijestima” tokom 2010. i 2011. godine da su u navodni šverc cigareta iz fabrike u Mojkovcu i podjelu dobiti od njega umiješani tadašnji i bivši visoki funkcioneri policije i ANB. Istovremeno su o tome na isti način govorili i otpušteni rožajski policajci u svojim saopštenjima.

Kada su “Vijesti” počele da pišu o fabrici u Mojkovcu 2011. godine, tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, tvrdio je da fabrika cigareta u Mojkovcu, o kojoj se informisao kod svih državnih organa, radi po zakonu. Ubrzo poslije te njegove zvanične izjave utvrđeno je da fabrika nije platila ni cent poreza Opštini Mojkovac, da, osim nekolicine Mojkovčana, u njoj rade Bugari koji nijesu registrovani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da se zbog sumnje da se radi o višemilionskom pranju novca, fabrikom u Mojkovcu bavi specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

I iz Uprave za sprečavanje pranja novca tada je javno saopšteno da postoje milionske sumnjive transakcije.

Tadašnjoj novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić je u više navrata prijećeno nakon što je napisala prve tekstove o sumnjama u šverc i posjete fabrici. Za telefonske prijetnje da će nauditi njoj i kćerki suđeno je nekadašnjem vozaču i šefu obezbjeđenja Veselina Veljovića - Milenku Rabrenoviću, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza jer je utvrdio da su još dva člana njegove familije koristili telefon s koga je prijećeno.

Ekipi “Vijesti” trojica muškaraca su blokirali auto u Donjoj Gorici gdje su bili došli kod hangara, gdje se sumnjalo da su smještene cigarete. Jedan zaposleni u fabrici je uslovno osuđen zbog prijetnji Lakić. Vlasnik hangara je bio Aleksandar Mrkić.

Bonus video: