Po potjernici Crne Gore: U Srbiji uhapšena žena osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca...

"Ona je, kako se sumnja, postala član kriminalne organizacije u okviru koje je po nalogu organizatora kriminalne organizacije prihvatila da, zajedno sa drugim licima, učestvuje u pribavljanju kredita za koje je znala da neće biti vraćeni iz sopstvenih sredstava već putem depozita drugih pravnih lica, pri čemu nije stvorena niti postojala obaveza okrivljene da vrati kreditna sredstva tim pravnim licima"

20784 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državljanka Srbije S.M. (58) uhapšena je juče u Srbiji po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, saopšteno je danas iz Uprave policije (UP).

U saopštenju se dodaje da je S.M. uhapšena shodno bilateralnom ugovoru zaključenom između Crne Gore i Srbije koji reguliše pitanja izručenja sopstvenih državljana.

"Međunarodna potjernica raspisana je u cilju obezbjeđivanja prisustva S.M. u krivičnom postupku koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i produženog krivičnog djela pranje novca", ističe se u saopštenju UP.

Dodaje se da su "nakon raspisivanja međunarodne potjernice nadležne službe UP sprovođenjem ciljane potrage ostvarivale intezivnu međunarodnu saradnju sa nadležnim organima Srbije i međunarodnim partnerima drugih zemalja što je na kraju rezultiralo lociranjem i lišenjem slobode osumnjičene".

"Ona je, kako se sumnja, postala član kriminalne organizacije u okviru koje je po nalogu organizatora kriminalne organizacije prihvatila da, zajedno sa drugim licima, učestvuje u pribavljanju kredita za koje je znala da neće biti vraćeni iz sopstvenih sredstava već putem depozita drugih pravnih lica, pri čemu nije stvorena niti postojala obaveza okrivljene da vrati kreditna sredstva tim pravnim licima. Na taj način ona je prikrila ostvareni prihod od više stotina hiljada eura, na koji iznos nije prijavila i platila porez na dohodak da bi potom vršila prenos novčanih sredstava dobijenih od kredita i od tog novca koristila sredstva koja predstavljaju utajeni porez sa znanjem da je pribavljen kriminalnom djelatnošću a sve u namjeri da prikrije i lažno prikaže porijeklo novca koji je koristila za lične potrebe", zaključuje se u saopštenju UP.