Mučili ga da otkrije štekove oružja

Stanišića mučili pokušavajući od njega da iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije (škaljarskog klana) i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom...

71596 pregleda 146 reakcija 11 komentar(a)
Kašćelan ispred podgoričkog Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Kašćelan ispred podgoričkog Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Pripadnici kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana oteli su Nikolu Stanišića prvog dana avgusta prošle godine, a zatim ga mučili kako bi im otkrio štekove oružja škaljarskog kriminalnog klana. Pustili su ga da se pomoli, pa ispalili više projektila iz vatrenog oružja u njega.

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva protiv te organizacije, na osnovu kojih je za još tri mjeseca produžen pritvor navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana.

U Kašćelanovoj grupi, kako piše, članstvo su prihvatili Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Krsto Maroš, Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Zoran Kažić, Darko Prelević, Srđa Jurišević, Dragan Knežević, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zdravko Perunović i Radoje Živković.

Objašnjava se da su Stanišića mučili pokušavajući od njega da iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije (škaljarskog klana) i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom...

Navodi se da su članovi grupe pratili žrtvu i osmatrali njegovu kuću - da je Živković obezbijedio najmanje dva pištolja kojima je Stanišić lišen života, a da su Kažić i Dragićević uz upotrebu elektronskih i optičkih uređaja vršili osmatranje kuće u kojoj je boravio oštećeni, prilaznih puteva ka kući i kretanja oštećenog...

Stoji i da je Zvicer “pomagao u izvršenju krivičnog djela na način što je odredio mjesto gdje će se ono izvršiti”...

U dokumentima piše da je 1. avgusta 2020.godine, slijedeći kriminalni plan, Kažić javio drugim pripadnicima kriminalne organizacije da je oštećeni krenuo iz kuće u kojoj je boravio, a da je Dragićević neposrednim izvršiocima krivičnih djela dojavio da se ovaj kreće putnim pravcem Kotor – Trojica - Vrmac...

Kaže da su Stanišića na Vrmcu presreli Vučković, Jurišević i Radonjić, da su ga udarili šipkom u predjelu glave, oborili na zemlju, vezali konopom, pa potom ga ubacili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima...

”Za koje vrijeme su mučili oštećenog u cilju da od njega iznude saznanja o planovima suprotstavljene kriminalne organizacije i da pristupe kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom”, piše u spisima.

Navode da su po nalogu Kašćelana oštećenog odvezli do sela Mirac, i da su istog dana u večernjim satima počeli da ga muče.

”Kako bi od njega saznali za koga radi i gdje su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, da su u toku noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio ispalili više projektila iz vatrenog oružja, lišavajući ga života”.

Dodaje se da se dio ekipe vratio u Kotor, gdje je Jurišević preuzeo kombi vozilo koje je obezbijedio Kažić i u njega smjestio motocikl Stanišića, odvozeći ga u nepoznatom pravcu.

Osnovana sumnja da je okrivljeni N.S. lišen života posebno se utvrđuje iz komunikacije od 3.8.2020. godine, kada okrivljeni S.K. u jednoj poruci navodi da je oštećeni tražio da se pomoli i da je u toku molitve lišen života”...

Za to vrijeme, stoji u tekstu, tri člana kriminalne grupe uklanjali su tragove o izvršenom krivičnom djelu.

Posmrtne ostatke oštećenog odnijeli su u rejon Nacionalnog parka Lovćen, gdje se nalazi kuća okrivljenog Maroša: “Koji im je unaprijed obećao da će pomoći u uklanjanju tragova o izvršenom krivičnom djelu, a gdje su pokopani posmrtni ostaci oštećenog”.

“Pali” zbog komunikacije na aplikaciji Sky

U spisima tužilaštva navodi se da osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, u najbitnijem proizilazi iz izvještaja EUROPOL-a o presretanju komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC za mobilne telefone.

”A na veći nivo je podignuta dostavljanjem podataka od strane pravosudnih organa Republike Francuske, koji su postupili po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore... od 5. 5. 2021. godine”.

Na osnovu dostavljenih podataka, piše, utvrđuje se da je od strane pravosudnih organa Francuske vršen tajni nadzor i pretres servera aplikacije SKY ECC, koja je kriptovana i zaštićena i koju je koristilo više lica sa teritorije Crne Gore, a i iz drugih država.

”Dostavljeni dokazi pokazuju da su svi okrivljeni iz ovog predmeta bili korisnici pomenute aplikacije, koristeći se šiframa koje su nesumnjivo identifikovane, i da su međusobno komunicirali putem međusobne prepiske - poruka, glasovnih poruka, razmjene fotografija i drugog materijala, te da takva komunikacija upućuje na osnovanu sumnju o djelovanju kriminalne organizacije”.

Hodžića htjeli da ubiju na Kožarevoj sahrani

Iz tužilaštva navode da se iz presretnutih komunikacija članova kriminalne grupe, vidi plan i dogovor za likvidaciju Damira Hodžića, člana suprotstavljene ekipe.

To je, kako se navodi, trebalo da učine za vrijeme sahrane Alana Kožara u Baru, koji je prethodno ubijen u Grčkoj.

”Takođe, komunikacija između okrivljenih ukazuje da je postojao plan i dogovor da se određeno lice liši života za vrijeme njegovog boravka u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija... U prilog zaključku o postojanju plana za izvršenje više krivičnih djela ubistava i teškog ubistva ide i činjenica da je jedan od okrivljenih, koji je za sada u bjekstvu, na svoj mobilni telefon dobijao fotografije lica lišenih života, čija su tijela bila iskasapljena, od strane za sada neidentifikovanog pripadnika kriminalne organizacije”.

Bonus video: