Podgorica: Šest osoba privedeno, pa pušteno zbog postavljanja transparenta

Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Zeković u saopštenju je naveo su policijski službenici oduzeli transparent na kojem je pisalo "Podgorica je srcem uz Cetinje" uz isticanje grba Crne Gore

31180 pregleda 176 reakcija 86 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Građanska inicijativa "21. maj" pozvala je direktora Uprave policije da zaustavi, kako su naveli u saopštenju, "pritisak i represivno ponašanje" službenika Centra bezbjednosti Podgorica prema građanima Podgorice.

Navodno policija je privela šest osoba u podgorički Centar bezbjednosti zbog postavljanja transparenta na podvožnjaku na Zabjelu.

"Vijestima" je iz Uprave policije nezvanično rečeno da su pušteni, te da su prikupljenja obavještenja na okolnosti događaja.

Policija se ovim povodom zvanično nije oglašavala.

Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Zeković u saopštenju je naveo su policijski službenici oduzeli transparent na kojem je pisalo "Podgorica je srcem uz Cetinje" uz isticanje grba Crne Gore.

"Ukoliko to za policiju ima i političku poruku to nije protivzakonito pa zahtijevamo da se policijsko postupanje prema građanima odmah zaustavi i da im se vrati transparent. Prema našim saznanjima komunalna policija nije tražila asistenciju državne policije zbog isticanja transparentna na javnom mjestu. Policija ne treba na bilo koji način da sprječava slobodu izražavanja. Provjera identiteta prisutnih građana mogla se obaviti na licu mjesta kao i sadržaja samog transparenta koji po bilo čemu nije bio protivzakonit niti je pozivao na nasilje i širenje mržnje", naveo je u saopštenju Zeković.

Dodao je da je obo "direktan politički pritisak policije na slobodu izražavanja" i "manifestacija represije kako bi se građani demotivisali u borbi protiv širenja mržnja, podjela i asimilacije".

Bonus video: